Facebook Pixel Ηρωισμός και Δημοτική Ποίηση! Από τον Ακριτικό Κύκλο στην παλιγγενεσία
Life
| 2024-03-20 05:34:00

Ηρωισμός και Δημοτική Ποίηση! Από τον Ακριτικό Κύκλο στην εθνική παλιγγενεσία του 1821

του Γεωπόλδου
Ηρωισμός και Δημοτική Ποίηση! Από τον Ακριτικό Κύκλο στην εθνική παλιγγενεσία του 1821

Εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 πραγματοποιεί ο Δήμος Αλμωπίας την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, στις 19:00, στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο Αριδαίας, με ομιλήτριες τη δασκάλα και συγγραφέα, Μαρία Προκοπίδου και τη φιλόλογο, Ελένη Τσιουμήτα.

Σκοπός της παρούσας εκδήλωσης είναι να παρουσιάσει μέσα από την ανάλυση συγκεκριμένων δημοτικών τραγουδιών τον τρόπο με τον οποίο οι ήρωες και ο πόθος για την υπεράσπιση της ελευθερίας εξυψώνονται στα μάτια του απλού λαού που βιώνει στην καθημερινότητά του τις ιστορικές εξελίξεις.

Οι Ακρίτες, οι αλώσεις των πόλεων με κορυφαίο γεγονός την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, Κλέφτες και Αρματολοί, ήρωες και Ελληνική Επανάσταση γίνονται στοιχεία που εμπνέουν τον ανώνυμο λαϊκό δημιουργό και έτσι γεννιέται το ηρωικό δημοτικό τραγούδι με ρίζες στο μακρινό Βυζάντιο μέχρι το κλέφτικο και τα τραγούδια της παλιγγενεσίας. Τα δημοτικά τραγούδια είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού των Ελλήνων και αποτελούν πηγή άντλησης στοιχείων λαογραφικών, πολιτισμικών ακόμη και ιστορικών. Μέσα στα δημοτικά τραγούδια των Ελλήνων εντοπίζονται στοιχεία ταυτότητας και πολιτισμού. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Σουμελίδης (1928) αυτά εκφράζουν ακίβδηλο και ακραιφνή τον εθνικό χαρακτήρα των Ελλήνων.

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση θα δούμε τα γεγονότα της ιστορίας από τις πρώτες απειλές των συνόρων της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Βυζάντιο) μέχρι την Ελληνική Επανάσταση μέσα από τα συναισθήματα και τη συλλογική έκφραση του απλού λαού, για αυτό θα υπάρχει συνδυασμός ομιλίας και παρουσίασης με μουσική. Τα τραγούδια που επιλέχθηκαν προέρχονται από διάφορες περιοχές του Ελληνισμού (Πόντος, Μακεδονία, Ρούμελη, Πελοπόννησος κτλ.). Στόχος είναι να αναδείξει τον πόθο για ελευθερία και τον θαυμασμό των ηρωικών πράξεων από το Βυζάντιο μέχρι την Έξοδο του Μεσολογγίου.

Τσιουμήτα Ελένη, φιλόλογος, Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών, ΑΠΘ.

Προκοπίδου Μαρία, δασκάλα- συγγραφέας, M.A. Ανθρωπιστικές Σπουδές και Νέες Τεχνολογίες (Επιστήμες Αγωγής, ΠΔΜ) & M.Ed. Ειδική Ενιαία Εκπαίδευση (ΕΠΚ).

Μουσική: Παύλος Ματζερίδης, Ποντιακή Λύρα

                  Νίκος Ματζηρίδης, κλαρίνο

                   Γιάννης Μιχαηλίδης, τραγούδι

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags