Τις πιθανές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου στο προσεχές μέλλον με φόντο το τρίγωνο Ελλάδα – Κύπρος – Τουρκία ανέλυσε ο Ιωάννης Μάζης στην τελευταία εκπομπή Leaders της σεζόν με τον Ηλία Παπανικολάου. Ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Οικονομικής Γεωγραφίας υποστήριξε, ότι μας χρειάζεται κουλτούρα αντίδρασης, η οποία θα διδάσκεται, όχι μόνο στις στραρτιωτικές σχολές, αλλά θα τη βρίσκουμε στην καθημερινή ζωή κάθε Έλληνα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

«Το ελληνικό κοινοβούλιο να ψηφίζει αντίcasus belli που να δηλώνει τη βούληση του ελληνικού λαού. Να το κάνουμε θεσμό, ώστε να αρθούν οι γεωπολιτικές αντιδράσεις στα μεγάλα κέντρα», σημείωσε ο κορυφαίος αναλυτής, ο οποίος επιμένει (και ορθώς) στη δημιουργία συμβουλίου εθνικής ασφαλείας.

Κατά τον κ. Μάζη πρέπει να αρχίσουν οι προσωπικές ατζέντες του καθενός να συμβαδίζουν με τις εθνικές ατζέντες. Μάλιστα έκανε μία πολύ ωραία παρομοίωση, συγκρίνοντας τις αποφάσεις που παίρνουν οι κυβερνώντες και η εκάστοτε πολιτική ηγεσία με ένα πλοίο που μεταφέρει εμπορευματοκιβώτια, στο οποίο ταξιδεύουν όλοι οι Έλληνες. Ο σκόπος είναι να φτάσει το εμπόρευμα στο λιμάνι, χωρίς να βυθιστεί το καράβι. Αν αρχίσει να μπάζει νερά, τότε όλοι μας θα βρεθούμε στον πάτο.

Ο κ. Καθηγητής δέχτηκε για μία ακόμα φορά επίμονη παρότρυνση από τον Ηλία Παπανικολάου, για να κατέβει στην πολιτική. «Ένας επιστήμων πρέπει να κάθεται μακρυά από τις κομματικές ταυτότητες», απάντησε ο κ. Μάζης, ο οποίος πρότεινε η Ελλάδα να φτιάξει μια λίστα από κοινά συμφέροντα με τις ηγεμονικές χώρες του ΝΑΤΟ, ώστε να υπερασπίσει τα συμφέροντά της έναντι της Τουρκίας.

Στο τέλος εκτίμησε, ότι θα έχουμε νέα έκρηξη στη Μέση Ανατολή, αυτήν τη φορά μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, προβλέποντας χρηματιστηριακή κατάρρευση. «Θα ανοίξουν οι πύλες της κολάσεως στη Μεσόγειο», είπε χαρακτηριστικά και έκρουσε το καμπανάκι για την άμυνα της Κύπρου, η οποία στοχοποιήθηκε από τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ότι η μεγαλόνησος πρέπει να αποκτήσει θόλο...

Δείτε την παρέμβαση του Ιωάννη Μάζη στην εκπομπή Leaders: