SOS σήμανε ο Δρ. Ελευθέριος Σταματόπουλος, ο οποίος Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος  και μελετητής, εξειδιδικευμένος στη Διαχείριση Οικοσυστημάτων. Ο ειδικός ανέλυσε τις αιτίες που έχουμε πυρκαγιές γιγαντίων μεγεθών τα τελευταία χρόνια και εξήγησε τι δεν γίνεται σωστά στην Ελλάδα όσον αφορά την κατάσβεση των πυρκαγιών.

"Η πυρόσβεση πρέπει να γίνεται νύχτα και μέσα στο δάσος", ανέφερε ο οποίος υποστήριξε, ότι δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό για δασικές πυρκαγιές. "Το σύστημα δεν ξέρει που να βρεθεί και να σταθεί", σημείωσε με νόημα, χωρίς ωστόσο να τα βάζει με τους πυροσβέστες που δίνουν μάχη με τις φλόγες. " Δεν κατηγορώ τους πυροσβέστες. Αυτά τα παιδιά έχουν φιλότιμο και τους τιμάμε. Χρειάζεται όμως άλλη οργάνωση, ειδικά επειδή έχουμε κλιματική αλλαγή", τόνισε.

Ο κ. Σταματόπουλος στάθηκε στα θέματα που αφορούν την ήδη υπάρχουσα υποδομή πυρασφάλειας σε συνάρτηση με την απόκτηση τεχνολογίας. "Έχουμε 80 ορεινά πυροφυλάκια και δεν τα χρησιμοποιούμε, για να αγοράζουμε drones; Βεβαίως να γίνονται επενδύσεις σε τεχνολογία, αλλά δεν είναι δυνατόν να παραμερίζεται η παρατήρηση στα ορεινά συμπλέγματα", ανέφερε.

Επίσης ο αναλυτής υπογράμμισε την ανάγκη για απόκτηση σωστής οργάνωσης. "Πως πρέπει να γίνονται οι μάχες της πυρόσβεσης; Ένα περιφερειακό φαινόμενο δεν αντιμετωπίζεται από κεντρική οργάνωση, αλλά περιφερειακή οργάνωση, δηλαδή από μικρές ομάδες που θα μπαίνει μέσα στο μέτωπο και θα ξέρει τη δουλειά. Τί θα σου κάνει το κέντρο επιχειρήσεων από Αθήνα; Καιγόταν εδώ και έναν μήνα ο Όρβηλος σε περιοχή ναρκοθετημένη. Είναι δυνατόν να μην υπάρχει συνεννόηση με τον στρατό;", είπε και  στη συνέχεια αναρωτήθηκε για τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα που επιχείρησαν στη φωτιά της ΒΑ Αττικής: "Να ξαναδούμε τι υλικά παίρνουμε. Γιατί δεν πέταγαν τα Canadair στη φωτιά της Αττικής που είναι ειδικά και σταθερά;"

Ακολούθως ο Δασολόγος επισήμανε τις συνέπειες των πυρκαγιών που είναι άμεσες. "Θα πληρώσουμε ακριβά την καταστροφή των δασών. Ακόμα και τα ζώα που καίγονται είναι σοβαρή καταστροφή και υπάρχει επιστημονική εξήγηση για αυτό", τόνισε.

Στο τέλος ο Ελευθέριος Σταματόπουλος έστειλε μήνυμα στον πρωθυπουργό της Ελλάδας. "Η χώρα μας εγκατέλειψε την προστασία των δασών. Εχουμε επιστημονική γνώση, δυνατότητα και τα μέσα αλλά δεν κάνουμε το αυτονόητο, δηλαδή να οργανωθούμε. Ο Μητσοτάκης ξέρει τι πρέπει να γίνει. Ήταν πρόεδρος στην Επιτροπή που εξέταζε τα αίτια της πυρκαγιάς το 2007", κατέληξε ο Περιβαλλοντολόγος.

Δείτε την παρέμβασή του στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής: