Ο εκλεκτός του Έντι Ράμα, Βαγγέλης Τάβος, είναι ο νικητής των εκλογών στη Χειμάρρα για την ανάδειξη του διαδόχου του Φρέντη Μπελέρη.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση ο Τάβος συγκέντρωσε το 59% των ψήφων (4.858 ψήφοι) ενώ ο Πέτρος Γκικουρίας τον οποίο στήριξε η ελληνική μειονότητα πήρε το 41% (3.400 ψήφοι) και ο Φρέντι Μπελέρη. Αποχωρώντας εκλογικοί αντιπρόσωποι της Ομόνοιας που μίλησαν στον ΣΚΑΪ αρκέστηκαν να σχολιάσουν με νόημα ότι «η τρομοκρατία κέρδισε στη Χειμάρρα». Από την πλευρά του ο Τάβος στην πρώτη δήλωσή του ευχαρίστησε θερμά τον Έντι Ράμα και τις δομές του δομές του Σοσιαλιστικού κόμματος για τη συμπαράστασή τους ενώ επανέλαβε την πρόταση που είχε δατυπώσει προεκλογικά προς τον Γκικουρία να αναλάβει θέση αντιδημάρχου.

Υπενθυμίζεται, ότι ο νικητής των δημοτικών εκλογών του Μαΐου του 2023 ήταν ο Φρέντι Μπελέρη, τον οποίο καθεστώς Ράμα ενέπλεξε σε σκάνδαλο δωροδοκίας, με κατασκευασμένες κατηγορίες, για τις οποίες υπήρχαν τρανταχτά ντοκουμέντα και καταγγελίες, οι οποίες δεν έγιναν ποτέ δεκτά στην εκδίκαση της υπόθεσης. Μάλιστα υπήρχε παραδοχή, ότι το άτομο που κατηγόρησε τον Έλληνα ομογενή για εξαγορά ψήφων,δέχτηκε χρηματισμό 7000 Ευρώ. 

Ο Μπελέρη καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκισης και του απαγορεύτηκε να ορκιστεί δήμαρχος, παρότι ήταν εκλεγμένος, με τη διοίκηση στη Χιμάρα, να ασκεί ο πρώην δήμαρχος και ευνοούμενος του Ράμα, Γκόρος. Η Ελλάδα απέτυχε στην υπόθεση παταγωδώς, αφήνοντας την Αλβανία να καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις πολιτικών που καταδικάστηκαν για δωροδοκία και διαφθορά, αλλά δεν εξέτισαν ποινή φυλάκισης και εξάσκησαν τα καθήκοντά τους. 

Υπενθυμίζεται, ότι όλο το σκηνικό στη Χειμάρρα γίνεται για τις ελληνικές περιουσίες, οι οποίες βρίσκονται υπό τον κίνδυνο υφαρπαγής για την εξυπηρέτηση συμφερόντων επιχειρηματιών που στηρίζουν τον Αλβανό πρωθυπουργό.

Η ελληνική κυβέρνηση έκανε ρελάς στην υπόθεση με τη συμμετοχή του Μπελέρη στις ευρωεκλογές, στις οποίες και κατάφερε να εκλεχθεί ευρωβουλευτής. Σύμφωνα με αναλυτές όμως η Ελλάδα δεν είχε ανάγκη τον Μπελέρη στην Ευρωβουλή, αλλά να ασκήσει τα καθήκοντά του ως δήμαρχος στη Χειμάρρα, προκειμένου να εμποδίσει τα σχέδια αρπαγής ελληνικών περιουσιών από το καθεστώς Ράμα.