Το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού διεξάγει πρόγραμμα καθαρισμού των υπόγειων χώρων της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη με απότερο στόχο να καταστούν επισκέψιμοι για το κοινό, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu.

Ο καθηγητής Χασάν Φιράτ Ντικέρ, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Αγίας Σοφίας, ανέφερε ότι υπάρχουν υπόγειες δομές κάτω από το μνημείο, οι οποίες έχουν μήκος περίπου ένα χιλιόμετρο και αποτελούνται από σήραγγες, κελιά και κατακόμβες. Διευκρίνισε ότι όλες αυτές οι διαδικασίες καθαρισμού θα διαρκέσουν περίπου ένα χρόνο.

Σύμφωνα με τον Τούρκο καθηγητή, τα τμήματα κάτω από την αυλή της στοάς είναι της ίδιας ηλικίας με την Αγία Σοφία, δηλαδή περίπου 1.500 ετών, ενώ ο χώρος με τους τάφους εκτιμάται ότι είναι παλαιότερος από την υπάρχουσα δομή.

«Νομίζω ότι ο καθαρισμός αυτών των υπόγειων δομών είναι πολύ σημαντικός για το υφιστάμενο σύστημα κλιματισμού της Αγίας Σοφίας και για να "αναπνέει" με άνεση. Αυτό θα είναι ένα πολύ πιο ολοκληρωμένο και μακροπρόθεσμο έργο από ό,τι έχει γίνει στο παρελθόν» ανέφερε ο καθηγητής Ντικέρ.

Προσέθεσε επίσης πως ο ίδιος θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι έστω και ένα τμήμα των χώρων αυτών θα καταστεί επισκέψιμο και παράλληλα θα έλθουν στο φως ευρήματα που, αφού γίνει η διαλογή τους υπό την επίβλεψη αρχαιολόγων, θα μπορούν να ρίξουν φως στην ιστορία της Κωνσταντινούπολης.

Το ρεπορτάζ του πρακτορείου Anadolu συνοδεύεται από σχετικό φωτογραφικό υλικό.

Το θέμα είχε έλθει στην επικαιρότητα από τον ίδιο καθηγητή Χασάν Φιράτ Ντικέρ και το 2022 και είχε ξεναγήσει το συνεργείο του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων στις υπόγειες δομές. Τότε είχε δηλώσει ότι στα τέσσερα μέτρα βάθος υπάρχει μια κατακόμβη που αποτελείται από τρεις χώρους, όπου γινόταν ταφές από τον 4 μ.Χ. αιώνα και είναι η αρχαιότερη δομή στο σύμπλεγμα του βυζαντινού ναού. Η ύπαρξή της συγκεκριμένη υπόγειας δομής ήταν γνωστή από το 1946, αλλά είχε κατακλυστεί από τέσσερις τόνους λάσπης και ιζημάτων.