Μία επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο βόρειο Ιράκ εναντίον στρατιωτικής αποστολής, την περασμένη εβδομάδα, μπορεί να «τραυματίσει» ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Του Μιχάλη Ιγνατίου
Στόχος της επίθεσης ήταν ο ηγέτης των Κούρδων της Συρίας, στρατηγός Μαζλούμ Αμπντί (Mazloum Abdi), ο οποίος παραμένει ο πιο σημαντικός σύμμαχος των Αμερικανών στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).
Είναι συγκεκριμένα ο διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), ο οποίος αναγνωρίζεται από την Ουάσιγκτον ως ο βασικός τους σύμμαχος εναντίον των τζιχαντιστών. Οι γυναίκες και οι άνδρες των SDF κατάφεραν, με τη στρατιωτική βοήθεια των Αμερικανών, να εξολοθρεύσουν τα μέλη του ΙΚ, που είχαν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις του Ιράκ και της Συρίας.
Η επίθεση σημειώθηκε μέρες αφότου η Τουρκία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο, επικαλούμενη μια υποτιθέμενη αύξηση της δραστηριότητας των Κούρδων μαχητών που απειλεί, όπως ισχυρίστηκε, την ασφάλεια των πτήσεων.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο παραδέχθηκε ότι μαζί με τον Μαζλούμ Αμπντί βρίσκονταν στο στρατιωτικό κομβόϊ και τρεις Αμερικανοί στρατιωτικοί, οι οποίοι τον συνόδευαν στην αποστολή του, στο Ιρακινό Κουρδιστάν.
Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, συνταγματάρχης Τζο Μπουτσίνο, δήλωσε τα εξής:
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έγινε χτύπημα σε αυτοκινητοπομπή στη Σουλεϊμανίγια, στην περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν. Αυτή η συνοδεία περιλάμβανε στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ. Δεν υπήρξαν θύματα. Ερευνούμε αυτήν την επίθεση».
Ο Abdi δήλωσε σε συνέντευξή του στο Kurdish North Press Agency και σε άλλα κουρδικά ΜΜΕ, δήλωσε ότι ταξίδευε σε κονβόι που περιλάμβανε στρατεύματα των ΗΠΑ και του συνασπισμού. Είπε ότι ο λόγος του ταξιδιού τους στο βόρειο Ιράκ ήταν το γεγονός ότι οι SDF διεξάγουν κοινές επιχειρήσεις με ιρακινές και κουρδικές αντιτρομοκρατικές δυνάμεις (του Ιρακινού Κουρδιστάν) που ήταν γνωστές στον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Ο Κούρδος ηγέτης είπε ότι η επίθεση ήταν «ένα ξεκάθαρο μήνυμα από τους Τούρκους ότι ενοχλούνται και αντιτίθενται στις διεθνείς μας σχέσεις και θέλουν να τις βλάψουν».
Από τότε μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος στην Ουάσιγκτον που να πιστεύει ότι πίσω από την επίθεση δεν ήταν η Τουρκία. Οι πάντες είναι βέβαιοι ότι το drone ήταν τουρκικό.
Όπως έγραψε η εφημερίδα Wall Street Journal (ΕΔΩ):
Ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι υποπτεύονται ότι η Τουρκία, η οποία βλέπει της Κούρδους της Συρίας ως εχθρό, ήταν πίσω από την επίθεση.
Το ανεξάρτητο Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι η έκρηξη ήταν επίθεση με τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον του ηγέτη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.
Η κυβέρνηση του Ιράκ απαίτησε από την Τουρκία να ζητήσει συγγνώμη για την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, εναντίον του στρατιωτικού διοικητή των Κούρδων.
Ο Ιρακινός πρόεδρος χαρακτήρισε την επίθεση στο αεροδρόμιο της Σουλεϊμανίγια στην ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν ως «κατάφωρη επίθεση στο Ιράκ και την κυριαρχία του».
«Καλούμε την τουρκική κυβέρνηση», δήλωσε, «να αναλάβει την ευθύνη και να ζητήσει επίσημη συγγνώμη. Η Τουρκία δεν έχει νομική δικαιολογία να συνεχίσει να τρομοκρατεί αμάχους με το πρόσχημα ότι δυνάμεις εχθρικές προς αυτήν είναι παρούσες στο ιρακινό έδαφος».
