Πρόσφατες αναφορές των μέσων ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι η εμπορία κοριτσιών και γυναικών από το Βιετνάμ στην Κίνα για καταναγκαστικούς γάμους είναι και πάλι σε πλήρη εξέλιξη. Η παράνομη πρακτική είχε σταματήσει σε μεγάλο βαθμό από το 2020 λόγω του Covid-19 και των περιορισμών στα σύνορα της Κίνας. Όμως, η αναζωπύρωσή του ήρθε ξανά στο φως φέτος με ένα θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στο οποίο ενεπλάκησαν γυναίκες από το Βιετνάμ, πιθανά θύματα εμπορίας, σε μια κινεζική συνοριακή πόλη, καθώς και με την κατάρρευση ενός κυκλώματος διακίνησης στο Βιετνάμ με ανήλικα κορίτσια από το Βιετνάμ που πωλήθηκαν στην Κίνα για γάμο. Είναι μια ζοφερή υπενθύμιση ότι η επίμονη ανισορροπία των φύλων στις αγροτικές περιοχές της Κίνας, όπου εκατομμύρια άνδρες αγωνίζονται να βρουν συζύγους, συνεχίζει να καθιστά το εμπόριο γυναικών μια επικερδή επιχείρηση.
Λειτουργίες του Συστήματος
Η ανισορροπία των φύλων στην Κίνα είναι συνέπεια της πολιτιστικής προτίμησης για τους γιους, η οποία οδήγησε σε μεγαλύτερο αριθμό θηλυκών εμβρύων που αποβλήθηκαν κατά την εποχή της πολιτικής για το ένα παιδί. Τα στοιχεία της απογραφής του 2020 αποκάλυψαν σημαντική διαφορά, με 17,5 εκατομμύρια περισσότερους άνδρες από γυναίκες μεταξύ των Κινέζων ηλικίας 20 έως 40 ετών. Αυτοί οι πλεονάζοντες άνδρες, γνωστοί ως «γυμνά κλαδιά», αγωνίζονται να βρουν συζύγους και να συνεχίσουν την οικογενειακή τους καταγωγή.
Ιστορικά, οι νύφες θύματα εμπορίας προέρχονταν κυρίως από φτωχές περιοχές της Κίνας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, περισσότερες νύφες έχουν διακινηθεί από χώρες όπως το Βιετνάμ, η Μιανμάρ και η Βόρεια Κορέα. Οι Κινέζοι διακινητές χρησιμοποιούν διάφορες τακτικές, όπως να προσφέρουν ευκαιρίες εργασίας ή να παρουσιάζονται ως πιθανοί φίλοι, για να δελεάσουν και να εξαπατήσουν τις γυναίκες να ταξιδέψουν στην Κίνα. Συνήθως στοχεύουν νεαρές γυναίκες ηλικίας 20 ή 30 ετών από αγροτικές περιοχές του Βιετνάμ. Τότε οι γυναίκες είτε απάγονται, είτε ναρκώνονται είτε δελεάζονται με ψεύτικες υποσχέσεις για καλές δουλειές ή ταξίδια ως τουρίστες.
Στη συνέχεια, οι Κινέζοι διακινητές που δέχονται τις γυναίκες κατά την άφιξή τους στην Κίνα παρέχουν κατάλυμα, επικοινωνούν με πράκτορες και μεταφέρουν τις γυναίκες σε όλη τη χώρα. Στο εμπόριο εμπλέκονται επίσης μεσάζοντες ή προξενητές σε κινεζικές πόλεις και χωριά που διευκολύνουν τη διαδικασία διακίνησης προμηθεύοντας τους αγοραστές, οι οποίοι είναι οι τελικοί αποδέκτες των ατόμων που διακινούνται.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ίδιας της Κίνας, μεταξύ 2017 και 2020 καταγράφηκαν 616 περιπτώσεις εμπορίας ανθρώπων, με 1.252 θύματα. Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές από το 2022,
Το Βιετνάμ κατέγραψε 247 ύποπτους διακινητές σε 90 περιπτώσεις με περισσότερα από 1.100 θύματα. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν απαίδευτες γυναίκες και παιδιά που κατάγονταν από φτωχές περιοχές. Από την άλλη πλευρά, κατά μήκος των βόρειων συνόρων με τη Βόρεια Κορέα, πολλές γυναίκες που φεύγουν από το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ πωλούνται για πορνεία ή για γάμο με Κινέζους. Αυτές οι γυναίκες, μαζί με άλλους Βορειοκορεάτες δραπέτες, κρατούνται συχνά από τις κινεζικές αρχές και περισσότερες από 2000 τέτοιες γυναίκες λέγεται ότι κρατούνται σε κέντρα κράτησης κοντά στα σύνορα Κίνας-Βόρειας Κορέας. Μόλις αρθούν οι συνοριακοί έλεγχοι που σχετίζονται με τον Covid, η Κίνα αναμένεται να επαναπατρίσει αυτούς τους κρατούμενους Βορειοκορεάτες, θέτοντας ακόμη και Βορειοκορεάτικες παντρεμένες με Κινέζους σε κίνδυνο εκτέλεσης ή φυλάκισης. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επανειλημμένα καλέσει την Κίνα να προστατεύσει τα δικαιώματα των γυναικών της Βόρειας Κορέας που είναι παντρεμένες με κινέζους πολίτες και έχουν παιδιά.
