Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος , νομικός, Δρας Παντείου Πανεπιστημίου ( Οθωμανική Κοινωνία –ιστορία και πολιτισμός ) Συνεργάτης του Εργαστηρίου Τουρκικών και Ευρασιατικών Μελετών ( ΕΤΕΜ ) του Παν. Πειραιά (ΠΑ.ΠΕΙ), εξηγεί την σημασία που δίνουν οι Τούρκοι στη σημειολογία των επαφών τους με χώρες όπως η Ελλάδα , ακόμη και στο τόπο συνάντησης.

Αναλύει το νόημα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, αλλά τις ουσιαστικές επιδιώξεις της Τουρκίας από αυτό τον νέο κύκλο επαφών σε υποθετικά κλίμα καταλαγής. Επισημαίνει την διολίσθηση τμημάτων της ελληνικής πολιτικής και όχι μόνο σκηνής σε μια συζήτηση παραχωρήσεων – κατευνασμού και τονίζει ότι η Τουρκία σε βάθος χρόνο επ ουδενί προτίθεται να εγκαταλείψει την στρατηγικά αναθεωρητική της ατζέντα έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, την ώρα που στην Ελλάδα κάποιοι θέλουν το Κυπριακό εκτός κάδρου.

Ο κ. Σταθακόπουλος , αναφέρεται ταυτόχρονα στην εξέλιξη με τον αρμενικό πληθυσμό στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, υποστηρίζοντας ότι είναι καθαρό πλέον πως 100 χρόνια μετά την εμπέδωση της εθνικής μειονότητας των Αρμενίων στη περιοχή, ο κυνισμός των μεγάλων παιχτών σε Δύση και Ανατολή αλλά και του πρωθυπουργού της Αρμενίας, οδηγεί αυτή την μειονότητα σε ξεριζωμό. Έτσι καταγράφεται και η αλά κάρτ ευαισθησία της διεθνούς κοινότητας σε τέτοια ζητήματα αν θυμηθεί κανείς την στάση έναντι των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο στο παρελθόν.