Αμερικανοί βουλευτές καλούν τον Μπάιντεν για κυρώσεις στο Αζερμπαϊτζάν, όπως μας μεταφέρει το δελτίο ειδήσεων "Η φωνή της Αρμενίας".
Ακούστε την εκπομπή:
Το ρεπορτάζ
Οι βουλευτές των ΗΠΑ Frank Pallone, David Valadao, Gus Bilirakis, Adam Schiff και Brad Sherman κατέθεσαν ψήφισμα με το οποίο καταδικάζουν τον αποκλεισμό των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν και τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καλώντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αναστείλει αμέσως τη στρατιωτική βοήθεια και τη βοήθεια στον τομέα της ασφαλείας προς το Αζερμπαϊτζάν, να εφαρμόσει πλήρως το άρθρο 907 του νόμου περί στήριξης της ελευθερίας, και να παράσχει ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια των ΗΠΑ στους Αρμένιους του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Αυτό αναφέρει η Αρμενική Συνέλευση της Αμερικής.
Το διακομματικό ψήφισμα, αναφέρει ότι “οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν παραβιάζουν τις διεθνείς υποχρεώσεις για ειρηνική επίλυση των διαφορών με την Αρμενία και το Αρτσάχ” μετά την μεγάλης κλίμακας απρόκλητη εισβολή τους στο Αρτσάχ το 2020.
Το ψήφισμα αναφέρει ότι “ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ έχει χρησιμοποιήσει ρητορική καλώντας για εθνοκάθαρση των αυτόχθονων Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και το καθεστώς του παραβιάζει με συνέπεια σημαντικές διεθνείς συμφωνίες ανθρωπιστικού δικαίου κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2020 και μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της Σύμβασης της Γενεύης.
Συνασπισμός «Σώστε το Καραμπάχ»
Σε απάντηση στη συνεχιζόμενη επίθεση του Αζερμπαϊτζάν εναντίον του λαού του Αρτσάχ, σειρά από μη κυβερνητικές οργανώσεις και ακτιβιστές θα συγκεντρωθούν έξω από το Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 27 Ιανουαρίου για να ανακοινώσουν το σχηματισμό του Συνασπισμού για τη Διάσωση του Αρτσάχ.
Ο συνασπισμός θα περιλαμβάνει μέλη του Κογκρέσου, εκπροσώπους της αρμενικής κοινότητας, δημόσιους οργανισμούς και θρησκευτικούς ηγέτες που ανησυχούν για τη τύχη των Αρμενίων του Αρτσάχ.
Για περισσότερες από 40 ημέρες, ξεκινώντας από τις 12 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν έκλεισε τον διάδρομο του Λατσίν, τον μοναδικό δρόμο που συνδέει τη Δημοκρατία του Αρτσάχ και 120.000 Χριστιανούς Αρμένιους με την Αρμενία και τον έξω κόσμο.
Τα μέλη του συνασπισμού «Σώστε το Καραμπάχ» εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον λαό του πολιορκημένου Αρτσάχ και δεσμεύονται να συνεργαστούν για να κινητοποιήσουν από κοινού την προσοχή των μέσων ενημέρωσης.
Ο συνασπισμός καλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του αρμενικού πληθυσμού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και να ασκήσει οικονομική πίεση στο Αζερμπαϊτζάν για να ανοίξει το διάδρομο.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας χθές έχει πραγματοποιηθεί έξω από την πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Ουάσιγκτον.
Αποτρεπτικός παράγων για το Αζερμπαϊτζάν η παρουσία της ΕΕ στο Καραμπάχ
Η ΕΕ αποφάσισε να στείλει μια πολιτική αποστολή στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν για δύο χρόνια. Τι θα φέρει η παρουσία της αποστολής; Για αυτό το θέμα το Radar Armenia μίλησε με τον πολιτικό αναλυτή Αρμέν Βαρντανιάν.
Σύμφωνα με τον Βαρντανιάν, η απόφαση αυτή αποτελεί κυρίως αποτρεπτικό παράγοντα για το Αζερμπαϊτζάν, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια το Αζερμπαϊτζάν εισέβαλε στο κυρίαρχο έδαφος της Αρμενίας αρκετές φορές, προκάλεσε συγκρούσεις και πυροβόλησε στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας. Και η αποστολή αυτή τώρα θα μειώσει δραστικά αυτούς τους κινδύνους. Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή, το Αζερμπαϊτζάν έκανε προσπάθεια να αναγκάσει την Αρμενία να υπογράψει συνθήκη ειρήνης με τους δικούς του όρους, προκαλώντας συγκρούσεις στα σύνορα. Και σήμερα στερείται πραγματικά αυτό το χαρτί.
“Το Αζερμπαϊτζάν προσπαθούσε να αναγκάζει την Αρμενία να υπογράψει συνθήκη ειρήνης ώστε η Αρμενία να εγκαταλείψει οριστικά το Αρτσάχ και το ζήτημα του Αρτσάχ να περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Οι προσδοκίες τους ώμος δεν πραγματοποιήθηκαν. Το Αζερμπαϊτζάν στερήθηκε ένα πολύ σημαντικό όπλο. Και τώρα δεν μπορεί να αναγκάσει την Αρμενία να υπογράψει συνθήκη ειρήνης. Νομίζω ότι η απόφαση για την αποστολή της αποστολής της ΕΕ θα έκλεινε το θέμα της κατάληψης του διαδρόμου του Ζανγκεζούρ με τη βία.
Στην πραγματικότητα, το Αζερμπαϊτζάν το στερήθηκε επίσης”, δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής. Αναφερόμενος στην τηλεφωνική συνομιλία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μπλίνκεν με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Αλίγιεφ, ο Βαρντανιάν τόνισε ότι η αμερικανική πλευρά ασκεί ισχυρή πίεση στο Αζερμπαϊτζάν για να ανοίξει τον διάδρομο. Νομίζω ότι η απόφαση για την αποστολή της αποστολής της ΕΕ έκλεισε το θέμα της κατάληψης του διαδρόμου Ζανγκεζούρ με τη βία. Στην πραγματικότητα, το Αζερμπαϊτζάν το στερήθηκε επίσης”, δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής. Ο πολιτικός αναλυτής εξέφρασε την άποψη ότι τις επόμενες ημέρες το Αζερμπαϊτζάν υποχωρώντας στις πιέσεις θα ανοίξει τον διάδρομο, διαφορετικά θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για το ίδιο.