Facebook Pixel Εθνική Άμυνα: Η πρώτη εμπλοκή της φρεγάτας «Ύδρα» & το αναπάντητο ερώτημα
Life
| 2024-03-22 07:38:00

Η πρώτη εμπλοκή της φρεγάτας «Ύδρα» και το αναπάντητο ερώτημα για την κατάρριψη των drones

του Γεωπόλδου
Η πρώτη εμπλοκή της φρεγάτας «Ύδρα» και το αναπάντητο ερώτημα για την κατάρριψη των drones

Για πρώτη φορά από το 1974 ελληνικό πολεμικό πλοίο έβαλε κατά εχθρικού στόχου. Η αποκάλυψη που έμεινε αναπάντητη.

Εθνική Άμυνα: Στις 13 Μαρτίου 2024, η φρεγάτα «Ύδρα» πραγματοποίησε την πρώτη της εμπλοκή στην Ερυθρά Θάλασσα. Συγκεκριμένα το ελληνικό πολεμικό πλοίο, το οποίο επιχειρεί στην περιοχή στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «EUNAVFOR ASPIDES», για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας, έβαλε στον κόλπο του Άντεν εναντίον δύο Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής.

Τα συμπεράσματα από την εμπλοκή

Τα συμπεράσματα από την πρώτη εμπλοκή της φρεγάτας «Ύδρα» ανέλυσε μιλώντας στην εκπομπή Leaders, τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024 ο δημοσιογράφος του Sportdog.gr, Χρήστος Κωνσταντινίδης.

Πρώτον, ο εντοπισμός της εναέριας απειλής, οπλισμένης ή μη- δεν θα το μάθουμε ποτέ- είχε γίνει αρκετά πριν χτυπήσει ο «κόκκινος συναγερμός» για τα 198 μέλη του πληρώματος, γεγονός που δείχνει την ετοιμότητα, αλλά και την εγρήγορση του πληρώματος της ελληνικής φρεγάτας.

Δεύτερον, η φρεγάτα έβαλε σε απόσταση ασφαλείας με πυροβόλο 127 χιλιοστών χρησιμοποιώντας πυρομαχικά διασποράς

Τρίτον, η εμπλοκή κράτησε 25 λεπτά

Τέταρτον, το γεγονός ότι Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα πετούσαν εντός του τομέα ασφάλειας της μικτής αρμάδας, εμπορικών και πολεμικών πλοίων που τα συνόδευαν, αποτελεί μια ένδειξη ότι οι Χούθι τέσταραν τ’ αντανακλαστικά των πληρωμάτων των φρεγατών, τις δυνατότητες που έχουν για να αντιμετωπίσουν την δυνητική απειλή και βεβαίως καταγραφή συντεταγμένων για αποστολή οπλισμένων drones ή βαλλιστικού πυραύλου.

Πέμπτον, η χρήση πυρών θα δώσει εμπειρία στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Μην ξεχνάμε, ότι για πρώτη φορά μετά το 1974 ελληνικό πλοίο χρησιμοποίησε πραγματικά κατά εχθρικού στόχου. Η τελευταία φορά συγκεκριμένα ήταν κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του Πάνου Αργυρόπουλου στο «Βήμα της Αιγιαλείας» με τίτλο «Κύπρος 1974 – Το άγνωστο έπος του Ελληνικού Ναυτικού στην Κύπρο», το αρματαγωγό «Λέσβος» εκτέλεσε 900 βολές βλημάτων 40 χιλιοστών κατά της οχυρής τοποθεσίας Mούτταλος, όπου υπήρχε τουρκικός θύλακας που απειλούσε σοβαρά την Πάφο.

Οι εικόνες και τα συμπεράσματα από την εμπλοκή της φρεγάτας Ύδρα στην Ερυθρά Θάλασσα αναλύονται από Αθήνα και Λάρισα, όπου είναι το επιχειρησιακό αρχηγείο της επιχείρησης «Ασπίδες».

Απομακρύνθηκαν ή καταρρίφθηκαν τα drones

Η επίσημη ενημέρωση για την εμπλοκή της φρεγάτας ανέφερε, ότι τα drones των Χούθι απομακρύνθηκαν. Ωστόσο, υπάρχουν φωνές που θεωρούν, ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Σύμφωνα με τον Φαίδωνα Καραϊσωσηφίδη η φρεγάτα «Ύδρα» κατέρριψε τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη των ανταρτών που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Ο εκδότης του περιοδικού «Πτήση και Διάστημα» παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Εμείς οι Έλληνες», στον Λάμπρο Καλαρρύτη, για τα Παραπολιτικά FM, όπου ισχυρίστηκε, ότι έγινε κατάρριψη και αναρωτήθηκε, γιατί αποκρύφτηκε η συγκεκριμένη πληροφορία. Παρά την αποκάλυψη Καραϊωσηφίδη, δεν υπήρξε αντίδραση από πλευράς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags