Η πρόσφατη κρίση στην Κάσο, με την παρενόχληση από 5 τουρκικά πολεμικά πλοία του ερευνητικού σκάφους Levoli Reluμε, ήταν μια ξεκάθαρη κίνηση της Τουρκίας, για να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία σε μια περιοχή, στην οποία η Ελλάδα έχει οριοθετήσει ΑΟΖ με την Αίγυπτο και να προβάλλει τις αξιώσεις της, δηλαδή τη ντε φάκτο αναγνώριση του τουρκολιβυκού μνημονίου. Ποιά είναι η απάντηση της Ελλάδας, η οποία στη συγκεκριμένη ένταση έμοιζε να κάνει βήματα υποχώρησεις μπροστά στο κλίμα που δημιούργησε η Άγκυρα;

Η άσκηση «Ευνομία», η οποία θα ξεκινήσει στις 16 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», οι τέσσερις χώρες προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές λεπτομέρειες για τη φετινή άσκηση, ωστόσο αυτό που επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές είναι πως πρόκειται και για ένα μήνυμα προς την Αγκυρα, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και η άσκηση «Μέδουσα» με την Αίγυπτο και τη Γαλλία.

Η άσκηση «Ευνομία» ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2020 ως τετραμερής πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ασταθούς κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και αναφέρεται στη συλλογική πρόθεση και δέσμευση των τεσσάρων χωρών στην εφαρμογή και στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS), στην προαγωγή και διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή, καθώς και στη συνεισφορά τους στη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας.

Πέρυσι η Ελλάδα είχε συμμετάσχει στην άσκηση με οκτώ μαχητικά, ένα ιπτάμενο ραντάρ, μία φρεγάτα και ένα υποβρύχιο καθώς και με μια μονάδα ειδικών δυνάμεων

Η Γαλλία και η Ιταλία είχαν συμμετάσχει με βαριές μονάδες του Πολεμικού τους Ναυτικού, ενώ το 2020 ελληνικά μαχητικά είχαν μετασταθμεύσει για τους σκοπούς της άσκησης και στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο της Κύπρου.

Παρότι ήδη προγραμματισμένη για τα μέσα Σεπτεμβρίου, η «Ευνομία» διεξάγεται σε μια κρίσιμη περίοδο. Η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, πριν από μερικές μέρες, στα ανοιχτά της Κάσου επιβεβαίωσε πως η Αγκυρα δεν έχει αλλάξει το αναθεωρητικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», που είχε ως αποτέλεσμα ενέργειες όπως το άκυρο μνημόνιο μεταξύ Αγκυρας και Τρίπολης και ακραίες τουρκικές αξιώσεις, όπως ότι πέρα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, στα έξι ναυτικά μίλια στα νοτιοανατολικά της Κάσου, βρίσκεται τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Υπό μια έννοια, οι προκλήσεις συνεχίζονται τόσο προς την πλευρά της Αθήνας όσο και της Λευκωσίας με νεότερες ενέργειες, όπως η αποστολή του ερευνητικού σκάφους «Bilim 2» από τις 9 έως τις 15 Αυγούστου, με μερικώς παράνομη NAVTEX, καθώς η μισή πορεία που καλείται να ακολουθήσει για την επιστημονική του έρευνα (όπως τουλάχιστον αναφέρει η τουρκική οδηγία) είναι μέσα στην ελεγχόμενη από το ψευδοκράτος κυπριακή ΑΟΖ, στα βόρεια του νησιού.

Ως αντίδραση της Αγκυρας στην άσκηση «Τρίαινα», που διεξάγει σήμερα η Αθήνα, ερμηνεύεται και η έκδοση δικής της NAVTEX, ισχυριζόμενη πως ο ελληνικός υδρογραφικός σταθμός στο Ηράκλειο δεν μπορεί να το πράξει γιατί είναι, όπως αναφέρει, εντός τουρκικής δικαιοδοσίας για ενέργειες αυτού του τύπου.

Σημειώνεται, πάντως, πως τον περασμένο μήνα, στην συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, συμφωνήθηκε το αμοιβαίο όφελος από την ηρεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με ορίζοντα το επόμενο τετ α τετ των δύο στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ.