Ο Δεύτερος Πόλεμος του Αρτσάχ άλλαξε σημαντικά τη δυναμική της περιοχής, καθώς οι εξωτερικές δυνάμεις, όπως η Τουρκία, παρείχαν ενεργά πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν, αναφέρεται σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση του Ινδικού Συμβουλίου Παγκόσμιων Υποθέσεων (ICWA).
Σύμφωνα με το άρθρο, η Ρωσία αποτελεί κυρίαρχο παίκτη στον Καύκασο από την αυτοκρατορική εποχή. Ωστόσο, οι ραγδαίοι γεωπολιτικοί μετασχηματισμοί, η βίαιη επίλυση της σύγκρουσης στο Αρτσάχ και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν αλλάξει τη δυναμική του Νότιου Καυκάσου, όπου η Ρωσία χάνει σταδιακά την επιρροή της.
«Ως αποτέλεσμα του δεύτερου πολέμου του Καραμπάχ και των συνεπειών του, το γεωπολιτικό τοπίο της περιοχής έχει αλλάξει, καθώς η νίκη του Αζερμπαϊτζάν οδήγησε στην ανάδειξη νέων συνόρων, στην αλλαγή της ισορροπίας της περιφερειακής ισχύος και στην εμφάνιση των νέων εξωτερικών παικτών. Επιπλέον, ενώ το Αζερμπαϊτζάν πέτυχε πολιτική και στρατιωτική υπεροχή, η Αρμενία έχασε σημαντικά τη δύναμη και την επιρροή της”, αναφέρει η ανάλυση.
Υπογραμμίζεται ότι και οι τρεις χώρες του Νοτίου Καυκάσου – Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν και Γεωργία – αναζητούν νέους φίλους, προσπαθώντας να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη Μόσχα.
Ωστόσο, η Αρμενία είναι αυτή που έχει αλλάξει δραματικά την εξωτερική της πολιτική, επιδιώκοντας να διευρύνει τις σχέσεις της με ξένες δυνάμεις. Σήμερα, το Ερεβάν έχει υπογράψει στρατιωτικές συμφωνίες με χώρες όπως η Ινδία και η Γαλλία.
Οι αναλυτές λένε ότι ο Νότιος Καύκασος παραμένει μια αμφισβητούμενη γεωπολιτική περιοχή όπου πολλές μεγάλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και του Ιράν, ανταγωνίζονται για να αποκτήσουν επιρροή.
«Ο Καύκασος διανύει μια φάση μετασχηματισμού που θα καθορίσει το μέλλον της περιοχής για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ενώ η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν προσπαθούν να επιλύσουν τις σχέσεις τους και να καθιερώσουν την ειρήνη, όπως φαίνεται στα πρόσφατα γεγονότα, η Γεωργία χαράζει το δικό της δρόμο”, αναφέρεται στο άρθρο.