Μετά την αμερικανική επίθεση σε πέντε υπόγειες αποθήκες όπλων των Χούθι στην Υεμένη, η περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου και της Μέσης Ανατολής συνεχίζει να αποτελεί ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο πεδίο μάχης με δυσεξήγητες μελλοντικές εκβάσεις.

«Κατόπιν εντολής του προέδρου Μπάιντεν, ενέκρινα αυτά τα στοχευμένα πλήγματα για να υποβαθμίσουμε περαιτέρω την ικανότητα των Χούθι να συνεχίσουν την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά τους και για να προστατεύσουμε τις δυνάμεις και το προσωπικό των ΗΠΑ σε μια από τις πιο κρίσιμες πλωτές οδούς του κόσμου», ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd J. Austin.

Χρησιμοποιώντας τα υπερσύγχρονα μαχητικά B-2 με τεχνολογία χαμηλής ανιχνευσιμότητας για να διαπερνούν πυκνές αντιαεροπορικές άμυνες, οι ΗΠΑ ενδεχομένως να δίνουν ένα έμμεσο προειδοποιητικό μήνυμα προς το κράτος του Ιράν, εφόσον οι Χούθι, ελέγχοντας τμήματα της Υεμένης, διαμορφώνουν μαζί με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ τον άξονα της «αντίστασης» στα ισραηλινά (και όχι μόνο) συμφέροντα υπό ιρανική ηγεσία.

Να θυμίσουμε ότι πριν από περίπου δέκα ημέρες οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για δύο πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον «στρατιωτικών στόχων του εχθρού» στο Τελ Αβίβ, όπως ανακοίωσε ο εκπρόσωπός τους, ο Γιαχία Σαρί. Από τον περασμένο Νοέμβριο, οι Χούθι εξαπολύουν συχνά επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Κόλπο του Άντεν και στον Ινδικό Ωκεανό. Επιλέγονται, δηλαδή, σημεία με γεωγραφική και γεωστρατηγική σημασία, εάν για παράδειγμα λάβουμε υπόψιν ότι από τον κόλπο του Άντεν και την ακτή της Σομαλίας διέρχεται το 12% του παγκόσμιου εφοδιασμού πετρελαίου (Guha & Guha, 2011), και εκτιμάται ότι περνούν 16.000 πλοία ετησίως (Varsami & Popescu, 2010).

Στη σημερινή εποχή, το 80% του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών μεταφέρεται μεταξύ λιμένων από 50.000 εμπορικά πλοία (United Nations, 2024 – unctad.org). Ο κίνδυνος για τις παγκόσμιες αγορές είναι ευδιάκριτος, εφόσον μεγάλο μέρος της παγκόσμιας ενέργειας μεταφέρεται μέσω της Νοτιοανατολικής Ασίας (Hong & Ng, 2010), όπου το 2023 σημειώθηκαν τα περισσότερα περιστατικά πειρατείας σύμφωνα με το παρακάτω σχήμα (σχήμα 1) του Διεθνούς Ναυτικού Γραφείου:

Συνολικά περιστατικά ανά περιοχή του κόσμου Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2023

Πηγή: ICC – IMB Piracy and Armed Robbery Against Ships – January – December 2023

Ο Broodbank θεωρεί τη θάλασσα ως έναν χώρο χωρίς νόμους και τη Μεσόγειο ως «μια αναρχική, ελεύθερη ζώνη» (Broodbank, 2013:394), που βάλλεται από παιχνίδια δύναμης και εξουσίας, αλλά και από οικονομικά συμφέροντα εμπλεκόμενων δρώντων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι γεωπολιτικές επιδιώξεις είναι αυτές που καθορίζουν την εμπλοκή πολλών περιφερειακών δυνάμεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η παραδοχή του ρεαλισμού ότι τα συμφέροντα είναι αυτά που καθορίζουν την πολιτική κάθε κράτους, φαίνεται να έχει σύγχρονη εφαρμογή επηρεάζοντας το σύνολο του συστήματος των διεθνών σχέσεων το οποίο βυθίζεται όλο και περισσότερο στα «αχαρτογράφητα νερά» της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

ΠΗΓΗ: Geopolitico.gr