Μία κοινωνικοπολιτική ακτιβίστρια από την κοιλάδα του Κασμίρ ενημέρωσε τον ΟΗΕ για την έντονη ανάπτυξη, την ειρήνη και την επικράτηση της λαϊκής δημοκρατίας στην επικράτεια της Ένωσης Τζαμού και Κασμίρ της Ινδίας.
Ο λόγος για την Τασλέεμα Αχτάρ, η οποία κατά την παρέμβασή της κατά την 52η Σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, είπε: «Καθώς το Τζαμού και το Κασμίρ προετοιμάζονται για τις εκλογές στο πλαίσιο μιας νέας διοικητικής δομής, τα θεμέλια για την ανάπτυξη έχουν τεθεί από τα δημοτικά του όργανα που αναδείχθηκαν ως έλικες της ανάπτυξης και των υποδομών».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις επενδύσεις στην περιοχή. «Η ηλεκτρική ενέργεια και οι δρόμοι έχουν διεισδύσει επιτέλους ακόμη και στο τελευταίο από τα εναπομείναντα χωριά στις απομακρυσμένες περιοχές της ένωσης της επικράτειας του Τζαμού και του Κασμίρ. Τα αναπτυξιακά έργα αξίας 700 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ βρίσκονται σε εξέλιξη τώρα και το Τζαμού και το Κασμίρ έχουν λάβει ισόποσες επενδυτικές αιτήσεις», πρόσθεσε.
H Αχτάρ μίλησε στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τη γυναικεία χειραφέτηση που απολαμβάνει η περιοχή. Όπως υπογράμμισε οι γυναίκες από το Κασμίρ έχουν πρόσβαση σε προγράμματα και κατέστησαν δυνατή την επιδίωξη των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών τους επιδιώξεων χωρίς να επηρεάζονται από τις πατριαρχικές δομές.
Αυτό συνέβη σε συνδυασμό με μια σημαντική μείωση στις τοπικές στρατολογήσεις σε τάξεις μαχητών στην κοιλάδα, οι οποίες μειώθηκαν σχεδόν κατά 40 % σε σύγκριση με την κατάσταση το 2021.
Μιλώντας για την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας στην κοιλάδα, η ακτιβίστρια ενημέρωσε την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ότι «οι απώλειες της αστυνομίας και του στρατού έφθασαν σε ιστορικό χαμηλό. Οι απώλειες αμάχων, αν και πολύ ατυχείς, ήταν επίσης λιγότερες. Υπήρξαν μόλις 24 περιστατικά νόμου και τάξης το 2022 και δεν υπήρξαν περιστατικά λιθοβολίας στην κοιλάδα. Σε σύγκριση με αυτό, περισσότερα από 400 περιστατικά σημειώθηκαν το 2018».
«Καθώς η κατάσταση φαινόταν πολλά υποσχόμενη λόγω των ανιδιοτελών προσπαθειών του λαού και της τοπικής διοίκησης, ένα νέο κύμα βίας εξαπολύθηκε στους κατοίκους του Κασμίρ μέσω διασυνοριακής διείσδυσης. Μια σειρά στοχευμένων επιθέσεων (με χειροβομβίδες, IED και πολυβόλα) κατά της εργασίας μεταναστών έχει διαταράξει την ειρήνη στο Τζαμού και στο Κασμίρ. Τα τελευταία δύο χρόνια, εννέα μέλη της μειονοτικής κοινότητας Pandit πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν στο φως της ημέρας. Συνολικά, δεκατέσσερα μέλη της μειονοτικής κοινότητας σκοτώθηκαν το 2022», είπε.