Ο Σάββας Καλεντερίδης υποστηρίζει πως ΝΑΤΟ – Τουρκία και Σκανδιναβικές χώρες έχασαν από την «συμφωνία» στη σύνοδο της Μαδρίτης και κατακεραυνώνει τον πρωθυπουργό για τη δήλωση του περί κατανόησης της Τουρκίας στο Κουρδικό Ήταν τουλάχιστον ατυχής και παραβιάζει την πάγια εθνική γραμμή για το Κουρδικό ζήτημα η δήλωση του πρωθυπουργού στη σύνοδο του ΝΑΤΟ της Μαδρίτης περί κατανόησης των τουρκικών θέσεων και όσων έχει υποστεί από την «κουρδική τρομοκρατία» επισημαίνει σε συνέντευξη του στη «ΝΕ» ο Σάββας Καλεντερίδης. Ο ί
ιος αναλύει τα όσα εκτυλίχθηκαν στην σύνοδο, την οποία θεωρεί ως μία ήττα τόσο για την Τουρκία, όσο και για τις δύο νέες χώρες που εντάχθηκαν καθώς και για το ίδιο το ΝΑΤΟ καθώς το τελευταίο σύρθηκε από τους εκβιασμούς της Τουρκίας να υποχρεώσει τις Σκανδιναβικές χώρες να υπογράψουν το περίφημο μνημόνιο με την Τουρκία.
Ο στρατηγικός αναλυτής, συγγραφέας, αρθρογράφος, εκδότης και επικεφαλής του www.infognomonpolitics.gr, Σάββας Καλεντερίδης, στον AlphaRadio Καβάλας, στις 13 Ιουλίου 2022. Ακούστε την τοποθέτησή του:
Με την είσοδο αυτών των δύο χωρών η βαλτική θάλασσα γίνεται μία ΝΑΤΟική λίμνη
«Στη σύνοδο κορυφής δεν υπήρχε θέμα ελληνικού ενδιαφέροντος, δεν τέθηκε. Δεν υπήρχε ούτε στην ημερήσια διάταξη άρα δεν υπάρχει θέμα να μιλάμε για ελληνική νίκη. Να πούμε μόνο τι ήταν αυτή η σύνοδος και πώς αυτή η σημασία της συνόδου καθόρισε αν θέλετε και τη στάση της Τουρκίας που εκβίαζε όπως ξέρετε τη Σουηδία αλλά και το ΝΑΤΟ, για θέματα που υπερακόντιζαν τις ανησυχίες τις σχετικά με τη στάση των δύο σκανδιναβικών χωρών στο Κουρδικό και στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για δύο λόγους ήταν εξαιρετικής σημασίας και από τις πιο σημαντικές στην ιστορία του ΝΑΤΟ, πρώτον έχει να κάνει με το νέο στρατηγικό δόγμα μέχρι το 2030 στο οποίο καθορίζονται οι απειλές, οι προτεραιότητες και οι συμμαχίες. Άρα η έγκριση ενός τέτοιου κειμένου σε αυτή τη φάση αυτού του νέου ψυχρού πολέμου είχε πολύ μεγάλη σημασία για το ΝΑΤΟ, καθώς μέσα από αυτό νομιμοποιούνται και οι κινήσεις του. Ο δεύτερος λόγος είναι το θέμα της επέκτασης, η υποβολή αίτησης ένταξης από την Σουηδία και την Φινλανδία, δεν είναι τόσο για το έδαφος αυτών των δύο χωρών, για την ξηρά, διότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις προς την Ρωσία, δεν έχουν τη μορφή συμφωνίας αλλά θεωρώ ότι αυτό για τα επόμενα χρόνια θα το τηρήσουν οι Σκανδιναβικές χώρες και δεν θα δεχθούν υποδομές του ΝΑΤΟ στο έδαφος τους. Τότε για ποιο λόγο είναι σημαντικό για το ΝΑΤΟ η επέκταση με την είσοδο αυτών των δύο χωρών; Γιατί έτσι η βαλτική θάλασσα γίνεται μία ΝΑΤΟική λίμνη και η Ρωσία, οι ακτές της Ρωσίας και τα διεθνή ύδατα, τα μη ΝΑΤΟικά ύδατα εκτείνονται μόνο στις ακτές του Καλίνιγκραντ και της Αγίας Πετρούπολης. Επειδή στον χάρτη σε εμάς φαίνονται μικρά, αν επισκεφθεί την περιοχή κανείς μιλάμε για αχανείς εκτάσεις, πάνω από 1.000 χιλιόμετρα προς βορρά στην Βαλτική θάλασσα που αυτές οι εκτάσεις πλέον κλείνουν επιχειρησιακά κατά κάποιο τρόπο για την Ρωσία».