Μια απρόθυμη απάντηση
Η προσοχή στο θέμα των γυναικών που πωλούνται ως νύφες στην Κίνα αυξήθηκε όταν ένα βίντεο με μια γυναίκα αλυσοδεμένη σε ένα υπόστεγο έγινε viral το 2022. Οι υπάλληλοι απάντησαν με μια εθνική εκστρατεία για τον εντοπισμό και τη διάσωση γυναικών που είχαν πουληθεί με το ζόρι σε γάμο. Η κεντρική κυβέρνηση ενέκρινε την καταστολή της εμπορίας γυναικών αφού ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ έθεσε προτεραιότητα σε αυτό το θέμα στην ετήσια έκθεση κυβερνητικής εργασίας του για το 2022, όπως είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της πολιτικής ασφάλειας και της κοινωνικής σταθερότητας. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι μπορεί να έχουν δεσμευτεί να τιμωρήσουν αυστηρά τους εμπόρους ανθρώπων, αλλά η δυναμική της εκστρατείας καταστολής φαίνεται να έχει ήδη εξασθενίσει. Λίγες επίσημες πληροφορίες έχουν δημοσιευτεί πρόσφατα σχετικά με τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Σε αρκετές πρόσφατες αναφορές των μέσων ενημέρωσης, τα αιτήματα για σχόλια από το Κρατικό Συμβούλιο και την αρχή μετανάστευσης της Κίνας έμειναν αναπάντητα.
Οι αποκλεισμένες φωνές επιδεινώνουν την πρόκληση
Η αποτυχία της κινεζικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτό το πρόβλημα είναι αποτέλεσμα της βαθιά ριζωμένης διαφθοράς και της περιθωριοποίησης των γυναικών από τη χάραξη πολιτικής και την επιβολή. Αν και η ανδροκρατούμενη κινεζική κυβέρνηση μπορεί σίγουρα να αντιμετωπίσει ζητήματα που αφορούν κυρίως τις γυναίκες, η περιορισμένη εκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων εμποδίζει σοβαρά την πρόοδο. Είναι προφανές ότι η αληθινή αλλαγή θα απαιτήσει ίσες ευκαιρίες για τις Κινέζες να ηγηθούν.
Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι επαναστάτες ηγέτες της Κίνας είχαν αναγνωρίσει τη σημασία των δικαιωμάτων των γυναικών. Ακόμη και μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κομμουνιστική κυβέρνηση το 1949, κατάργησε τις φεουδαρχικές πρακτικές και παρείχε στις γυναίκες το δικαίωμα στο διαζύγιο, ενώ παράλληλα ενθάρρυνε τη συμμετοχή τους στο εργατικό δυναμικό. Ωστόσο, καθώς η Κίνα πέρασε σε μια οικονομία προσανατολισμένη στην αγορά, οι διακρίσεις λόγω φύλου στον χώρο εργασίας έγιναν χρόνιο ζήτημα. Οι γυναίκες αντιμετώπισαν απολύσεις και το ποσοστό των γυναικών με αμειβόμενες θέσεις εργασίας μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου.
Οι διακρίσεις λόγω φύλου συνεχίζονται στις κινεζικές πρακτικές προσλήψεων, οι οποίες επιδεινώνονται από την έλλειψη εφαρμοστέων νόμων για τις διακρίσεις. Επιπλέον, ο νόμος για τη συνταξιοδότηση της Κίνας ορίζει χαμηλότερη ηλικία συνταξιοδότησης για τις γυναίκες, περιορίζοντας την επαγγελματική τους εξέλιξη. Η γυναικεία εκπροσώπηση στο Κομμουνιστικό Κόμμα είναι επίσης χαμηλή, εμποδίζοντας τις ευκαιρίες για τις γυναίκες να κατέχουν ηγετικές θέσεις.
Αυτός ο ριζικός αποκλεισμός των γυναικείων προοπτικών από τη λήψη αποφάσεων συμβάλλει στη διατήρηση προβλημάτων όπως η εμπορία ανθρώπων. Το εμπόριο εμπορίας προέκυψε ως απάντηση στη μείωση του γυναικείου πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές, λόγω παραγόντων όπως οι εκτρώσεις λόγω φύλου και η εξωτερική μετανάστευση. Σήμερα η εμπορία έχει γίνει μια επικερδής επιχείρηση, με χιλιάδες περιπτώσεις να αναφέρονται ετησίως. Ωστόσο, οι αρχές δεν έχουν αντιμετωπίσει σοβαρά αυτά τα εγκλήματα κατά των γυναικών και οι ποινές για αδικήματα εμπορίας ανθρώπων παραμένουν σχετικά χαμηλές. Για την αποτελεσματική καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, οι κινεζικές αρχές πρέπει να το αναγνωρίσουν ως έγκλημα κατά των γυναικών και των παιδιών, αντί να εστιάζουν αποκλειστικά στην πολιτική σταθερότητα. Η ηγεσία των γυναικών είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση ουσιαστικών αλλαγών στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.
ΠΗΓΗ: directus.gr