Για την αναμενόμενη κορύφωση της έντασης ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν και τη μετεξέλιξή της σε μία σύγκρουση, η οποία δεν αφήνει ανεπηρέαστη την Ελλάδα και την Κύπρο μίλησε ο Δημήτρης Καραϊτίδης.

«Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει το μέγεθος του χτυπήματος από τους δύο δρώντες στη Μέση Ανατολή, Ισραήλ και Ιράν», σχολίασε αρχικά ο πρέσβης ε.τ.ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση, ότι θα αποφευχθεί μια γενικευμένη σύρραξη που θα δημιουργήσει καταστροφική κατάστασης.

Παράλληλα ο βετεράνος διπλωμάτης στάθηκε στο ρόλο της Άγκυρας. «Η Τουρκία προσπαθεί να καταστήσει αισθητή την παρουσία της. Δεν θα έχει επιχειρησιακή εμπλοκή αλλά ρητορική... », ανέφερε ο κ.Καραϊτίδης και τόνισε, ότι η Αθήνα πρέπει να έχει πιο δραστικό ρόλο στα διεθνή δρώμενα.

Παράλληλα ο έμπειρος διπλωμάτης επεσήμανε, ότι η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή. Γιατί; Επειδή υπάρχει κίνδυνος επιθέσεων κατά Ισραηλινών στόχων στη χώρα.

Πρόκειται λοιπόν για ένα εξαιρετικά δύσκολο σκηνικό, που θα μας φέρει δύσκολη θέση, όπως υπογράμμισε, αναδεικνύοντας ένα ακόμα πολύ σοβαρό πρόβλημα. «Κάθε φορά που υπάρχει κρίση, παρουσιάζονται υψηλές μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας. Εκεί χρειάζεται επαυξημένη εγρήγορση και επαγρύπνιση», ανέφερε ο κ. Καραϊτίδης.

Συνεπώς, όλες οι υπηρεσίες και αρχές πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή...

Δείτε την παρέμβασή του: 

Ισραήλ: «Εάν δεχτούμε επίθεση, μπορεί να ζητήσουμε πλοία από την Ελλάδα και την Κύπρο»

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται Ελλάδα και Κύπρος – Θα ζητήσουμε πλοία από τις δύο χώρες λέει το Ισραήλ – Ο Νασράλα, είχε προειδοποιήσει την Κύπρο σε προηγούμενη ομιλία του, να μην εμπλακεί

Στη Μέση Ανατολή είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας, καθώς η γενίκευση του πολέμου είναι όλο και πιο κοντά. Ο κόσμος βρίσκεται εν αναμονή μιας μαζικής επίθεσης της Χεζμπολάχ και του Ιράν στο Ισραήλ, ως αντίποινα για δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη και του στρατιωτικού ηγέτη της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Στην κατάσταση εμπλέκονται επικίνδυνα, η Ελλάδα και η Κύπρος, ύστερα και από τη δήλωση της υπουργού Μεταφορών του Ισραήλ Μίρι Ρέγεφ, η οποία  ανέφερε, σύμφωνα με την ΕΡΤ: «Εάν δεχτούμε επίθεση, μπορεί να ζητήσουμε βοήθεια από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία και πλοία από την Αθήνα στην Ελλάδα και τη Λάρνακα στην Κύπρο».

Οι απειλές Νασράλα

Ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, είχε προειδοποιήσει την Κύπρο σε προηγούμενη ομιλία του εναντίον οποιουδήποτε υποστηρικτικού ρόλου στο Ισραήλ σε οποιαδήποτε επίθεση κατά του Λιβάνου.

«Η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να προειδοποιηθεί ότι το άνοιγμα κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό στρατό για να στραφεί εναντίον του Λιβάνου, σημαίνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει εμπλακεί στον πόλεμο και η αντίσταση (Χεζμπολάχ) θα την αντιμετωπίσει ως εμπλεκόμενη στον πόλεμο», ήταν το μήνυμα του Νασράλα.

Όπως υπογράμμιζε τότε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, στο παρελθόν η Κύπρος έχει επιτρέψει περιστασιακά στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της για στρατιωτικές ασκήσεις, αλλά ποτέ κατά τη διάρκεια σύρραξης. Σημείωνε επίσης ότι οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει τις δύο βάσεις που διατηρούν στην Κύπρο για επιχειρήσεις στη Συρία και πιο πρόσφατα στην Υεμένη.