Μπορεί ο Ερντογάν να εξαπολύει μύδρους εναντίον του Ισραήλ, κατηγορώντας το για εγκλήματα, όπως εισβολή, κατοχή και γενοκτονία – ό,τι κάνει δηλαδή η Τουρκία στην Κύπρο – ή να βλέπουμε το Ισραήλ να αποσύρει τους διπλωμάτες του από την Τουρκία, για να κατανοήσουμε όμως τις ισραηλινοτουρκικές σχέσεις διαχρονικά θα πρέπει να βρούμε την άκρη του νήματος.

Το infoXAK αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές στις σχέσεις των δύο κρατών, οι οποίες σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή, Σάββα Καλεντερίδη θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως σχέσεις μάνας και παιδιού. Μάλιστα Άραβας ιστορικός υποστηρίζει, ότι ο πραγματικός ιδρυτής του Ισραήλ είναι ο προτελευταίος σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Αμπντούλ Χαμίτ Β’. Πρόκειται για τον Οθωμανό ηγέτη κατά τη διακυβέρνηση του οποίου έγινε η πρώτη φάση της Γενοκτονίας των Αρμενίων το 1894-1896 όπου υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους περίπου 80.000 με 300.000 Αρμένιοι, ενώ 50.000 παιδιά έμειναν ορφανά.

Γι’αυτό υπογραμμίζεται, στο βίντεο, ότι αν το Ισραήλ δεν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία, δεν πρόκειται να επέλθει ειρήνη στην περιοχή. Παράλληλα αποκαλύφθηκε και μία άλλη άγνωστη ιστορία των ισραηλινοτουρκικών σχέσεων, η οποία αφορά την ίδρυση της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, της διαβόητης Mossad δηλαδή, η οποία προηγήθηκε της δημιουργίας του ισραηλινού κράτους, στην Κωνσταντινούπολη.

Δείτε το InfoXAK:

Η MOSSAD ιδρύθηκε στην Τουρκία, πριν την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ

Ο Reuven Shiloah το 1946 ήρθε στην Κωνσταντινούπολη, τότε γνωστή ως «Πόλη των Κατασκόπων», με εντολή του David Ben Gurion, του ιδρυτή του Ισραήλ. Αφού έμεινε για σύντομο χρονικό διάστημα σε ξενοδοχεία, το 1947 εγκαταστάθηκε στον τρίτο όροφο της πολικατοικίας «Misir Apartment» στη συνοικία Beyoğlu, γνωστό ως ένα από τα πιο όμορφα κτίρια της Κωνσταντινούπολης από το 1910.

«Το «Misir Apartment», γνωστό και ως κόρη οφθαλμού της οδού Istiklal και στο οποίο σύχναζαν πολλές διασημότητες, φιλοξένησε επίσης την ίδρυση της Μοσάντ. (Hale Tan—Εφημερίδα Takvim) Ο Μπεν Γκουριόν θα ερχόταν επίσης στο «Misir Apartment» και θα πραγματοποιούσε την ίδρυση του Ισραήλ με τους βοηθούς του».

Και στις 18 Σεπτεμβρίου 1947, ιδρύθηκε επίσημα το Ινστιτούτο Πληροφοριών και Ειδικών Επιχειρήσεων, MOSSAD, του οποίου το εβραϊκό όνομα είναι «Ha-Mossad le-modi’in u-le-tafkidim meyuhadim». Θα ασχολούνταν μόνο με ξένες πληροφορίες, ενώ το καθήκον των εγχώριων πληροφοριών ανατέθηκε στην οργάνωση που ονομάζεται Shin-Bat.

Η Τουρκία είναι μεταξύ των χωρών που αναγνωρίζουν επίσημα το Ισραήλ. Εάν είναι αλήθεια, ο İsmet İnönü συναντήθηκε μόνος με Ισραηλινούς αξιωματούχους στην Τουρκία αμέσως μετά την ίδρυσή του. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πρακτικά αυτής της συνάντησης ούτε πληροφορίες για το περιεχόμενό της. (Ραούφ Ατίλλα Πολάτ)

«Η Τουρκία και το Ισραήλ πάντα συνεργάζονταν στον τομέα των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφάλειας», γράφει ο Benjamin Beit-Hallahmi, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα. (Who Is Israel Arming and Why? Pantheon Publications New York 1987)

Και πάλι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν από αυτό το βιβλίο, με μια άκρως απόρρητη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της Τουρκίας, Ισραήλ και ΗΠΑ, ιδρύθηκε στην Τουρκία το 1958 μια βάση της Μοσάντ, που αποκαλείτα «Ανοξείδωτος Χάλυβας». Κανείς δεν ξέρει πού ιδρύθηκε. Ωστόσο, πάντα λέγεται ότι οι Τούρκοι αξιωματικοί των πληροφοριών λάμβαναν ειδική εκπαίδευση στην εν λόγω βάση. Είναι γνωστό ότι ο Μπεν Γκουριόν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντνάν Μεντερές στην Τουρκία το 1958. Το αεροπλάνο του «χαλάει» στον τουρκικό εναέριο χώρο και κάνει αναγκαστική προσγείωση στην Άγκυρα και έτσι γίνεται η συνάντηση. Το πρόσωπο που ετοίμασε αυτή τη συνάντηση δεν είναι άλλο από τον Reuven Shiloah.

Ένας Τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τη Μοσάντ για πρώτη φορά στο Παρίσι το 1964. Ο İsmet İnönü συναντά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Levi Eskol και τον επικεφαλής της Mossad, Meir Amit. Δεν ειπώθηκε ποτέ τι συζητήθηκε σε εκείνη τη συνάντηση, που έγινε σε περίοδο σφαγών στην Κύπρο.

 Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά από εκείνη τη συνάντηση, στις 14 Νοεμβρίου 1993, ο υπουργός Εξωτερικών Χικμέτ Τσετίν επισκέφθηκε το Ισραήλ και υπέγραψε μια σειρά συμφωνιών με τον Σιμόν Πέρες. Μεταξύ αυτών, υπάρχει μια συμφωνία 12 άρθρων που πλαισιώνει τη συνεργασία μεταξύ Μοσάντ και ΜΙΤ. Σύμφωνα με πηγές της Μέσης Ανατολής, αυτή η συμφωνία διευκόλυνε τη διείσδυση της Μοσάντ στη Συρία και το Ιράν και την εκτέλεση ορισμένων επιχειρήσεων, και άνοιξε επίσης το δρόμο για να δοθεί στα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη μια βάση στο Ικόνιο. Μετά από αυτήν τη συμφωνία με τον Χικμέτ Τσετίν, η πρωθυπουργός Τανσού Τσιλέρ επισκέφθηκε το Ισραήλ τον Νοέμβριο του 1994. Με αφορμή κάποια ζητήματα όπως οι πωλήσεις νερού στο Ιράν, το Ιράκ και το Ισραήλ, διάφορες πηγές αναφέρουν επίσης ότι η συνεργασία Μοσάντ/ΜΙΤ επανεξετάζεται.

Στην πραγματικότητα, οι σχέσεις Τουρκίας-Μοσάντ, που ξεκίνησαν με την παραχώρηση βάσης στη Μοσάντ το 1958 και αναπτύχθηκαν με τους πρωθυπουργούς İnönü και Çiller, παρέμειναν πάντα μυστικές και κανείς δεν κατάφερε να ανοίξει την αυλαία αυτού του μυστικού.

Σε άρθρα και βιβλία που δημοσιεύθηκαν στην Τουρκία, η Μοσάντ ήταν πάντα ύποπτη για πολλές ανεξιχνίαστες δολοφονίες αλλά και για ορισμένα γεγονότα που χρονολογούνται από τη δεκαετία του εβδομήντα που είχαν ως σκοπό την πρόκληση των μαζών, αλλά δεν βρέθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία γι’ αυτές τις ενέργειες. Όπως δήλωσε ο καθηγητής Beit-Hallahmi, η Τουρκία βρίσκεται πάντα στα ραντάρ του Ισραήλ και της Μοσάντ, είναι πραγματιότητα το γεγονός ότι γνωρίζει και παρακολουθεί τα πάντα πολύ στενά. Αν δούμε τον διορισμό του Χακάν Φιντάν ως επικεφαλής της MİT, πού έφθασαν οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ μετά το Mavi Marmara και τα γεγονότα που έλαβαν χώρα μετά, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τίποτα πραγματικά, αν δεν γνωρίζουμε τι είδους σχέσεις έχει η Μοσάντ με ποιον στη χώρα μας, ξεκινώντας από την πρώτη μέρα που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα.