Ως μία «πάρα πολύ πολύπλοκη εξίσωση» χαρακτήρισε ο γεωστρατηγικός αναλυτής, Κωνσταντίνος Γρίβας, τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ενώ έθεσε το ερώτημα εάν «το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να δεχθεί τις απώλειες που αναμένεται να δεχτεί σε αυτή την επίθεση που θα εμπλακεί».

Πιο αναλυτικά ο κ. Γρίβας μιλώντας στη ΕΡΤ και την εκπομπή Newsroom αναφορικά με την επίθεση που έχει προαναγγείλει εδώ και καιρό το Ισραήλ σημείωσε χαρακτηριστικά πως: «Δεν είναι καθόλου εύκολη επιχείρηση, τουλάχιστον με βάση τα δεδομένα που έχουμε τώρα, τόσο από επιχειρησιακής άποψης, δεδομένου ότι το Ισραήλ ναι μεν κυριαρχεί στον αέρα και στο έδαφος, αλλά η Χαμάς κυριαρχεί στο υπέδαφος, έχει δημιουργήσει αυτό τον υπόγειο κόσμο, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά, δηλαδή να έχουν προετοιμαστεί χώροι με εκρηκτικά, όπου όταν περάσουν τα ισραηλινά στρατεύματα να ανατιναχθούν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο και να ξεπηδήσουν από εκεί ομάδες ενόπλων με προηγμένα όπλα, όπως μπορεί να είναι σύγχρονα αντιαρματικά συστήματα, να χτυπάνε, να φεύγουν» τονίζοντας πως θα καταλήξει ως «ένα είδος ιδιόρρυθμου ανταρτοπόλεμου».

Μάλιστα ο κ. Γρίβας υπενθύμισε πως «το είδαμε σε μικρότερη κλίμακα στη Βηρυτό το 2006 από τη Χεζμπολάχ. Είναι πολύ πιθανόν να το δούμε σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα».

«Νομίζω ότι το Ισραήλ κάτι θα κάνει, αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα κάνει αυτή την πολύ μεγάλης κλίμακας επιχείρηση για την εξάλειψη ουσιαστικά της Χαμάς που έχει διαφημιστεί» πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο γνωστός αναλυτής προσθέτοντας πως «το χτύπημα στο νοσοκομείο, ανεξαρτήτως για το ποιος φταίει, αποτέλεσε ένα τεράστιο πλήγμα στην εικόνα του Ισραήλ» και συμπλήρωσε σχετικά: «Εάν εμπλακεί σε παρατεταμένο πόλεμο, τέτοια επεισόδια θα πληθύνουν. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει πολύ μεγάλη πίεση από τη δυτική κοινή γνώμη, αλλά κυρίως στην κοινή γνώμη των αραβικών χωρών, με αποτέλεσμα το Ισραήλ πιθανώς να βρεθεί ξανά μέσα σε έναν κλοιό εχθρικών χωρών και όλες οι προσπάθειες που έγιναν για δεκαετίες για την εξομάλυνση των σχέσεων με χώρες όπως είναι η Ιορδανία, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, να πέσουν στο κενό. Οπότε είναι είναι δύσκολη η εξίσωση».

Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ άλλων ο κ. Γρίβας υπογράμμισε το εξής ερώτημα: «ποιες ακριβώς είναι οι στοχοθετήσεις του Ισραήλ; Να καταστρέψει τη Χαμάς;» σχολιάζοντας σχετικά πως κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να γίνει, εκτός αν επιτύχει μια κολοσσιαία ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, ένα είδος εθνοκάθαρσης συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων πως «αυτό θα είναι ένα τρομακτικό πλήγμα για την υψηλή στρατηγική του Ισραήλ, δεδομένου ότι θα πυροδοτήσει αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στον μουσουλμανικό κόσμο».

Ιδιαίτερη σημασία ο κ. Γρίβας έδωσε στο γεγονός πως «για πρώτη φορά εδώ και πολύ πολύ καιρό και δεκαετίες βλέπουμε μια ενοποίηση γενικά του ισλαμικού κόσμου που δεν την είχαμε δει ούτε στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου» προσθέτοντας πως «αυτό μέσα σε ένα νέο διεθνές σύστημα στο οποίο αμφισβητείται γενικότερα η ηγεμονία της Δύσης, στο οποίο αναδύονται νέες μεγάλες δυνάμεις, νέοι με πολύ μεγάλοι παίκτες, όπως είναι η Κίνα, μπορεί να έχει αποτελέσματα στην παγκόσμια σκακιέρα πολύ μεγαλύτερα από αυτά που περιμένουμε», κάνοντας λόγο ακόμη και για ένα «είδος ήπιου εμφυλίου πολέμου μέσα στις κοινωνίες μας» λόγω του μεγάλου μουσουλμανικού στοιχείου στην Ευρώπη ξεκαθαρίζοντας φυσικά πως «είναι απευκταίο το σενάριο και πολύ ακραίο, αλλά δεν είναι εκτός πραγματικότητας εάν αυτή η σύγκρουση οδηγηθεί σε όλο το βάθος της δυναμικής της».