Μιας ομάδας 10 κρατών τα οποία προσπαθούν να βρουν λύσεις σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, ηγούνται οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.
Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η συγκεκριμένη ομάδα εργάζεται και για την εγκαθίδρυση μιας σταθερής κυβέρνησης στη Λωρίδα μετά τον τερματισμό της σύγκρουσής ανάμεσα σε Ισραήλ και τρομοκράτες της Χαμάς.
Συγκεκριμένα, οι προσπάθειες επικεντρώνονται σε τρεις άξονες, οι οποίοι περιλαμβάνουν την απελευθέρωση ομήρων και την κατάπαυση του πυρός, την αναμόρφωση της Παλαιστινιακής Αρχής και την εξομάλυνση των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ σε αντάλλαγμα για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.
Το άρθρο αναφέρει ότι εξετάζονται ορισμένες ιδέες, αλλά αναγνωρίζει ότι ορισμένες από αυτές είναι «προσωρινές, μακρινές ή αντιμετωπίζουν τη σθεναρή αντίσταση από ορισμένα μέλη».
Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι «η μεταφορά της εξουσίας εντός της Παλαιστινιακής Αρχής από τον νυν πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, σε νέο πρωθυπουργό, αφήνοντας στον Αμπάς έναν τιμητικό ρόλο».
Στο ίδιο πλαίσιο, εξετάζεται το σενάριο της αποστολής «αραβικής ειρηνευτικής δύναμης στη Γάζα προκειμένου να ενισχυθεί η νέα παλαιστινιακή διοίκηση εκεί».
Εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο «υποβολής ενός ψηφίσματος στο Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο θα αναγνωρίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην ίδρυση κράτους», αναφέρει το άρθρο.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι New York Times, σε κάθε διαπραγμάτευση πρέπει να ξεπεραστούν σημαντικά εμπόδια. Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ λέει ότι δε θα επιτρέψει την πλήρη παλαιστινιακή κυριαρχία, εγείροντας αμφιβολίες για το εάν μπορεί να σημειωθεί πρόοδος. Παράλληλα, η ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία δεν κατέστρεψε τη Χαμάς, επομένως δεν είναι σαφές πώς θα πειστεί η Χαμάς να παραμερίσει όσο εξακολουθεί να ελέγχει μέρος της Γάζας.