Ένα εφιαλτικό σενάριο μετέφερε ο Σάββας Καλεντερίδης, σχολιάζοντας την κορύφωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, την ώρα που από ώρα σε ώρα περιμένουμε την απάντηση του Ιράν στο Ισραήλ, για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισραήλ Χανίγια. Ο στρατηγικός αναλυτής μίλησε στην τηλεόραση της «Ναυτεμπορικής», όπου υποστήριξε, ότι υπάρχει σενάριο γενικευμένης σύγκρουσης στην περιοχή και αν δημιουργηθεί κατάσταση ρευστότητας των συνόρων, τότε η Τουρκία μπορεί να επέμβει, όχι απαραίτητα στο Ισραήλ, όπως είχε απειλήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά στην Κύπρο και σε κάποια νησιά της Ελλάδας.

Ο βαθύς γνώστης της Τουρκίας υπενθύμισε τις δηλώσεις του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ο οποίος είχε στοχοποιήσει την Κύπρο, υποστηρίζοντας, ότι υπάρχουν βάσεις που εκπαιδεύονται Ισραηλινοί και πως μέσω της Μεγαλονήσου εξυπηρετούνται συμφέροντα του Τελ Αβίβ. Τότε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών πήρε την πάσα από τον Σιίτη ηγέτη και απείλησε, ότι σε τέτοιου είδους κατάσταση, η Άγκυρα έχει κάθε δικαίωμα να επέμβει, κάτι που μεταφράστηκε ως προσπάθεια της Τουρκίας να νομιμοποιήσει μία μελλοντική εισβολή της.

Δείτε την παρέμβαση Καλεντερίδη:

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΣΤΟ ΑΚΣΑΖ

Ο χάρτης είναι αποκαλυπτικός και καταδεικνύει πώς οι Τούρκοι, με την ενίσχυση των στρατιωτικών τους δυνάμεων και με ναυτικά επεισόδια, επιδιώκουν να επιβάλουν την αναθεωρητική τους πολιτική αποκόπτοντας την Κύπρο από την Ελλάδα, κλείνοντας ταυτόχρονα τις «πύλες του Αιγαίου». Είναι εμφανής ο χώρος όπου θα εδρεύει πλέον η δεύτερη ταξιαρχία ειδικών δυνάμεων -πεζοναυτών- που θα διαθέτει αμφίβια υποστήριξη πάνω από τη Ρόδο και στο Καστελόριζο. Γιατί άραγε; Όταν στην ίδια περιοχή βρίσκεται μια από τις πιο σύγχρονες, αν όχι η πιο σύγχρονη, ναυτικές Βάσεις της Τουρκίας, αυτή του Ακσάζ (βλ. σχετική φωτογραφία για να μπορεί ο αναγνώστης να έχει αντίληψη).

Πρόσθετα στον χάρτη αποτυπώνεται ο χώρος στον οποίο συνέβη το επεισόδιο με την Τουρκία την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή στη νήσο Κάσο, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των «πυλών του Αιγαίου» στα ανατολικά από την Κρήτη ώς τη Ρόδο. Οι πληροφορίες από την Αθήνα αναφέρουν ότι η κλιμάκωση της κρίσης αποφεύχθηκε λόγω υποχώρησης της ελληνικής Κυβέρνησης και δη του Υπουργείου Ενέργειας, υπό την έννοια ότι: κατόπιν τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με την Τουρκία για την αποπεράτωση των ερευνών ζητήθηκε η άδεια από την Αττάλεια. Και με τον τρόπο αυτό, αφενός θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι διαβρώθηκαν τα δικαιώματα της Ελλάδος εντός της ΑΟΖ την οποία καθόρισε με την Αίγυπτο και, αφετέρου, έγιναν βήματα προς τις αξιώσεις της Άγκυρας, η οποία θέλει να κάνει κουμάντο με τον στόλο της στη βάση της παράνομης συμφωνίας που υπέγραψε με τη Λιβύη.