Συνταγές: Αν σου αρέσουν τα μανιτάρια αλλά θέλεις να δοκιμάσεις μία τελείως διαφορετική συνταγή, ο Σταύρος Βαρθαλίτης σου έχει την καλύτερη.
Τυρόπιτα, γαλατόπιτα, πατατόπιτα - 4 συνταγές για πίτες χωρίς φύλλο
Ο σεφ μπήκε στην κουζίνα της εκπομπής «breakfast@star» και έφτιαξε τα πιο τραγανά μανιταροπιτάκια.
Συνταγή όχι μόνο νόστιμη αλλά και οικονομική αφού η αγορά των υλικών κοστίζει μόνο 9 ευρώ.
5 συνταγές για αλμυρές και γλυκές πίτες που θα φτιάχνεις ξανά και ξανά
Υλικά της Συνταγής
1 πακέτο φύλλο κουρού
500 γρ. μανιτάρια σαμπινιόν
60 γρ. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
1 ξερό κρεμμύδι λευκό
2 αυγά μέτρια
1 κ.γ μοσχοκάρυδο
150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 αυγό μέτριο για άλειμμα
50 γρ. γάλα φρέσκο πλήρες 3,5% λιπαρά
50 γρ. σουσάμι
Για τα μανιταροπιτάκια
● Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 180ο C.
● Ζεσταίνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
● Προσθέτουμε ψιλοκομμένα τα μανιτάρια, το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 10 λεπτά.
● Προσθέτουμε τα φύλλα από το θυμάρι ψιλοκομμένα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 5 λεπτά.
● Αφαιρούμε το μείγμα από την κατσαρόλα και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
● Το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, για 30 λεπτά.
● Προσθέτουμε στο μείγμα τα αυγά, τη γραβιέρα και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
● Απλώνουμε σε έναν πάγκο κοπής το φύλλο κουρού και κόβουμε με το μαχαίρι 4 λωρίδες κάθετα και 3 οριζόντια με τη μεγάλη πλευρά σε εμάς, ώστε να δημιουργήσουμε 12 μικρά τετραγωνάκια.
Μοιράζουμε τη γέμιση με ένα κουτάλι του γλυκού στα τετράγωνα φύλλα, στη μέση.
● Διπλώνουμε τις 2 διαγώνιες άκρες, ώστε να δημιουργήσουμε τριγωνάκια.
● Απλώνουμε σε μια λαμαρίνα φούρνου 43x30εκ. ένα αντικολλητικό χαρτί.
● Μοιράζουμε τα τρίγωνα μανιταροπιτάκια στη λαμαρίνα σε ίσες αποστάσεις.
● Ανακατεύουμε το αυγό για το άλειμμα μαζί με το γάλα σε ένα μπολ με σύρμα χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
● Απλώνουμε με ένα πινέλο το μείγμα με το γάλα επάνω από τα μανιταροπιτάκια και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
● Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 30 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.
● Σερβίρουμε.