Την αναστολή χορήγησης βίζας σε Καναδούς υπηκόους ανακοίνωσε Ινδία καθώς οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Νέου Δελχί και Οτάβας επιδεινώνονται μετά τις κατηγορίες των καναδικών Αρχών ότι η ινδική κυβέρνηση είχε ανάμειξη στον φόνο ενός αυτονομιστή ηγέτη των Σιχ στον Καναδά. Ο λόγος για τον Χαρντίπ Σινγκ Νιτζάρ, τον οποίο η Ινδία χαρακτηρίζει ως τρομοκράτη!

Εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή ταξιδιωτικών θεωρήσεων για Καναδούς υπηκόους, επικαλούμενος απειλές για την ασφάλεια του προσωπικού ινδικών προξενείων στον Καναδά.

Η ανακοίνωση ήρθε λίγες ώρες αφότου η καναδική πρεσβεία στην Ινδία ανέφερε ότι θα «προσαρμόσει» προσωρινά την παρουσία του διπλωματικού προσωπικού της στη χώρα, μετά τις απειλές που δέχθηκαν ορισμένοι διπλωμάτες σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τα τελευταία μέτρα εντείνουν το ήδη τεταμένο κλίμα που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών γύρω από την υπόθεση της δολοφονίας του 45χρονου αυτονομιστή ηγέτη των Σιχ στον Καναδά, Χαρντίπ Σινγκ Νιτζάρ, τον περασμένο Ιούνιο στη Βρετανική Κολομβία.

Την περασμένη Δευτέρα ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε στη Βουλή ότι οι καναδικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν «αξιόπιστες ενδείξεις» ότι πράκτορες του Νέου Δελχί συνδέονται με τον φόνο του Νιτζάρ, και ακολούθως η Οτάβα προχώρησε στην απέλαση υψηλόβαθμου Ινδού διπλωμάτη.

Η ινδική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες τις οποίες χαρακτήρισε παράλογες και απάντησε με την απέλαση ενός Καναδού διπλωμάτη.

Μετά τις απελάσεις διπλωματών, οι δύο χώρες εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες την Τρίτη και την Τετάρτη, με την Ινδία να προτρέπει τους υπηκόους της στον Καναδά, ιδιαίτερα τους φοιτητές, να επιδεικνύουν τη «μέγιστη δυνατή προσοχή».

«Η κατάσταση ασφαλείας λόγω της αδράνειας της καναδικής κυβέρνησης έχει επιφέρει αναστάτωση και αναστείλαμε τις αιτήσεις για χορήγηση βίζας», τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του ινδικού ΥΠΕΞ, Αριντάμ Μπαγκτσί, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί.

Τί λένε Ινδοί αξιωματούχοι

Όπως αναφέρουν ινδικά ΜΜΕ, στον Καναδά υπάρχουν τουλάχιστον εννέα αυτονομιστικές οργανώσεις που υποστηρίζουν τρομοκρατικές ομάδες, για τις οποίες υπάρχουν πολλά αιτήματα απέλασης, αφήνοντας να εννοηθεί, ότι γίνεται υπόθαλψη των συγκεκριμένων τρομοκρατικών στοιχείων. «Η Οτάβα δεν έχει λάβει κανένα μέτρο εναντίον όσων εμπλέκονται σε ειδεχθή εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του δημοφιλούς τραγουδιστή του Punjabi Sidhu Moose Wala, δήλωσαν αξιωματούχοι», αναφέρει το NDTV.

Πρόκειται για ομάδες υπέρ του Καλιστάν, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Σιχ (WSO), η Khalistan Tiger Force (KTF), οι Sikhs for Justice (SFJ) και η Babbar Khalsa International (BKI), οι οποίες σύμφωνα με τους Ινδούς εργάζονται με εντολή του Πακιστάν και δρούνε σε καναδικό έδαφος.

Πολλοί φάκελοι έχουν παραδοθεί στην καναδική πλευρά, ενώ γίνεται λόγος για οκτώ άτομα που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές και εγκληματικές δραστηριότητες. Μάλιστα υποστηρίζεται από ινδικής πλευράς, ότι οι ομάδα υποστηρίζονται από τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες (ISI) .

Oi ινδικές αρχές ζήτησαν την απέλαση του Γκουρπέετ Σινγκ, ο οποίος επίσης εμπλέκεται σε υποθέσεις τρομοκρατίας, και έδωσαν τη διεύθυνσή του στον Καναδά. O Σινγκ συμμετείχε σε τρομοκρατικές δραστηριότητες στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Σε βάρος του εκκρεμεί επίσης ειδοποίηση της Interpol.

Άλλα αιτήματα αφορούν τους Αρσντίπ Σινγκ με το ψευδώνυμο Arsh Dalla, ο οποίος είναι καταζητούμενος σε 16 ποινικές υποθέσεις καιτου Σατιντέρτζι Σινγκ Μπραρ με το ψευδώνυμο Goldy Brar, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του διάσημου τραγουδιστή Punjabi Sidhu Moose Wala.

Άλλοι καταζητούμενοι τρομοκράτες με έδρα τον Καναδά, σύμφωνα με τις ινδικές αρχές, είναι οι Γκουρβάντ Σινγκ Μπαθ του συντάγματος Dashmesh του Καλιστάν, Μπαγκατ Σινγκ Μπραρ  (ο οποίος είναι γιος του τρομοκράτη Λαχμπίρ Σιν Ροντ με έδρα το Πακιστάν), Μονίντερ Σινγκ Μπουάλ, Σατίντερ Παλ Σινγκ Γκιλ.

Ο Νιτζάρ, ο οποίος δολοφονήθηκε στον Καναδά,  γεννήθηκε στο Παντζάμπ στις 10 Νοεμβρίου 1977 και ήταν συνδεδεμένος με την απαγορευμένη πλέον Δύναμη Τίγρης Καλιστάν (KTF). Συνελήφθη στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Κατάφερε να πάρει εγγύηση και έφυγε από την Ινδία στις 19 Φεβρουαρίου 1997 παίρνοντας μια ψεύτικη ταυτότητα του και εξασφαλίζοντας ένα ταξιδιωτικό έγγραφο με αυτό το όνομα Ραβί Σάρμα.

Το 2013-14, ο Νιτζάρ επισκέφτηκε το Πακιστάν όπου συνάντησε τον Jagtar Singh Tara της Khalistan Tiger Force (KTF), που καταζητείται για τη δολοφονία του πρώην επικεφαλής υπουργού του Παντζάμπ, Μπεαντ ΣΙνγκ. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου επιστρατεύτηκε από την ISI (πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες, η οποία τον βοήθησε να οργανώσει μυστικά στρατόπεδα εκπαίδευσης για εξτρεμιστικές ομάδες Σιχ που συνδέονται με το κίνημα Καλιστάν στο Missigen Hills της Βρετανικής Κολομβίας.

Ο Νιτζάρ, ο οποίος χαρακτηρίστηκε τρομοκράτης από το Υπουργείο Εσωτερικών της , κατηγορήθηκε επίσης ότι συνεργάστηκε στενά με τη Babbar Khalsa International (BKI) με επικεφαλής τον Τζαγκτάρ Σινγκ Τάρα. Έχει συνδεθεί με τον ηγέτη της Dal Khalsa, Γκατζέντερ Σινγκ, που ήταν βασικός κατηγορούμενος για την αεροπειρατεία μιας πτήσης της Indian Airlines το 1981.

Το όνομά του φιγουράρει στη λίστα με τους πιο καταζητούμενους που παρέδωσε ο τότε επικεφαλής υπουργός του Παντζάμπ, Αμρίντερ Σινγκ στον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό το 2018.

Οι ινδικές αρχές υποστηρίζουν, ότι ο Νιτζάρ  και ο Αρς Ντάλα παρήγαγαν τεράστια ποσά κεφαλαίων για δραστηριότητες κατά της Ινδίας με διάφορα μέσα που περιλάμβαναν χρήματα για ναρκωτικά. Επίσης οι Ινδοί «στοχοποιούν» τον Τζαγκμέετ Σινγκ Νταλιβάλ, ο οποίος είναι βουλευτής που ανήκει στο Νέο Δημοκρατικό Κόμμα του Καναδά. Ο Ντιλιβάλ υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του δημοψηφίσματος υπέρ του Καλιστάν που επιδιώκει τη βαλκανοποίηση της Ινδίας και κατά τους Ινδούς τροφοδοτεί τα αυτονομιστικά αισθήματα μεταξύ των Καναδών Σιχ.

Με απλά λόγια; Ο Νταλιβάλ έχει μπει στη μαύρη λίστα για τις δραστηριότητες κατά της Ινδίας.

Ινδοί αξιωματούχοι αναφέρουν, ότι οι καναδικές αρχές απέτυχαν να αποκαλύψουν οποιαδήποτε άμεση συσχέτιση των ινδικών αρχών με τη δολοφονία του Νιτζάρ και επεσήμαναν την άλλη δολοφονία ενός άλλου Καναδού πολίτη του Ριπουνταμάν Μαλίκ, ο οποίος αντιμετώπισε την οργή του Νιτζάρ και των Σιχ και δολοφονήθηκε από ενόπλους. Οι αξιωματούχοι ισχυρίζονται, ότι η δολοφονία του Νιτζάρ ήταν έργο εσωτερικής αντιπαλότητας μεταξύ διαφόρων ομάδων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Καθημερινή, NDTV