Ελληνοτουρκικά: Με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, θα συναντηθεί την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, στην Ουάσινγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Το πιο καυτό θέμα που θα αναλύσουν οι δύο άνδρες είναιη αγορά και ο εκσυγχρονισμός των F-16, ένα ζήτημα το οποίο έχει ξεσηκώσει πολλές αντιδράσεις.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν προτίθεται, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της WSJ, να ξεκλειδώσει την πώληση των αμερικανικών μαχητικών. Εμπόδια και μάλιστα σημαντικά άρει το Κογκρέσο, όπου ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και, επίσης, Δημοκρατικός, Ρόμπερτ Μενέντεζ αντιδρά και δεν το κρύβει. Άλλωστε, η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας είναι η αρμόδια επιτροπή για την έγκριση των αμυντικών συμβάσεων και ο πρόεδρος της έχει το δικαίωμα του βέτο, λόγω της θέσης του.
Οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, δε, σε συνδυασμό με την επιθετική ρητορική της Άγκυρας κατά της Αθήνας καθώς και η στροφή της χώρας προς τον αυταρχισμό και την αλαζονεία γεννούν εκνευρισμό και ανησυχία στους διαδρόμους του Κογκρέσου το οποίο δεν ξεχνά την επιλογή της Άγκυρας να αποκτήσει τα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας S-400 από τη Μόσχα. Κίνηση για την οποία η Τουρκία τιμωρήθηκε από τις ΗΠΑ και εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα συμπαραγωγής έως και 100 F-35 για την πολεμική της αεροπορία.
Ενδεικτική ήταν η δήλωση που συνέταξε το γραφείο του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στην οποία γίνεται σαφές ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας θα συνεχίσει να εμποδίζει την πώληση πολεμικών αεροσκαφών προς την Τουρκία.
Ο Σάββας Καλεντερίδης πάντως, μιλώντας στο Open, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς μετά τη συνάντηση Μπλίνκεν-Τσαβούσογλου, ακολουθεί επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην περιοχή μας και δη σε Ελλάδα-Τουρκία-Ισραήλ.
Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα στις 20 και 21 Φεβρουαρίου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μπλίνκεν θα λάβει μέρος στον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών. Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα διεξαχθεί και η συνάντηση 3+1 μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας, της Κύπρου και των ΗΠΑ.
Οπότε πρέπει να δοθεί διπλή προσοχή στο τι συζήτησαν οι δύο άνδρες.
Δείτε την παρέμβαση του στρατηγικού αναλυτή: