Δυστυχώς, οι Αμερικανοί αδικούν πρώτα απ’ όλα τους εαυτούς τους και στην πραγματικότητα προδίδουν τις Αρχές τους. Λένε ότι είναι μία μεγάλη Δημοκρατία που παλεύει για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Του Μιχάλη Ιγνατίου
Βεβαίως, δεν λέμε ότι δεν είναι μία Δημοκρατία. Είναι… Είναι η χώρα της απόλυτης Ελευθερίας. Όμως, στην περίπτωση της Κύπρου και της τουρκικής κατοχής του 40% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι κατώτεροι των περιστάσεων. Στην πραγματικότητα γίνονται μικροί και ασήμαντοι.
- Διότι, δεν γίνεται να κατηγορούν τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία και την κατοχή ουκρανικού εδάφους. Καλά κάνουν βέβαια.
- Δεν γίνεται να κατηγορούν το Ισραήλ, τον μεγαλύτερο σύμμαχο τους για την κατοχή της Παλαιστίνης και να φωνάζουν ένα μεγάλο όχι στην κατοχή της Γάζας. Καλά κάνουν βεβαίως. Είναι ορθοί
Δεν γίνεται, όμως, την ίδια στιγμή, να κάνουν τους Κινέζους για την κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία. Δεν υπάρχουν διαφορετικού είδους κατοχές. Η Αμερική δεν δικαιούται να παραποιεί την ιστορία. Η κατοχή είναι ΚΑΤΟΧΗ….
Πρόκειται για τεράστιο ατόπημα και η κυπριακή κυβέρνηση καλά έκανε και διαμαρτυρήθηκε. Ζήτησε με τη σειρά της να διορθωθεί αυτό το άνευ προηγουμένου ατόπημα. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί το θέμα. Οι δημοσιογράφοι, από την πλευρά μας, κάναμε το καθήκον μας. Αναδείξαμε το θέμα και αποδείξαμε ότι για να μην ενοχληθεί η κατοχική Τουρκία, οι Αμερικανοί δεν παίζουν καλό παιγνίδι. Θα έλεγα ότι είναι βρώμικο το παιγνίδι…
Και αυτό το θέμα, της μη αναγνώρισης της κατοχής, και η πλήρης κάλυψη που οι Αμερικανοί προσφέρουν στην Τουρκία, προβληματίζει και τις οργανώσεις της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας. Έρχονται και οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές και όλα αυτά θα μετρήσουν.
Δώσαμε ΞΑΝΑ την ευκαιρία στον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αυτή τη φορά ήταν ο Μάθιου Μίλερ, για να διορθώσει, αλλά δεν την άδραξε. Αντίθετα τα έκανε χειρότερα.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως αναφέρεται στην γραπτή δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι σημαντικός εταίρος στις προσπάθειές μας για την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας.
Μόνο που η Κύπρος είναι συνεπής σύμμαχος των Αμερικανών, αλλά οι ίδιοι δεν προσφέρουν ούτε το 10% όσων λαμβάνουν από την κυπριακή κυβέρνηση.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός Εξωτερικών, καλώς έπραξαν ζητώντας διόρθωση, τι θα κάνουν αν δεν την λάβουν;
Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό.
- ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ HELLAS JOURNAL ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ
ΕΡΩΤΗΣΗ: Εντάξει. Ματ, ρώτησα τον Vedant τις προάλλες που ήσουν στην Ασία, μετά ρώτησα το Ευρωπαϊκό Γραφείο (του Στέιτ Ντιπάρτμεντ), και θέλω να σε ρωτήσω και εσένα: Θεωρείς την κατοχή της Κύπρου από τους συμμάχους σας τους Τούρκους κατοχή ή κάτι άλλο; Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε την απάντηση που μου έδωσαν. Μου είπαν: Πιστεύουμε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστά και να προστατεύονται. Αλλά δεν λένε αν υπάρχει – αν η κατοχή της Κύπρου είναι κατοχή. Ποια είναι η θέση σου;
ΚΥΡΙΟΣ ΜΙΛΕΡ: Πιστεύουμε λοιπόν ότι – υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Κύπρου, τις οποίες διευκολύνει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την επανένωση του νησιού σε μια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) με πολιτική ισότητα προς όφελος όλων των Κυπρίων, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτή ήταν η μακροχρόνια πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών εδώ και χρόνια.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αλλά – αλλά υπάρχει και μία κατοχή, το ξέρετε;
ΚΥΡΙΟΣ ΜΙΛΕΡ: Και πάλι, αυτό είναι ένα ζήτημα που πιστεύουμε ότι πρέπει να επιλυθεί μέσω των προσπαθειών που διευκολύνει ο ΟΗΕ για την επανένωση του νησιού.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Σας ευχαριστώ πολύ.
- Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τοποθετήθηκε και στο αίτημα 45 Αμερικανών νομοθετών να σταματησει η Τουρκία να εξυπηρετεί τη Χαμάς.
ΕΡΩΤΗΣΗ (Πέτρος Κασφίκης): Ευχαριστώ. Μιλώντας για την αποτροπή αποσταθεροποιητικών δραστηριοτήτων, 45 μέλη του Κογκρέσου έστειλαν επιστολή στον υπουργό Μπλίνκεν ζητώντας του να ασκήσει πίεση στην Τουρκία για να σταματήσει να διευκολύνει τη Χαμάς. Γνωρίζουμε τη θέση σας που έχετε εκφράσει στους συμμάχους ότι δεν θέλετε να υποστηρίξουν τη Χαμάς.
Η ερώτησή μου είναι αυτή: Έχετε κάνει κάποια ενέργεια για να διασφαλίσετε ότι ένα μέλος του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία δεν θα υποστηρίξει την τρομοκρατική οργάνωση που αυτή τη στιγμή επιτίθεται σε έναν σημαντικό σύμμαχο όπως το Ισραήλ;
ΚΥΡΙΟΣ ΜΙΛΕΡ: Επιτρέψτε μου να πω δύο πράγματα. Νούμερο ένα, έχουμε καταστήσει πολύ ξεκάθαρη τη θέση μας ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλη δουλειά, όπως συνέβαινε, με τη Χαμάς πριν από τις 7 Οκτωβρίου. Έχουμε χαρακτηρίσει εδώ και καιρό τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.
Υπάρχουν άλλες χώρες που συνεχίζουν να συνομιλούν μαζί τους και να έχουν σχέσεις μαζί τους. Και έχουμε καταστήσει ξεκάθαρη τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία είναι ότι δεν πρέπει να προχωρά κανείς (σ.σ.: με τη Χαμάς), όπως προηγουμένως.
Ταυτόχρονα, αναγνωρίσαμε ότι η Χαμάς συνεχίζει να κρατά ομήρους, Αμερικανούς πολίτες και πολίτες του Ισραήλ και πολίτες της Ταϊλάνδης και πολίτες άλλων χωρών. Και είναι χρήσιμο για τις χώρες που έχουν σχέσεις με τη Χαμάς τώρα να χρησιμοποιήσουν αυτές τις σχέσεις για να προσπαθήσουν να απελευθερώσουν ομήρους, όπως είναι χρήσιμο να χρησιμοποιήσουν αυτές τις σχέσεις για να προσπαθήσουν να ανοίξουν ξανά την πύλη της Ράφα, κάτι που κάναμε για να λάβουμε ανθρωπιστική βοήθεια και ρέει – για να αποκτήσουν οι Αμερικανοί πολίτες και άλλοι τη δυνατότητα να φύγουν. Αλλά μακροπρόθεσμα, η θέση μας είναι πολύ ξεκάθαρη ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στις μέρες πριν από την 7η Οκτωβρίου.
ΠΗΓΗ: Hellas Journal