Η απομάκρυνση του Μπομπ Μενέντεζ από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας λόγω της υπόθεσης που εκκρεμεί εις βάρος του από τη δικαιοσύνη της Νέας Υόρκης προξένησε πρόσκαιρη ικανοποίηση στην Αγκυρα, ωστόσο η αντικατάστασή του στην προεδρία της Επιτροπής από τον Μπεν Καρντίν, με βάση τουλάχιστον τις πρώτες δηλώσεις, δείχνει ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να δώσει λευκή επιταγή στην Τουρκία για τα F-16.
Ο κ. Καρντίν, σύμφωνα με τη Washington Post, δήλωσε ότι θα εξετάσει υπό όρους τη συμφωνία πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών. Μάλιστα, σημείωσε ότι η πώληση θα προχωρήσει μόνο σε περίπτωση που η αμερικανική πλευρά ικανοποιηθεί σε μια σειρά από θέματα. Ενώ ξεκαθάρισε ότι θα σκεφτεί να εγκρίνει την πώληση των μαχητικών μόνο αν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του που αφορούν τον κίνδυνο μιας πρόσθετης απειλής προς την Ελλάδα, πέρα, βεβαίως, από ευρύτερα ζητήματα που τίθενται στο Κογκρέσο για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.
Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας κ. Καρντίν ανέφερε για τα F-16 ότι θα δοθούν στην Τουρκία υπό όρους που θα συνδέονται και με την Ελλάδα.
Οι δηλώσεις του κ. Καρντίν είναι, βέβαια, ενδεικτικές της ανάγκης που υπάρχει στην Επιτροπή της Γερουσίας να μην προχωρήσει σε απότομες αλλαγές.
Στο Κογκρέσο, πάντως, υπάρχει μια σειρά από γερουσιαστές και βουλευτές η στάση των οποίων δεν υπαγορεύεται από τον –πράγματι καταλυτικό– ρόλο του κ. Μενέντεζ, αλλά αντανακλούσε παλαιόθεν ανησυχίες σχετικά με τις προθέσεις της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Κρις βαν Χόλεν (Μέριλαντ), ή ακόμα και ο Κόρι Μπούκερ (Νιου Τζέρσεϊ) ο οποίος ήταν μεταξύ των γερουσιαστών που ζήτησαν την παραίτηση του κ. Μενέντεζ τις προηγούμενες ημέρες. Περιττεύει να υπενθυμιστεί η δράση του Hellenic Caucus του οποίου είναι από κοινού επικεφαλής οι βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Κρις Πάππας. Υπενθυμίζεται ότι βουλευτές του Hellenic Caucus, όπως η Γκρέις Μενγκ (Νέα Υόρκη), κατέθεσαν πρόσφατα τροπολογία με την οποία δίνεται η δυνατότητα πιθανής περαιτέρω ενίσχυσης των ελληνοαμερικανικών αμυντικών σχέσεων.
Ο Φρανκ Παλόουν (Νιου Τζέρσεϊ) επίσης είχε ταχθεί κατά της αγοράς νέων F-16 και τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων στο οπλοστάσιο της τουρκικής αεροπορίας, μάλιστα προωθώντας και σχετική νομοθεσία στο Κογκρέσο.
Αν και η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει πολύ σημαντικούς συμμάχους και στα δύο σώματα (Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων) το ζήτημα των F-16 είναι κάτι που αφορά ευρύτερα τις σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ αλλά και τη συνοχή του ΝΑΤΟ (λόγω Σουηδίας).
Οπως είναι γνωστό εδώ και κάποιους μήνες η απεμπλοκή των F-16 θα οδηγήσει σε ξεκλείδωμα και των διαδικασιών διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τις ΗΠΑ για τα F-35.
Χθες, πάντως, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ επανέλαβε την άποψη της Αγκυρας ότι τα θέματα προμήθειας F-16 και η ένταξη της Σουηδίας είναι άσχετα.
ΠΗΓΗ: Καθημερινή