Τον τοκετό μίας ριζικής αλλαγής στο διεθνές σύστημα, τον οποίο επιφέρουν η πανδημία του κορωνοϊού, η οικονομική κρίση που προηγήθηκε και ο πόλεμος στην Ουκρανίας, ανέλυσε ο Γιώργος Φίλης.
Ο διδάκτωρ Γεωπολιτικής και καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής σχολίασε την είδηση για το άνοιγμα ρωσικού προξενείου στα Κατεχόμενα, η οποία διαψεύστηκε από τη ρωσική πλευρά, αλλά και τη βύθιση της ρωσικής ναυαρχίδας του στόλου του Ευξείνου Πόντου, το οποίο χτυπήθηκε από πυραύλους Neptune, με τον ίδιο να υποστηρίζει, ότι δεν αποκλείεται η πιθανότητα το χτύπημα να επήλθε από υποβρύχιο. «Μπήκε υποβρύχιο δυτικών; Συζητείται! Τουλάχιστον από κάποιους κύκλους. Ό,τι και να έγινε είναι μεγάλο τσαλάκωμα του πρεστίζ του ρωσικού ναυτικού και του Ρώσου προέδρου. Φυσικά έχει αφήσει ένα κενό στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα. Σε στρατηγικό επίπεδο οι Ρώσοι οδηγούνται να επισπεύσουν το σχέδιο προς την Οδησσό», είπε.
Παράλληλα εξήγησε γιατί η Ανατολική Μεσόγειος είναι σημείο μείζονος σημασίας, αναλύει το ρόλο και τις επιδιώξεις της Τουρκίας, την στάση χωρών όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, αλλά και το ρόλο της Ρωσίας , ενώ αναφέρεται στην έλλειψη αντίληψης του ελληνικού πολιτικού συστήματος, για τα όρια των συμμαχιών και του εθνικού συμφέροντος μέσα από αυτές. Ο κ . Φίλης υπήρξε αιχμηρός σε ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, από την Κύπρο και το Αιγαίο , μέχρι τα Βαλκάνια, υπογραμμίζοντας ότι το Ελληνικό πολιτικό σύστημα σε ένα ακραίο παραλογισμό, λειτουργεί με επικοινωνιακούς όρους ημερησίας αναφοράς και τοποθέτησης στις εξελίξεις, χωρίς αν υπολογίζει στρατηγικά τις εξελίξεις σε ένα βάθος χρόνου και τις συνέπειες που μπορεί να έχουν για τον Ελληνισμό.
Ακούστε την παρέμβασή του: