Κατά την επιστροφή τους από τη σημαντική άσκηση με την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αλάσκα, τα οκτώ Rafales της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF) θα χωριστούν, τέσσερα πηγαίνοντας στην Αίγυπτο και τα άλλα στην Ελλάδα.
Γιατί η Αίγυπτος; Γιατί η Ελλάδα;
Και οι δύο ερωτήσεις έχουν απαντήσεις που αφορούν τα τακτικά οφέλη για την IAF, αλλά και το στρατηγικό, γεωπολιτικό πλαίσιο. Όσον αφορά τις δυνάμεις της πολεμικής αεροπορίας, τόσο η Αίγυπτος όσο και η Ελλάδα υπερβαίνουν τα βάρη τους. Τόσο η Αίγυπτος όσο και η Ελλάδα διαθέτουν σύγχρονους στόλους που ταιριάζουν ακόμη και με αυτό που διαθέτει η IAF.
Οι Έλληνες, με πληθυσμό 10,3 εκατομμυρίων, ίσως και λιγότερο από αυτόν των εκατομμυρίων Δελχί, έχουν μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Αυτό περιλαμβάνει 18 μαχητικά Rafale και άλλα έξι αναμένονται, συγκριτικά με τα 36 της Ινδίας. Έχουν 24 Mirage 2000, ένα πολεμικό αεροπλάνο έχει επίσης η Ινδία, και έρχονται κι άλλα. Είναι σημαντικό ότι έχουν περίπου 150 F-16, ένα αμερικανικό μαχητικό που διαθέτει το Πακιστάν. Εξάλλου, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει παραγγείλει 30 κορυφαία αμερικανικά μαχητικά F-35 και θα φτάσουν το 2028. Αυτό είναι αρκετά τρομερό και οι Ινδοί πιλότοι θα επωφεληθούν από το να πετούν μαζί με τα F-16. Καθώς οι Έλληνες έχουν και το Mirage-2000, θα έχουν καλή ιδέα για τις αντίστοιχες δυνατότητες και των τριών μαχητικών.
Οι Αιγύπτιοι είναι μια άλλη πολεμική αεροπορία (και είναι μόνο μια χούφτα) που έχουν το Rafale, το Mirage-2000 και το F-16. Έχουν μια μοίρα των Mirage-2000, 24 Rafales (έχουν παραγγείλει άλλα 30) και 240 F-16. Ψάχνουν επίσης για το αμερικανικό F-15. Και πάλι ό,τι ισχύει για τους Έλληνες θα ισχύει και για την Αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία. Πώς λειτουργούν τα F-16 τους σε σχέση με τα άλλα δύο αεροσκάφη πρώτης γραμμής; Υπάρχουν διδάγματα που πρέπει να μάθουν οι αξιωματικοί και οι άνδρες της IAF σχετικά με τις δυνατότητες, το σέρβις και τη συντήρηση και παρόμοια θέματα.
Ο πρωθυπουργός Μόντι επισκέφθηκε την Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο. Δεν άργησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, να σχεδιάσει την επίσκεψή του στο Ν.Δελχί. Βρέθηκε στην Ινδία στις αρχές του τρέχοντος έτους, και έγινε ο πρώτος Έλληνας ηγέτης που επισκέπτεται την Ινδία εδώ και 15 χρόνια. Ένας λόγος, φυσικά, ήταν οι διπλωματικές δυσκολίες που είχε η Αθήνα με την Άγκυρα και καμία χώρα δεν έχει προμηθεύσει περισσότερα όπλα στο Πακιστάν, εκτός από τους Κινέζους. Αυτό περιλαμβάνει κορβέτες, drones διαφορετικών ειδών και πυρομαχικά.
ΠΗΓΗ: Directus.gr