Δεν είναι καζάν καζάν (νίκης νίκης) αλλά καιμπέτ καιμπέτ δηλαδή ότι έχασαν και οι δύο
«Τέτοια ευκαιρία για το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να επαναληφθεί διότι τώρα οι χώρες αυτές αναγκαστικά άλλαξαν άποψη και εννοώ κυρίως για την κοινή γνώμη και επάνω σε αυτό στηρίχθηκαν και οι κυβερνήσεις που ενώ ήταν σε ποσοστό 70% υπέρ της διατήρησης της ουδετερότητας, το θεωρούσαν μάλιστα τεράστιο πλεονέκτημα να μην εμπλέκονται, ιδιαίτερως η Σουηδία, τώρα βλέπουμε ότι άλλαξε στάση η κοινή γνώμη κυρίως λόγω της εισβολής και το ΝΑΤΟ έπρεπε τώρα να το εκμεταλλευτεί. Εκεί λοιπόν αυτή η κατάσταση, το γεγονός ότι υπήρχαν αυτά τα δύο πολύ σημαντικά ζητήματα, θεωρώ ότι έφραξαν το δρόμο στην Τουρκία να θέσει το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών ή και ακόμα της κυριαρχίας όπως απειλούσε να κάνει και από την άλλη πλευρά υποχρέωσαν την Τουρκία με μεθοδεύσεις που έγιναν κυρίως από πλευράς των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, στο προθάλαμο του ΝΑΤΟ και όχι στη σύνοδο κορυφής να γίνει μία τετραμερής, δηλαδή Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τουρκία, Σουηδία, και Φινλανδία, να υπογραφεί αυτό το μνημόνιο το οποίο δεν συνυπέγραψε όμως ο γενικός γραμματέας ο Στολτενμπεργκ άρα δεν είναι ΝΑΤΟϊκό έγγραφο στο οποίο φυσικά υπάρχουν ζητήματα που δικαιούμαστε να πούμε αντί του καζάν καζάν (νίκης νίκης), του καιμπέτ καιμπέτ δηλαδή ότι έχασαν και οι δύο».
Ήττα της δημοκρατίας
«Η Τουρκία τι έχασε, ο Ερντογάν είχε υποσχεθεί στους πολίτες της Τουρκίας αλλά και στη Διεθνή κοινότητα ότι δεν πρόκειται να άρει το βέτο εάν δεν κάνουν προκαταβολικά συγκεκριμένα βήματα τα οποία τους έδωσε και γραπτώς. Ήταν δέκα όροι που έδωσε η Τουρκία στις δύο αυτές χώρες, τελικά αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει χωρίς να έχουν κάνει οποιαδήποτε κίνηση για να ικανοποιήσουν κάποια από τους δέκα όρους που έβαλε η Τουρκία, το μνημόνιο δεν είναι συμφωνία άρα δεν έχει το χαρακτήρα της υποχρεωτικότητας, είναι σαν ένα συνυποσχετικό, υποσχέσεις είναι και θα δούμε τι θα γίνει στο μέλλον. Πάντως η Τουρκία αναγκάστηκε να άρει το βέτο, από την άλλη πλευρά αυτά που έστω και σε μορφή μνημονίου υποσχέθηκαν οι δύο Σκανδιναβικές χώρες είναι ήττα της δημοκρατίας γιατί μια χώρα που παραβιάζει τον καταστατικό χάρτη του ΝΑΤΟ, γιατί όλες οι χώρες πρέπει να σέβονται τις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, μία χώρα που δεν σέβεται τίποτα από αυτά τα 3 υποχρέωσε τις υποψήφιες χώρες που σέβονται αυτές τις τρεις αρχές να υπαναχωρήσουν σε κάποια ζητήματα έστω και υπό την μορφή μνημονίου».
