Ήρθε η μέρα, λίγο πριν από τις εκλογές να δούμε στοιχεία των μυστικών δημοσκοπήσεων λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Από αυτά που συνέλεξα προκύπτει μια μικρή πτώση των ποσοστών της ΝΔ, η οποία στην πρόθεση ψήφου κινείται στην περιοχή του 29%, πράγμα που σημαίνει ότι στην εκτίμηση βρίσκεται στο 32,5%-33%. Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση καταγράφει 14,5%, που στην εκτίμηση πηγαίνει στο 17%. Το αξιοσημείωτο των ευρημάτων της τελευταίας εβδομάδας είναι η πτώση (έστω και μικρή) των ποσοστών για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Σε αντίθεση με τα δύο κόμματα, οι έρευνες καταγράφουν μια σημαντική άνοδο στα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, το οποίο στην πρόθεση κινείται στο 11,8% και στην εκτίμηση στο 14%. Το σημαντικότερο εύρημα στις δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά των αναποφάσιστων, δεδομένου ότι η πλειοψηφία τους δείχνει να έχει ΠΑΣΟΚογενή χαρακτηριστικά. Για να καταλάβετε τι εννοώ, στο ερώτημα «ανάμεσα σε ποια κόμματα ταλαντεύσετε;», το 8% απαντά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και το 11% μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Αυτό σημαίνει ότι ο πρόεδρος Νίκος διαθέτει τη μεγαλύτερη δεξαμενή για να αντλήσει αναποφάσιστους.

Ανεβαίνει στην Αττική το ΠΑΣΟΚ

Ένα δεύτερο στοιχείο που ενισχύει την εκλογική επιρροή του ΠΑΣΟΚ είναι η δυναμική που φαίνεται ότι αναπτύσσει τις τελευταίες μέρες σε επίπεδο Αττικής. Εκεί που ήταν στο 7% στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, τώρα έχει πλασαριστεί στις δημοσκοπήσεις στο 10% και βάλε. Με δεδομένο ότι όσο μικραίνει το εκλογικό σώμα, και αναφέρομαι στην αποχή, κάνουν καριέρα οι μηχανισμοί, από κάτι εκτιμήσεις που κάνει ένας έμπειρος φίλος μου ερευνητής προκύπτει ότι από τους 615.000 που είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να πάνε και να το ψηφίσουν οι 580.000.

Πηγή: powergame.gr/

Τι ποσοστό θα πάρουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Έτσι λοιπόν, ειδικά τα τρία πρώτα κόμματα θα είναι happy την Κυριακή.

Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι η ΝΔ θα κινηθεί κάτω από το ποσοστό του 2019, επομένως κάτω από το 33%, μεταξύ 32% και 32,5%.

Οπότε θα λέει ότι κράτησε δυνάμεις σε σύγκριση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές, κι όχι ότι έχασε περί τους 800.000 ψηφοφόρους σε σύγκριση με πέρυσι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θα κινηθεί κάτω από 17%, στα επίπεδα του 15%-16,5% και ο Κασσελάκης θα χαίρεται και θα λέει ότι παρέλαβε ένα κουρέλι και το κράτησε όρθιο.

Άσχετα αν θα είναι το κόμμα με τις μεγαλύτερες απώλειες από το 2019 και τις αντίστοιχες ευρωεκλογές.

Να σας πώς για την αξιωματική αντιπολίτευση ότι την Πέμπτη στα Ποσειδώνια, ο συμπαθής πατέρας του κ. Κασσελάκη, έλεγε ότι περιμένουν ποσοστό πάνω από 18%.

Ιδωμεν…

Ανεβαίνει το ΠΑΣΟΚ, τι θα κάνουν οι «μικροί»…

Οσο για το ΠΑΣΟΚ, οι τελευταίες μετρήσεις δίνουν άνοδο στα ποσοστά, ειδικά στην Αττική, με αποτέλεσμα το ποσοστό του την Κυριακή να κυμανθεί στα επίπεδα του 13% -14%, ίσως δε να κάνει και έκπληξη και να γράψει 15%.

Not bad, αφού θα λένε ότι διπλασίασαν το ποσοστό τους από το 2019, αλλά… bad επειδή δεύτερο κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για τα λοιπά κόμματα, μου λένε ότι πτωτικά κινείται το ΚΚΕ που έχασε νεολαίους λόγω της στάσης του στο θέμα του γάμου των ομόφυλων και θα κινηθεί κοντά στο 8%.

Μεγάλος κερδισμένος ασφαλώς ο Βελόπουλος ο οποίος κινείται σε επίπεδα άνω του 8% κι ενδεχομένως να πάρει την τέταρτη θέση.

Μάχη για το ψυχολογικό όριο του 3% δίνουν Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη, Νέα Αριστερά, που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να το πιάσουν.

Ανεβασμένη η Φωνή Λογικής της Λατινοπούλου, όμως, αν δεν γίνει κάποια μεγάλη έκπληξη, δύσκολα θα ξεπεράσει το 2%-2,5%.

… Και τι φοβούνται οι δημοσκόποι

Πάντως, να σας πω μια αλήθεια.

Μίλησα την Πέμπτη με δημοσκόπους και εμφανίζονταν ιδιαίτερα προβληματισμένοι και συγκρατημένοι σχετικά με τα αποτελέσματα.

Ο λόγος;

Το ποσοστό 10% των αναποφάσιστων που κανείς δεν ξέρει που θα κατευθυνθούν.

Οι δημοσκόποι εκτιμούν ότι μπορεί να μην ψηφίσουν τα μεγάλα κόμματα, αλλά να στραφούν σε μικρότερα κόμματα ως «ψήφο διαμαρτυρίας».

Συγκρατημένοι είναι επίσης και ως προς το ποσοστό της αποχής, την οποία βλέπουν πιο κοντά στο 55% παρά στο 50%, κάτι που σημαίνει ότι κανείς τώρα δεν μπορεί να προβλέψει τα ακριβή ποσοστά των κομμάτων μέσα σε μια τέτοια συνθήκη.

Πηγή: mononews.gr