Ένας Ολλανδός μηχανικός που στρατολογήθηκε από τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας του χρησιμοποίησε μια αντλία νερού για να “φυτέψει” το διαβόητο πλέον κακόβουλο λογισμικό Stuxnet σε μια πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν, σύμφωνα με διετή έρευνα που διεξήγαγε η ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant.
Όπως αναφέρει το iguru, το Stuxnet, του οποίου η ύπαρξη ήρθε στο φως το 2010, πιστεύεται ότι είναι έργο των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ, με στόχο να σαμποτάρει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν προσβάλλοντας συστήματα βιομηχανικού ελέγχου (ICS) που σχετίζονται με πυρηνικές φυγόκεντρες. Το κακόβουλο λογισμικό, το οποίο είχε δυνατότητες τύπου worm, λέγεται ότι είχε μολύνει εκατοντάδες χιλιάδες συσκευές και προκάλεσε ζημιά σε εκατοντάδες μηχανήματα.
Η έρευνα της De Volkskrant, η οποία περιελάμβανε συνεντεύξεις με δεκάδες άτομα, διαπίστωσε ότι η AIVD, η γενική υπηρεσία πληροφοριών και ασφάλειας της Ολλανδίας, μια υπηρεσία αντίστοιχη της CIA, στρατολόγησε τον Erik van Sabben, έναν τότε 36χρονο Ολλανδό υπήκοο που εργαζόταν στο μια εταιρεία βαρέων μεταφορών στο Dubai.
Ο Van Sabben φέρεται να στρατολογήθηκε το 2005 — μερικά χρόνια πριν από την ενεργοποίηση του κακόβουλου λογισμικού Stuxnet — αφού οι αμερικανικές και ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών ζήτησαν βοήθεια από τον Ολλανδό ομόλογό τους.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η ολλανδική υπηρεσία δεν ενημέρωσε την κυβέρνηση της χώρας του και δεν γνώριζε την πλήρη έκταση της επιχείρησης. Ο Van Sabben χαρακτηρίστηκε σαν τέλειος για τη δουλειά, καθώς είχε τεχνικό υπόβαθρο, έκανε επιχειρήσεις στο Ιράν και ήταν παντρεμένος με μια Ιρανή.
Πιστεύεται ότι το κακόβουλο λογισμικό Stuxnet τοποθετήθηκε σε μια αντλία νερού που εγκατέστησε ο Ολλανδός υπήκοος στο πυρηνικό συγκρότημα στο Natanz, στο οποίο είχε διεισδύσει.
Δεν γνωρίζουμε εάν ο Van Sabben ήξερε ακριβώς τι έκανε, αλλά η οικογένειά του ανέφερε ότι φαινόταν να πανικοβλήθηκε περίπου την ώρα της επίθεσης με το Stuxnet.
Ο Michael Hayden, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν ο αρχηγός της CIA, συμφώνησε να μιλήσει με τον De Volkskrant, αλλά δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει εάν το Stuxnet παραδόθηκε όντως μέσω αντλιών νερού, επειδή αυτές οι πληροφορίες ήταν απόρρητες.
Μια ενδιαφέρουσα πληροφορία που ήρθε στο φως στην έρευνα του De Volkskrant είναι ότι ο Hayden φέρεται να είπε σε μια από τις πηγές της εφημερίδας ότι η ανάπτυξη του Stuxnet κόστισε από 1 έως 2 δισεκατομμύρια δολάρια.