Ο Ερντογάν δεν έχει πλέον το χαρτί του βέτο
«Αυτό το μνημόνιο δεν είναι νατοϊκό έγγραφο, έχει την αξία του όμως και αν κάποια από αυτές τις χώρες δεν υλοποιήσει τα υπεσχημένα δεν υπάρχουν κυρώσεις, στις συμφωνίες προβλέπεται όταν κάποιος παραβιάζει τη συμφωνία η άλλη πλευρά να κάνει ορισμένες κινήσεις. Εδώ δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, δεν υπάρχει νικητής στην Μαδρίτη. Σας είπα έχασε και η Τουρκία ένα χαρτί το οποίο το έπαιζε, θυμάστε ότι όταν είπαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών της Φιλανδίας και της Σουηδίας να επισκεφθούν την Άγκυρα να συζητήσουν και να αρθούν οι παρεξηγήσεις ο Ερντογάν έλεγε μην έρχεστε καν! Δεν πρόκειται να συζητήσουμε τίποτα, δεν άρουμε το βέτο. Άρα είναι μία ήττα του Ερντογάν αυτή και της Τουρκίας διότι άλλα έλεγε λίγες μέρες πριν και υποχρεώθηκε αυτά να τα πάρει πίσω, ξέρετε έχουν καταγραφεί αυτά, τον χτύπησε ανελέητα η τουρκική αντιπολίτευση, οι διπλωμάτες οι Τούρκοι, ήταν μία ήττα του Ερντογάν, ήταν ήττα των σκανδιναβικών χωρών οι υποχωρήσεις που έκαναν έστω και υπό την μορφή μνημονίου και ήταν ήττα και του ΝΑΤΟ διότι χρησιμοποιήθηκε το ΝΑΤΟ για να εκβιάσει η Τουρκία και να υποχρεώσει δύο δημοκρατικές χώρες να προσαρμόσουν έστω και υπό μορφή υποσχέσεων το δικό τους νομικό καθεστώς. Δεν ήταν νίκη κατά την άποψή μου, ήταν ήττα του Ερντογάν και της Τουρκίας και για αυτό υποχρεώθηκε επιστρέφοντας στην Τουρκία να πει ότι η υπόθεση αυτή δεν τελειώνει στον Ερντογάν αλλά στην τουρκική βουλή αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι εκβιασμοί του θα συνεχιστούν αλλά κατά την άποψή μου δεν έχει πλέον η Τουρκία τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει αυτό το χαρτί του βέτο έστω και στην τούρκικη Βουλή διότι η δυναμική που έχει δημιουργηθεί θα λειτουργήσει συντριπτικά εις βάρος της Τουρκίας».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραβίασε την εθνική γραμμή που είχαμε στο Κουρδικό ζήτημα
«Όσον αφορά την Ελλάδα δεν υπήρχε θέμα, θα έλεγα ότι πιο ατυχής για να μη χρησιμοποιήσω σκληρότερο όρο στιγμή για την Ελλάδα ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού ενώ δεν όφειλε, είπε ότι η Τουρκία έχει εύλογα δίκαια να απαιτεί αυτές τις ρυθμίσεις από τις δύο χώρες γιατί έχει πληρώσει βαρύ τίμημα από την τρομοκρατία των κουρδικών οργανώσεων. Με αυτό τον τρόπο νομιμοποιεί τις πολιτικές της Τουρκίας που στρέφονται εναντίον οποιουδήποτε η Τουρκία θεωρεί ότι έχει εύλογα δίκαια δηλαδή και της Κύπρου και της Ελλάδας! Ήταν μία δήλωση ατυχής και εδώ ο έλληνας πρωθυπουργός παραβίασε την εθνική γραμμή που είχαμε σε αυτό το ζήτημα παρά την ατυχέστατη στιγμή της παράδοσης Οτσαλάν, υπήρχε μία άλλη στάση της Ελλάδας στο Κουρδικό ζήτημα. Η Ελλάδα τηρούσε στάση αλληλεγγύης απέναντι στον κουρδικό λαό τα δικαιώματα του οποίου παραβιάζονται βάναυσα από την Τουρκία».