Ένα αποθεωτικό άρθρο για την Ινδία δημοσίευσε η ιστοσελίδα Global Times της Κίνας, το οποίο βρίσκεται υπό τον αυστηρό έλεγχο του κινεζικού κράτους. Σε άρθρο με τίτλο "Πώς νιώθω για το αφήγημα Bharat της Ινδίας"επικροτούνται οι οικονομικές πολιτικές και τα διπλωματικά επιτεύγματα της Ινδίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Narendra Modi, τονίζοντας ότι η στρατηγική σκέψη του Νέου Δελχί στην "εξωτερική πολιτική έχει εξελιχθεί, προχωρώντας προς μια στρατηγική μεγάλης ισχύος». Το άρθρο υπογράφεται από τον Ζανγκ Τζιαντονγκ (Zhang Jiadong), Διευθυντή του Κέντρου Μελετών Νότιας Ασίας στο Πανεπιστήμιο Fudan, στη Σαγκάη, τονίζει τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα της Ινδίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Επιπλέον, αναγνώρισε την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας, τις βελτιώσεις στην αστική διακυβέρνηση και μια αλλαγή στάσης απέναντι στις διεθνείς σχέσεις, ιδίως με την Κίνα. "Για παράδειγμα, όταν συζητούσαν την εμπορική ανισορροπία μεταξύ Κίνας και Ινδίας, οι Ινδοί εκπρόσωποι συνήθιζαν να επικεντρώνονται κυρίως στα μέτρα της Κίνας για τη μείωση της εμπορικής ανισορροπίας. Τώρα όμως δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στο εξαγωγικό δυναμικό της Ινδίας", έγραψε ο Jiadong.

Το άρθρο επαινεί επίσης την προληπτική προσέγγιση της Ινδίας για την προώθηση του αφηγήματος «Bharat» και τόνισε τη στρατηγική εμπιστοσύνη του έθνους. Ο συγγραφέας δήλωσε περαιτέρω ότι με την ταχεία οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή της, η Ινδία έχει αποκτήσει μεγαλύτερη στρατηγική αυτοπεποίθηση και προορατική δημιουργία και ανάπτυξη του αφηγήματος «Bharat».

"Στον πολιτικό και πολιτιστικό τομέα, η Ινδία έχει μετακινηθεί από την έμφαση στη δημοκρατική συναίνεσή της με τη Δύση στην ανάδειξη του "ινδικού χαρακτηριστικού" της δημοκρατικής πολιτικής. Επί του παρόντος, υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην ινδική προέλευση της δημοκρατικής πολιτικής", πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, η στροφή αντανακλούσε τις φιλοδοξίες της Ινδίας να ξεφύγει από την ιστορική αποικιακή σκιά της και να τοποθετηθεί ως παγκόσμιος παράγοντας επιρροής, πολιτικά και πολιτιστικά.

Το άρθρο του φιλοκυβερνητικού κινεζικού Μέσου επαινεί περαιτέρω τη στρατηγική εξωτερικής πολιτικής της Ινδίας υπό τον Πρωθυπουργό Μόντι, η οποία υπογράμμισε την πολυευθυγραμμισμένη προσέγγιση του έθνους και ενίσχυσε τους δεσμούς με μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ρωσία, ενώ επέδειξε μια διακριτική στάση στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας . Υπογραμμίζοντας τη στρατηγική σκέψη της Ινδίας στην εξωτερική πολιτική, το άρθρο ανέφερε ότι έχει υποστεί άλλη μια αλλαγή και «βαδίζει προς μια στρατηγική μεγάλης δύναμης».

«Από τότε που ο Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ανέλαβε την εξουσία, έχει υποστηρίξει μια στρατηγική πολλαπλών δεσμεύσεων, προωθώντας τις σχέσεις της Ινδίας με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Ρωσία και άλλες χώρες και περιφερειακούς οργανισμούς», γράφει ο Ζανγκ. Το άρθρο σημείωσε περαιτέρω ότι η Ινδία θεωρούσε πάντα τον εαυτό της παγκόσμια δύναμη. Ωστόσο, έχουν περάσει μόνο λιγότερο από 10 χρόνια από τότε που η Ινδία μεταπήδησε από την πολυ-ισορροπία στην πολλαπλή ευθυγράμμιση και τώρα μεταμορφώνεται γρήγορα προς μια στρατηγική να γίνει πόλος τον πολυπολικό κόσμο.

Συμπερασματικά, ο Ζανγκ αναφέρει: «Φαίνεται ότι μια μεταμορφωμένη, ισχυρότερη και πιο δυναμική Ινδία έχει γίνει ένας νέος γεωπολιτικός παράγοντας που πολλές χώρες πρέπει να λάβουν υπόψη».

Αυτή η σπάνια παραδοχή των προόδων της Ινδίας και του στρατηγικού οράματος του πρωθυπουργού Μόντι από τους Global Times υποδηλώνει την αυξανόμενη αναγνώριση της αυξανόμενης παγκόσμιας επιρροής της Ινδίας και τις επιπτώσεις της διεκδικητικής της στάσης στο διεθνές τοπίο. 

ΠΗΓΗ: Infognomonpolitics.gr