- Οι Αμερικανοί ξεκίνησαν τη στρατιωτική συνεργασία με τον Κούρδο ηγέτη από το 2014 όταν οι τζιχαντιστές κατέλαβαν τη Μοσούλη. Ήταν αυτός που οργάνωσε τα μέλη των SDF, τα οποία υπό την καθοδήγηση του έδιωξαν τον ΙΣ, ενώ συνέλαβαν και χιλιάδες εξ αυτών με τις οικογένειες τους.
Οι Αμερικανοί δεν συμμετέχουν με στρατιωτικές δυνάμεις στον πόλεμο αυτό, αλλά οι 900 στρατιωτικοί που βρίσκονται στη Συρία, έχουν ρόλο συμβουλευτικό και με τους δορυφόρους τους και άλλα μέσα καθοδηγούν τους Κούρδους αντάρτες προς τις περιοχές όπου δρουν οι τζιχαντιστές. Επίσης τους προμηθεύουν με πολεμικό υλικό.
Η συνεργασία του Κούρδου στρατηγού με τους Αμερικανούς έχει εξαγριώσει τους Τούρκους, οι οποίοι στο επίπεδο του Ταγίπ Ερντογάν έχουν απαιτήσει από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, να την τερματίσουν. Ο Τραμπ επιχείρησε να το πράξει αλλά οι στρατιωτικοί του Πενταγώνου δεν ακολούθησαν τις εντολές και συνέχισαν τη συνεργασία.
Η επάνοδος των Δημοκρατικών στην εξουσία με τον κ. Μπάιντεν επανάφερε τη συνεργασία σε άλλα επίπεδα, της στενότατης συνεργασίας. Στον προϋπολογισμό του Πενταγώνου προβλέφθηκαν κονδύλια για την ενίσχυση των δυνάμεων του Μαζλούμ Αμπντί. Οι Τούρκοι εξαγριώθηκαν και απείλησαν ακόμα και με τερματισμό της «συμμαχικής» σχέσης με τις ΗΠΑ.
Τον περασμένο Απρίλιο ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα επιτεθεί στη Συρία εναντίον των Κούρδων. Οι Αμερικανοί απάντησαν ότι «θα κινδυνεύσουν αμερικανικές ζωές». Με λίγα λόγια η απάντηση ήταν μην τολμήσετε. Μέχρι σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος δεν υλοποίησε την απόφαση εισβολής.
Η Τουρκία έχει κατατάξει τον Κούρδο ηγέτη στον υπ’ αριθμό ένα καταζητούμενο και τον θεωρεί ως τον μεγαλύτερο εχθρό του τουρκικού Έθνους. Υποστηρίζει ότι οι κουρδικές δυνάμεις που διοικεί είναι παρακλάδι των ανταρτών του PKK, το οποίο οι Αμερικανοί χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική οργάνωση». Οι Αμερικανοί, σε αυτή την κατηγορία απαντούν επίσημα και δημόσια ότι ο Μαζλούμ Αμπντί, είναι σύμμαχος τους.
- Ο τελευταίος συχνά φωτογραφίζεται με Αμερικανούς στρατηγούς. Περιλαμβάνει τις φωτογραφίες σε αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα. Πολλοί στην Ουάσιγκτον υποστηρίζουν ότι μεταξύ των Τούρκων και των Κούρδων της Συρίας (YPG), οι Αμερικανοί προτιμούν τους τελευταίους, που απέδειξαν ότι είναι πιστοί σύμμαχοί τους.
Ένα βασικό ερώτημα που ετέθη είναι τι θα συνέβαινε στην περίπτωση που το τουρκικό drone κτυπούσε τη φάλαγγα, στην οποία επέβαινε ο Κούρδος στρατηγός. Και το άλλο ερώτημα είναι αυτό: πως θα αντιδρούσε η Αμερική αν οι στρατιωτικοί της που τον συνόδευαν έπεφταν νεκροί.
“Είμαστε σθεναρά αντίθετοι σε οποιαδήποτε ενέργεια που απειλεί την ασφάλεια και την ασφάλεια του προσωπικού των ΗΠΑ”, δήλωσε στην WSJ ο συνταγματάρχης Buccino. “Οι δυνάμεις παραμένουν στο Ιράκ και τη Συρία για την υποστήριξη των τοπικών δυνάμεων και εταίρων μας (δηλαδή των Κούρδων) για την επίτευξη μίας διαρκούς ήττας του ISIS».
Η δήλωση είναι ξεκάθαρη.
Αλλά τα πράγματα φαίνεται ότι είναι πιο σοβαρά.
