Την επαναπροσέγγιση της Αιγύπτου από την Τουρκία με την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ, Τσαβούσογλου στο Κάιρο και τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σούκρι, σχολίασε ο Σάββας Καλεντερίδης

Ο στρατηγικός αναλυτής ανέφερε, ότι το ζήτημα της Λιβύης εμποδίζει τη βελτίωση των τουρκοαιγυπτιακών σχέσεων. Ωστόσο έκρουσε το καμπανάκι. «Αν η Αίγυπτος οριοθετήσει με την Τουρκία, αντίο Κύπρος και Αιγαίο», τόνισε και υποστήριξε, ότι η ελληνική διπλωματία να καλύψει το κενό συνεπικουρούμεμη από τους Έλληνες επιχειρηματίες για να μη ζήσουμε τραγικά γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα θεωρεί, ότι η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση είναι επιζήμια.

«Ο 28ος παράλληλος με τη συμφωνία Αιγύπτου-Ελλάδας είναι αποδοχή των θέσεων της Τουρκίας», υπογράμμισε. «Αφήσαμε ανοιχτό το παράθυρο μη οριοθετώντας με την Κυπριακή Δημοκρατία. Έχουμε αφήσει ορθάνοιχτη την πόρτα να οριοθετήσει η Τουρκία με την Αίγυπτο». Στο τέλος ήρθε στο συμπέρασμα, ότι η Τουρκία προσπαθεί στο πεδίο με τη χρήση στρατιωτικών δυνάμεων να επιβάλλει ντε φάκτο το τουρκολιβυκό μνημόνιο.