Πόλεμο δι’ αντιπροσώπων (proxy war) έχουμε στην Ουκρανία! Από την μία, ”η Τουρκία έστειλε ορισμένους από τους μαχητές που παρέμειναν στο Καραμπάχ, και από τη Συρία και άλλες χώρες στην Ουκρανία, προκειμένου να συμμετάσχουν στη σύγκρουση στο πλευρό του ουκρανικού στρατού», αναφέρει πηγή του RIA Novosti.
Εν τω μεταξύ, χιλιάδες δυτικοί έχουν ταξιδέψει στην Ουκρανία για να πολεμήσουν στο πλευρό των δυνάμεων του Κιέβου.
Την ίδια τακτική όμως ακολουθεί και ο Β. Πούτιν, ο οποίος έχει στείλει χιλιάδες Τσετσένους στην Ουκρανία. Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε σήμερα εντολή στον στρατό του να διευκολύνει την αποστολή «εθελοντών» μαχητών στην Ουκρανία σε απάντηση στο ότι στέλνονται, σύμφωνα με τον ίδιο, «μισθοφόροι» από τη Δύση.
«Αν βλέπετε ότι υπάρχουν ανθρώποι που θέλουν να πάνε εκεί εθελοντικά και το κάνουν όχι για τα χρήματα, αλλά για να βοηθήσουν αυτούς που ζουν στο Ντονμπάς (στην ανατολική Ουκρανία), τότε θα πρέπει να τους πλησιάσουμε και να τους βοηθήσουμε να πάνε στη ζώνη μάχης», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, απαντώντας σε σχετική πρόταση του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.
Αυτός δήλωσε ότι υπάρχουν περίπου 16.000 εθελοντές στη Μέση Ανατολή που είναι έτοιμοι να πάνε να πολεμήσουν μαζί με τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις.
Οι Δυνάμεις της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας θέλουν να πολεμήσουν για την Ρωσία
Σε βίντεο που ανέβασαν οι δυνάμεις της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους «Ρώσους αδερφούς» τους και την προθυμία τους να συμμετάσχουν στον αγώνα ενάντια στους «Ουκρανούς εθνικιστές» μαζί με Ρώσους στρατιώτες.
Δείτε το βίντεο:
[ RUSSIE | UKRAINE ]
— (Little) Think Tank (@L_ThinkTank) March 11, 2022
Vidéo partagée par les forces centrafricaines dans laquelle quelques soldats expriment leur solidarité envers leurs «frères russes» et leur volonté de rejoindre la lutte contre les «nationalistes ukrainiens» aux côtés des soldats russes. pic.twitter.com/CWqggogvGJ
Γιατί όμως από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία;
Ο ρωσικός στρατός και οι ρωσικοί ιδιωτικοί στρατιωτικοί εργολάβοι που συνδέονται με το Κρεμλίνο έχουν επεκτείνει το στρατιωτικό τους αποτύπωμα στην Αφρική, αναζητώντας ερείσματα σε τουλάχιστον δώδεκα χώρες. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ εκτιμούν ότι περίπου 400 Ρώσοι μισθοφόροι λειτουργούν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (CAR).
Η Ρωσία υπέγραψε συμφωνίες με περιφερειακούς φορείς, όπως η Κοινότητα Ανάπτυξης της Νότιας Αφρικής, και ενίσχυσε την πολυμερή σχέση της με τους Αφρικανούς ηγέτες μέσω της διοργάνωσης Ρωσικών-Αφρικανικών Συνόδων Κορυφής.Αξιωματούχοι της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας έχουν συνοψίσει τον πυρήνα αυτών των νέων συμμαχιών: «Παρουσιάσαμε το πρόβλημά μας και η Ρωσία προσφέρθηκε να μας βοηθήσει».
Ο Ομιλος Βάγκνερ, ο οποίος αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ασφαλείας στον κόσμο και έχει ως επικεφαλής έναν στενό συνεργάτη του Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει γίνει ο βασικός μοχλός για την εκ νέου εμπλοκή της Ρωσίας στην αφρικανική ήπειρο, τα τελευταία πέντε χρόνια, με φόντο την αντιπαράθεση και την ένταση με τη Δύση.
Η διείσδυση στην Αφρική επιτρέπει στη Ρωσία να ανακτήσει το κύρος της ως παγκόσμιας δύναμης, σε μια περίοδο έντασης με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Υπάρχει μεγάλη σύγκρουση στον χώρο αυτόν με τη Γαλλία, ιδιαίτερα σε περιοχές παραδοσιακής γαλλικής επιρροής όπως η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Μάλι.
Μάλιστα, ένα πρόσφατο δημοσίευμα του αναλυτή Σεργκέι Σουκχάνιν στο Ινστιτούτο Jamestown έγραφε ότι η Αφρικανική Ήπειρος δεν αποτελεί «Terra incognita» πια για τους Ρώσους!
ΠΗΓΗ: directus.gr