Ο τουρκικός ιστότοπος Ahaber ισχυρίζεται ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο ετοιμάζει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.
Μιλώντας στο Sky News Arabia, αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε ότι ο Φερχάτ Αμπντί Σαχίν έγινε στόχος τουρκικών UAV». Το τουρκικό μέσο υποστηρίζει ότι (το Πεντάγωνο) σκέφτηκε να τιμωρήσει τους Τούρκους ηγέτες επειδή στόχευσαν» τον Κούρδο στρατηγό.
Τονίστηκε, αναφέρει ότι:
«Στην έκρηξη που σημειώθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Σουλεϊμανίγια στην πόλη Σουλεϊμανίγια του Ιράκ, ο στόχος των drones ήταν ο λεγόμενος αρχηγός του SDG, που είναι η συριακή προέκταση της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, και τρεις Αμερικανοί στρατιώτες που συνόδευαν τον τρομοκράτη».
Λέει και άλλα η Ahaber:
“Ο Γενικός Διοικητής των Δυνάμεων του Διεθνούς Συνασπισμού στο Ιράκ και τη Συρία, Αμερικανός στρατηγός Μάθιου ΜακΦάρλεϊν, επισκέφθηκε τον (Κούρδο) ηγέτη του PUK Μπάφελ Ταλαμπανί (του Ιρακινού Κουρδιστάν) με τον αρχηγό του PKK/YPG Φερχάτ Αμπντί Σαχίν, με την κωδική ονομασία «Şahin Cilo». Οι φωτογραφίες αυτής της σκανδαλώδους συνάντησης αναρτήθηκαν από τον Μπάφελ Ταλαμπανί στον λογαριασμό του στο Twitter».
Σημειώνουμε ότι ο Μπάφελ Ταλαμπανί συνεργάζεται με το PKK στο βόρειο Ιράκ, με τους Κούρδους της Συρίας, αλλά και με τους Αμερικανούς.
Η σχέση μεταξύ στρατιωτικών αξιωματούχων των ΗΠΑ και του στρατηγού Abdi ξεκίνησε το 2014 μετά την κατάληψη της ιρακινής πόλης Μοσούλης από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Οι ΗΠΑ έχουν επί του παρόντος περίπου 900 στρατιώτες στη Συρία, οι περισσότεροι από τους οποίους συμβουλεύουν και υποστηρίζουν τις δυνάμεις του στρατηγού Abdi.
Ο πιο σημαντικός αρθρογράφος στην Αμερική, ο David Ignatius, έγραψε στην εφημερίδα Washington Post ότι οι Κούρδοι είναι οι πιο σημαντικοί σύμμαχοι της Αμερικής: Το άρθρο του έφερε τον τίτλο: Η Τουρκία παίζει με τη φωτιά στη βόρεια Συρία.
Έγραψε χαρακτηριστικά:
«Ο στρατηγός Mark A. Milley, επικεφαλής του Μικτού Επιτελείου, μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του και προειδοποίησε τους Τούρκους να μην επιτεθούν σε απαγορευμένες ζώνες γύρω από τα στρατεύματα των ΗΠΑ (στη Συρία). Ωστόσο, ένας αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε ότι «δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι [οι Τούρκοι] είναι έτοιμοι να αποκλιμακώσουν». Καθώς η τουρκική στρατιωτική επίθεση στη βόρεια Συρία αρχίζει να αποσταθεροποιεί τον εύθραυστο έλεγχο του συνασπισμού (σ.σ.: με αρχηγό τον Abdi) υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στα δολοφονικά απομεινάρια του Ισλαμικού Κράτους, ένας λογικός άνθρωπος αρχίζει να αναρωτιέται: Τι είδους σύμμαχος είναι αυτός;». Και βεβαίως εννοεί, και ομιλεί, για την Τουρκία.
Εάν η πληροφορία του τουρκικού ιστότοπου, που υποστηρίζει ότι η Αμερική ετοιμάζει κυρώσεις εναντίον στελεχών του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, είναι ορθή, τότε οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις οδηγούνται σε άτσαλα μονοπάτια.
Η Τουρκία όντως παίζει με τη φωτιά, διότι στο τέλος της ημέρας οι Αμερικανοί θα επιλέξουν τους πιο πιστούς τους συμμάχους, που έδειξαν την αφοσίωση τους στο πεδίο της μάχης, σώζοντας χιλιάδες ζωές πολιτών της Δύσης…