Τον κίνδυνο χρήσης πυρηνικών όπλων σχολίασε o καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής & Στρατιωτικών Επιστημών (ΣΣΕ) – Αν. Κοσμήτορας & Πρόεδρος Επιτροπής Ερευνών – Διευθυντής Τομέα Φυσικών Επιστημών & Εφαρμογών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ) – Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων (EKEO), Θεόδωρος Λιόλιος στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» με τους Μάριο Πούλλαδο και Χρήστο Μιχάλαρο στο RadioProto.
Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σε σχέση με την παγκόσμια ισορροπία πυρηνικών δυνάμεων; Στην πραγματικότητα σήμερα αντικαθίσταται το σιδηρούν παραπέτασμα που υπήρχε την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης με ένα πυρηνικό παραπέτασμα. Περιμένω πολύ σύντομα να υποσκάψουν τελείως και να απαγορεύσουν τις πυρηνικές δοκιμές. Ακόμα και η τελευταία συνθήκη συνολικής απαγόρευσης πυρηνικών δοκιμών κινδυνεύει. Η πρώτη κίνηση που θα μπορούσε να κάνει η Ρωσία σε περίπτωση που απειληθεί, είναι να κάνει μία πυρηνική δομή, ουσιαστικά αποσυρόμενη από τη συνθήκη απαγόρευσης πυρηνικών δοκιμών. Σήμερα στον πλανήτη, έχουμε χιλιάδες πυρηνικές κεφαλές, αλλά δεν έχει σημασία ο αριθμός των κεφαλών. Σημασία έχει η ευστοχία του μέσου μεταφοράς, το πυραυλικό σύστημα και τι ισχύει έχει η κάθε μία πυρηνική κεφαλή. Όλα αυτά είναι ένας συγκερασμός που δείχνει τη θνησιμότητα ενός πυρηνικού οπλοστασίου και την καταστροφικότητα που μπορεί να έχει σε κάθε χώρα. Σήμερα αυτό που απασχολεί την ανθρωπότητα είναι αν θα χρησιμοποιήσει η Ρωσία πυρηνικά. Στη φάση αυτή δεν υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος. Όπως λένε οι ΗΠΑ έχουμε κλαγγές του πυρηνικού ξίφους. Είναι οι λεονταρισμοί που κάνουν για να μπορέσουν να φέρουν μία ισορροπία στον συμβατικό πόλεμο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον. Έτσι δεν υπάρχει κανένας στρατηγικός λόγος, να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα από τη Ρωσία στην Ουκρανία σήμερα, εκτός και αν απειληθεί η ίδια η Ρωσία. Τότε δεν θα είχε να κάνει με την ίδια την εισβολή στην Ουκρανία αλλά με έναν ρωσονατοϊκό πόλεμο, ο οποίος αρχικά θα είναι συμβατικός και μοιραία θα εξελιχθεί σε πυρηνικός. Γιατί η Ρωσία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την υπεροπλία του ΝΑΤΟ. Σε συμβατικό πόλεμο θα χάσει η Ρωσία.
Υπάρχει η σύνδεση της εισβολής με το θέμα των πυρηνικών; Να δούμε με ψυχρή στρατιωτική λογική, να δούμε ποιά ήταν τα κίνητρα που έκαναν τη Ρωσία να επιτεθεί. Το ΝΑΤΟ θέλει να φτιάξει βάσεις γύρω από τη Ρωσία με κύριο σκοπό την πρώτη μέρα του πολέμου να εξουδετερωθούν οι υπερηχητικοί πύραυλοι της Ρωσίας. Δεν έχει γίνει αντιληπτό τόσο καιρό. Μιλώ για την αντιβαλλιστική ασπίδα που πρόκειται να υπάρξει στην Ουκρανία, στη Γεωργία, στην Πολωνία και σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ γύρω από τη Ρωσία. Η τοποθέτηση μιας αντιβαλλιστικής ασπίδας ανά χειριστών Patriot στα σύνορα της Ρωσίας, σημαίνει, ότι τα ραντάρ εντοπίζουν νωρίς την εκτόξευση των πυρηνικών πυραύλων. Και έτσι μπορεί να γίνει αναχαίτιση πριν αυτοί καταστούν υπερηχητικοί. Ένας βαλλιστικός πύραυλος δεν μπορεί να αναχαιτιστεί, όταν είναι στη φάση της επανεισόδου. Δεν αναχαιτίζεται με τίποτα. Η Ρωσία δεν θα δεχθεί να μπει η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ. Γιατί το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας κινδυνεύει περισσότερο.
Ποια είναι τα σημερινά συστήματα; Σήμερα φτάνουμε μέχρι εκατομμύρια τόνους TNT ισοδύναμου. Μπορούμε σήμερα να μιλάμε για όπλα χίλιες φορές πιο ισχυρά από βόμβες τύπου Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Οι βόμβες υδρογόνου έχουν μεγάλες δυνάμεις σήμερα. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας λόγος να χτυπηθεί με πυρηνικά στην Ουκρανία.
Σε ενδεχόμενο πυρηνικό πόλεμο η νατοϊκή βάση του Ιντσιρλίκ είναι στόχος; Ασφαλώς. Είναι το ισχυρότερο διπλωματικό όπλο του ΝΑΤΟ. Υπάρχουν βόμβες βαρύτητας, B61 που μπορούν να βομβαρδίσουν τη Ρωσία. Είναι μία προμετωπίδα της πυρηνικής δύναμης του ΝΑΤΟ. Ο πρώτος στόχος που θα χτυπηθεί. Στην περίπτωση της Κούβας αποφύγαμε τον πόλεμο, επειδή η Τουρκία δέχτηκε να αποσύρει τα πυρηνικά όπλα. Όσον αφορά τα ρωσικής κατασκευής πυρηνικά εργοστάσια, αυτός ήταν και ένας λόγος που η Τουρκία δεν επέβαλλε κυρώσεις.
Να θυμούνται οι Κύπριοι, όταν η Τουρκία αποφασίσουν να κάνουν διαδικασία εμπλουτισμού σημαίνει, ότι άρχισε η κατασκευή πυρηνικών όπλων.
Η Ελλάδα θα πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται το σενάριο να γίνει πυρηνική δύναμη, ούτως ώστε να υπάρξει μία ισορροπία; Απολύτως. Η Ελλάδα θα έπρεπε ήδη να εισηγείται, ότι θέλει να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο. Να τραβήξουμε την προσοχή της Ευρώπης.