Για τις τουρκικές προκλήσεις μίλησε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, ο γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας και αρθρογράφος, Σάββας Καλεντερίδης. «Νομίζω ότι είναι η σημαντικότερη αναβάθμιση της απειλής σε φραστικό επίπεδο από την Τουρκία, από το 1974 μέχρι σήμερα. Η Ελλάδα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της τις απειλές. Δεν δικαιούται να πράξει αλλιώς», είπε, σχολιάζοντας την αναφορά Ερντογάν σε «κατεχόμενα νησιά».
«Η Τουρκία δεν μπορεί να διαχειριστεί την νέα κατάσταση που δημιουργείται στο Αιγαίο. Με βάση τις πληροφορίες που έχω οι αναχαιτίσεις έως τώρα γίνονταν αεροσκάφος προς αεροσκάφος, δηλαδή ένα αεροσκάφος ελληνικό έπαιρνε από πίσω το τουρκικό, γινόταν η αναχαίτιση και τελείωνε η ιστορία. Τώρα στις 23 Αυγούστου, ξαφνικά 8 ή 12 τουρκικά αεροσκάφη που πετούσαν στο Αιγαίο εγκλωβίστηκαν, χωρίς να υπάρχει πίσω τους ελληνικό αεροπλάνο, και άρχισαν να ανάβουν το λαμπάκι που δείχνει ότι είσαι νεκρός. Αυτό μεταφέρθηκε στον Ερντογάν και δημιούργησε για πρώτη φορά μια κατάσταση που δεν μπορούν να την αποδεχθούν οι Τούρκοι. Γιατί μέχρι τώρα θεωρούσαν ότι μας έπαιζαν όπως το ποντίκι με την γάτα. Γι’ αυτό και η αύξηση των παραβιάσεων κάθε χρόνο. Τώρα που εγκλωβίστηκαν 8 ή 12 αεροσκάφη, είναι ένα ζήτημα που η Τουρκία δεν μπορεί να το διαχειριστεί, διότι στην υπεροπλία της στο Αιγαίο στηρίζονταν όλα τα σχέδιά της για την Ελλάδα. Έπαιξε κι αυτό ρόλο στην αύξηση της έντασης με την οποία εμφανίζεται τώρα η επιθετικότητα της Τουρκίας», ανέφερε ο κ Καλεντερίδης.
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε σωστό δρόμο στην κατάσταση που έχει προκύψει, απλά, επειδή θεωρώ ότι κινδυνεύει η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ με διάλυση, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα μπορούσε και θα έπρεπε να το κάνει, να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ και να θέσει τις πραγματικές διαστάσεις της απειλής, όχι για την Ελλάδα, αλλά για την ίδια τη Συμμαχία. Αν το έκανε αυτό η Ελλάδα, θεωρώ ότι θα είχαμε κερδίσει σε πολιτικό και γεωπολιτικό επίπεδο, θα είχαμε αναδείξει την απειλή, πιθανόν τον ρόλο της Ρωσίας σε αυτή την επικίνδυνη κατάσταση που δημιουργείται για το ΝΑΤΟ και αν αναδεικνύαμε τους κινδύνους για το ΝΑΤΟ, πιστεύω ότι θα εξυπηρετούσαμε και τα εθνικά μας συμφέροντα», τόνισε.
«Ξέρετε αυτό το “θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ” μπορεί να το πει και η Ελλάδα, δεν μας εμποδίζει κανείς να το κάνουμε. Και αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι και κόβει πιο πολύ από την πλευρά της Τουρκίας. Η απειλή αυτή δίνει το “δικαίωμα” στην Ελλάδα να κάνει προληπτικό χτύπημα, δηλαδή να πάει ξαφνικά ένα βράδυ, να βυθίσει όλο τον τουρκικό αποβατικό στόλο. Και αυτό ξέρετε τι σημαίνει; Ότι χωρίς αποβατικά δεν μπορούν να έρθουν και να θέλουν ένα βράδυ, διότι με τα αποβατικά, δυνητικά, και θεωρητικά μπορούν να καταλάβουν ελληνικό νησί. Χωρίς αποβατικά, δεν υπάρχει απειλή στο Αιγαίο. Άρα το “θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ”, αυτή τη δυνατότητα ή την πιθανότητα, ίσως θα έπρεπε κάποιος απόστρατος αρχηγός ΓΕΕΘΑ- αν δεν θέλει να το κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να μην θεωρηθεί ότι πέφτει στο επίπεδο της Τουρκίας, να την πει από την πλευρά της Ελλάδας για να μπει και αυτό στον λογαριασμό της Τουρκίας. Γιατί η Τουρκία θεωρούσε μέχρι τώρα ότι η Ελλάδα είναι ένα μη κράτος. Κάποιος έπρεπε να δείξει ότι δόντια έχουμε και εμείς και ότι αν δαγκώσουμε θα αφήσουμε ανεπούλωτα τραύματα στο σώμα της Τουρκίας» κατέληξε.