Δεν πέρασε η τουρκική προπαγάνδα για τους S-300 στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Πριν από μερικές ημέρες, στις 23 Αυγούστου 2022, μετά το τέλος άσκησης της Πολεμικής μας Αεροπορίας και κατά την επιστροφή έξι μαχητικών αεροσκαφών στην Κρήτη, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη επιχείρησαν να παρενοχλήσουν ελληνικά F-16.
Συγκεκριμένα δυο ζεύγη τουρκικών F-16 εισήλθαν στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης, παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο και στη συνέχεια το πρώτο πέταξε πάνω από τα Διβούνια,βορειοδυτικά Κάσου-Καρπάθου, στα 27.000 πόδια στις 10:57 και τρία λεπτά αργότερα το δεύτερο ζευγάρι των τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από το Καμηλονήσι, βορειοδυτικά Κάσου-Καρπάθου, στα 27.000 πόδια επίσης.
Οι πληροφορίες ανέφεραν, ότι ο στόχος των τουρκικών μαχητικών ήταν να χαρτογραφηθεί η βάση των S-300 στην Κρήτη. Γιατί όπως έγινε γνωστό, τα τουρκικά F-16 συνόδευαν ένα φωτογραφικό αεροσκάφος Phantom RF-4, µε σκοπό τη λήψη αεροφωτογραφιών των συγκεκριµένων αντιαεροπορικών συστηµάτων αλλά και τον εντοπισµό της ακριβούς τοποθεσίας τους (στο Τυμπάκι της Κρήτης).
Τα τρία αεροσκάφη κινήθηκαν αρχικά εντός του FIR Αγκυρας µε πορεία νότια και εν συνεχεία δυτικά προς τη Βόρεια Κρήτη. Προηγουμένως είχαν ανεφοδιαστεί µε καύσιµα από ιπτάµενο τάνκερ (KC-135R Stratotanker )πάνω από την Αλικαρνασσό, ακριβώς στο µέσο της διαδροµής τους, έτσι ώστε να µεγιστοποιήσουν την ακτίνα δράσης τους σε περίπτωση που γινόταν αναγκαστική αλλαγή κατεύθυνσης.
Λίγες ημέρες αργότερα μπήκε μπροστά η τουρκική προπαγάνδα! Μέσω πηγών του υπουργείου Άμυνάς, η Τουρκία μίλησε για νέες «ελληνικές παρενοχλήσεις», αυτή τη φορά από τους S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη, Μάλιστα οι Τούρκοι έκαναν λόγο για «εχθρική ενέργεια» από την πλευρά της Ελλάδας, όταν από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο έχουν σημειώσει 4734 παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου, 77 λιγότερες δηλαδή από το έτος 2019, κατά τη διάρκεια του οποίου είχε καταγραφεί ρεκόρ παραβιάσεων (4.811).
Συγκεκριμένα, η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι το ραντάρ παρακολούθησης στόχων και καθοδήγησης πυραύλων του συστήματος S-300 κλείδωσε με το ραντάρ του το τουρκικό F-16, το οποίο ήταν σε αποστολή αναγνώρισης. Η Αθήνα διέψευσε τα τουρκικά fake news και υποστήριξε, ότι ουδέποτε το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα “κλείδωσε” τουρκικό μαχητικό.
Οι Τούρκοι εξαιτίας της γκάφας της κυβέρνησης Ερντογάν με την αγορά των S-400, αποβλήθηκαν από το πρόγραμμα F-35 και εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων, αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αναβάθμιση των F-16 την ώρα που η Ελλάδα εξοπλίζεται με Rafale, αναβαθμίζει τα F-16 της σε Viper και είναι στον προθάλαμο του προγράμματος των F-35.
Έτσι προσπαθούν να βρούνε τρόπους, ώστε να βάλουν τρικλοποδίες στο εξοπλιστικό σχέδιο της χώρα μας κάνοντας λόγο για παραβίαση των αμερικανικών νόμων, με κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA. Όπως συνέβη και με τους ίδιους δηλαδή.
Αυτήν την φορά όμως, η κατσίκα δεν μάσησε ταραμά.
Γιατί όπως αναφέρει δημοσίευμα του έγκυρου Hellas Journal που διατηρεί ο Μιχάλης Ιγνατίου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν συμμερίστηκε τους τουρκικούς σχεδιασμούς. Έτσι και αλλιώς, η περίπτωση των S-300 δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την αγορά από την Τουρκία των ρωσικών S-400, οι οποίοι αποκτήθηκαν για να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων χωρών της ανατολικής Μεσογείου.
Οι S-300 αγοράστηκαν από την κυπριακή κυβέρνηση και μετά την μεσολάβηση του τότε υπουργού Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος είχε μιλήσει με την Αθήνα και την Άγκυρα σε ανώτατο επίπεδο, εστάλησαν στην Κρήτη, τον Δεκέμβριο του 1998.
Η αγορά έγινε από τον τότε πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος ενέδωσε να μην τους εγκαταστήσει στο νησί, όταν τον εγκατέλειψε κυριολεκτικά ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος εν αγνοία του Κύπριου ηγέτη είχε συμφωνήσει με τους Αμερικανούς για τη μεταφορά των S-300 στην Κρήτη, με την έωλη δικαιολογία ότι η Τουρκία θα κτυπούσε το σύστημα αν αυτό είχε εγκατασταθεί στο νησί.
Μιλώντας στην ιστοσελίδα μας, Hellas Journal, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν ξεκάθαρος:
“Η απόκτηση των S-300 από την Ελλάδα έγινε τη δεκαετία του 1990, δεκαετίες πριν από την υιοθέτηση του νόμου CAATSA”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός εκπρόσωπος. Κάλεσε δε τις χώρες του ΝΑΤΟ “να εξασφαλίσουν πλήρη διαλειτουργικότητα εντός της συμμαχίας”.
Είναι φανερό ότι η συμβουλή απευθύνεται στην Τουρκία και όχι στην Ελλάδα, καθώς οι S-300 εγκαταστάθηκαν στην Κρήτη σε συνεργασία με την Ουάσιγκτον. Η Ελλάδα δεν έχει παραβιάσει κανένα όρο εκείνης της συμφωνίας των ΗΠΑ με την Αθήνα και τη Λευκωσία. Οπότε οι τουρκικοί ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι. Δείχνουν όμως ξεκάθαρα που μπορεί να το τραβήξει η Άγκυρα για να πετύχει τους σκοπούς της.