Η Αρμενία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το σύστημα πυραύλων επιφανείας-αέρος Barak 8, το οποίο αποτελεί κοινό σχέδιο της Ινδίας και του Ισραήλ και είναι επίσης γνωστό ως σύστημα LR-SAM ή MR-SAM.

“Καθώς η Αρμενία απομακρύνεται σταδιακά από την εξάρτηση αποκλειστικά από τους Ρώσους προμηθευτές όπλων, το Ερεβάν ακολουθεί μια πιο ευνοϊκή εσωτερική και εξωτερική πολιτική. Η Αρμενία φέρεται να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το σύστημα πυραύλων επιφανείας-αέρος Barak 8, το οποίο είναι ένα κοινό σχέδιο μεταξύ της Ινδίας και του Ισραήλ και είναι επίσης γνωστό ως σύστημα LR-SAM ή MR-SAM”, αναφέρεται στο άρθρο”.

Ο ισραηλινο-ινδικός πύραυλος επιφανείας-αέρος Barak 8 είναι μια κοινή ανάπτυξη του Οργανισμού Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης της Ινδίας (DRDO) και της Ισραηλινής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (IAI). Έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ισχυρή αεράμυνα έναντι διαφόρων απειλών από αέρος. Ο πύραυλος αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου συστήματος που περιλαμβάνει ένα ραντάρ επιτήρησης πολλαπλών χρήσεων και προειδοποίησης απειλών, ένα σύστημα διοίκησης και ελέγχου και κινητούς εκτοξευτές.

Όσον αφορά τις διαστάσεις του, ο πύραυλος Barak 8 έχει μήκος περίπου 4,5 μέτρα και διάμετρο περίπου 0,225 μέτρα. Ζυγίζει περίπου 275 κιλά, καθιστώντας τον έναν σχετικά ελαφρύ πύραυλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια ευρεία ποικιλία πλατφορμών, συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών πλοίων κ.λπ.

“Φαίνεται ότι η Αρμενία αναζητά πιο σύγχρονα και αποτελεσματικά ανάλογα με τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα που χρησιμοποιούνται σήμερα στον αρμενικό στρατό. Η Αρμενία διαθέτει σήμερα το πυραυλικό σύστημα επιφανείας-αέρος S-300, το οποίο θεωρείται ένα από τα κύρια ανάλογα του Barak-8 όσον αφορά τις δυνατότητές του”, αναφέρει το άρθρο.

Σύμφωνα με βουλγαρικές στρατιωτικές πηγές, η Αρμενία έχει αποκτήσει το πυραυλικό σύστημα επιφανείας-αέρος 9K33 Osa.

“Αν και το 9k33 Osa είναι παλαιότερο από το Tor-M2KM, εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό στην παροχή αεράμυνας μικρής εμβέλειας κατά αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Πρόκειται για αυτοκινούμενο σύστημα, το οποίο αυξάνει την επιχειρησιακή ευελιξία και τις δυνατότητες ταχείας ανάπτυξης”, αναφέρει το άρθρο.

Στο άρθρο αναφέρεται επίσης ότι η Αρμενία έχει δείξει ενδιαφέρον για μια βελτιωμένη έκδοση του πυραυλικού συστήματος Akash της Ινδίας, το Akash-NG.

“Η ινδική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη εγκρίσει την παραγωγή του Akash-NG. Αυτό σημαίνει ότι αν η Αρμενία θέλει να αποκτήσει το Akash-NG, αυτό μπορεί να πάρει τουλάχιστον τρία χρόνια. Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους παράγοντες, η Αρμενία ζυγίζει τις επιλογές μεταξύ του MR-SAM και του Akash-NG.

ΠΗΓΗ: Δημόσια Ραδιοφωνία της Αρμενίας