Ιωάννης Μάζης: Ελλάδα και η Κύπρος είναι στρατηγικός πνεύμονας. Αναλαμβάνει καθήκοντα η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης!

Την ελληνογαλλική συμφωνία αγοράς των φρεγατών Belharra με ρήτρα αμυντικής συνδρομής και τις προσπάθειες επίτευξης συνεργασίας με μία τέτοια δύναμη ανέλυσε ο Ιωάννης Μάζης.

Ο σημαντικός ρόλος που θα κληθεί να παίξει η Γαλλία

Η πτώση του τείχους του Βερολίνου (10 Νοεμβρίου 1989) επέφερε τεκτονικές αλλαγές ισχύος

Το κενό έρχεται τώρα η Δύση να το καλύψει, μετά από οικονομική κρίση και πολιτικές αστάθειες

Οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν να αναλάβουν και τη Μεσόγειο και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ήταν η ώρα να αναλάβει η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης και η μόνη πυρηνική δύναμη της Ευρώπης να αναλάβει καθήκοντα στην περιοχή.

Η καραμπόλα του AUKUS, η οποία ήθελε πολύ τέχνη για να γίνει.

Η Ελλάδα καρπούται μία ευκαιρία, την οποία μπορεί να τη «χτίσει» καλά και να αισθανθεί η Γαλλία, ότι μπορεί να πατήσει καλά σε αυτόν τον χώρο.

Ένα από τα μέτρα που πρέπει να πάρουν Αθήνα και Λευκωσία είναι να πάρουν παροχή μονίμων βάσεων διευκολύνσεων στη Γαλλία στα Δωδεκάνησα και στην Κύπρο. Υποδεικνύω μάλιστα και σημεία στη Μεγαλόνησο, όπου μπορούν να εξελιχθούν σε μόνιμες αεροναυπηγικές βάσεις.

Τη Γαλλία δεν χρειάζονται μόνο Ελλάδα και Κύπρος. Τη χρειάζεται και το Ισραήλ. Το Ισραήλ χρειάζονται Γαλλία, Ελλάδα και Κύπρος. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι ο στρατηγικός πνεύμονας του Ισραήλ. Είναι το βάθος, η ασφάλεια και η ύπαρξη του Ισραήλ.

Πρόκειται για υποτονατοϊκό θύλακο που θα αρχίσει να πραγματοποιείται με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο, υπό τον γαλλικό συντονισμό και θα έχει αναμονές με δυνατότητες προσεταιρισμού του Λιβάνου, της Ιορδανίας, των ΗΑΕ, της Σαουδικής Αραβίας και στο βάθος της Ινδίας.

Αυτό προσφέρει σε κράτη να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ και να συμβάλλουν στην ασφάλεια, δίνοντας άλλη αντίληψη μεσογειακής ασφάλειας.

Θα μπορούμε να διαμορφώσουμε ενιαίο αμυντικό χώρο. Τεχνολογικά η Γαλλία θα κάνει θαύματα.

Τα ερωτήματα που εγείρονται από τη δήλωση του πρωθυπουργού για την Τουρκία πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας με τη Γαλλία.

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών & Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιωάννης Μάζης, στον Πάρη Καρβουνόπουλο και το Militaire.