Την Τρίτη, το ουκρανικό κοινοβούλιο υιοθέτησε νομοσχέδιο που απαγορεύει την Ορθόδοξη Εκκλησία που συνδέεται με το Πατριαρχείο της Μόσχας και συχνά θεωρείται μεταδότης επιρροής για το Κρεμλίνο, δυόμισι χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Ρωσία κατήγγειλε την προσπάθεια του Κιέβου να «καταστρέψει την κανονική ορθοδοξία».

“Ιστορική απόφαση! Το κοινοβούλιο ψήφισε ένα σχέδιο νόμου που απαγορεύει μια αλυσίδα της επιτιθέμενης χώρας στην Ουκρανία”, έγραψε η βουλευτής  Ιρίνα Γκερασένκο στο Telegram.Σύμφωνα με έναν άλλο βουλευτή, τον Γιαροσλάβ Τζελεζνίακ, 265 βουλευτές ψήφισαν υπέρ αυτού του νομοσχεδίου, ενώ απαιτούνταν 226 ψήφοι για να εγκριθεί.

«Δεν θα υπάρχει Μοσχοβίτικη Εκκλησία στην Ουκρανία», δήλωσε στο Telegram ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης της Ουκρανίας, Αντρίι Γέρμακ.


Η Ορθόδοξη Εκκλησία που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας, ήταν κάποτε η πιο δημοφιλής στην Ουκρανία, μιαχώρα με μεγάλη ορθόδοξη πλειοψηφία. Όμως έχει χάσει πολλούς ενορίτες τα τελευταία χρόνια, καθώς το ουκρανικό εθνικό αίσθημα κέρδισε δημοτικότητα απέναντι στην πρώην ρωσική δύναμη.

Αυτή η διαδικασία επιταχύνθηκε με τη δημιουργία το 2018 μιας Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ανεξάρτητης από τη Μόσχα, στη συνέχεια ακόμη περισσότερο με την έναρξη, τον Φεβρουάριο του 2022, της ρωσικής εισβολής κατά της Ουκρανίας, την οποία υποστήριξε ανοιχτά το Πατριαρχείο Μόσχας.

Σύμφωνα με τον βουλευτή Γιαροσλάβ Τζελεζνίακ, ο νέος νόμος, ο οποίος πρέπει να υπογραφεί από τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να τεθεί σε ισχύ, δίνει προθεσμία εννέα μηνών στις ενορίες της στοχευόμενης Εκκλησίας να «κόψουν τους δεσμούς της με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία» που υποστηρίζει τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Ελπίζουμε ότι η σημερινή απόφαση θα επιταχύνει τη μετάβαση αυτών των ενοριών στη δική μας Ορθόδοξη Εκκλησία» ανεξάρτητα από την κηδεμονία της Μόσχας, πρόσθεσε με τη σειρά της η βουλευτής Ιρίνα Γκερασένκο.
Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, η Εκκλησία που συνδέεται με τη Ρωσία έχει περίπου 9.000 ενορίες στην Ουκρανία σήμερα, σε σύγκριση με 8.000-9.000 ενορίες του ανεξάρτητου αντιπάλου της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με Ουκρανούς εμπειρογνώμονες, η καταστολή των ενοριών που σχετίζονται με τη Μόσχα κινδυνεύει επομένως να διαρκέσει μήνες, ακόμη και χρόνια, γιατί η απαγόρευση καθεμιάς από αυτές θα πρέπει να εγκριθεί από δικαστήριο.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, από την άλλη,  που έγινε στόχος αυτής της απαγόρευσης ανακοίνωσε τον Μάιο του 2022 ότι διέκοψε κάθε σχέση με το Πατριαρχείο Μόσχας και κατηγόρησε τις ουκρανικές αρχές για δίωξη.
Όμως η ουκρανική κυβέρνηση εκτιμά ότι παραμένει de facto εξαρτημένη από τη Ρωσία και αρκετοί από τους αξιωματούχους της βρίσκονται στο στόχαστρο ποινικών ερευνών.
Η απόφαση του ουκρανικού κοινοβουλίου έχει στόχο «να καταστρέψει την κανονική και γνήσια Ορθοδοξία και να φέρει στη θέση της μια υποκατάστατη, μια ψεύτικη Εκκλησία», δήλωσε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας, Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση την Τρίτη.


Έρευνα που διεξήχθη το 2023 από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας στο Κίεβο, το 66% των Ουκρανών ήταν υπέρ της απαγόρευσης της Εκκλησίας που συνδέεται με τη Μόσχα.
Επίσης, το 54% των Ουκρανών ταυτίστηκε με την ανεξάρτητη Εκκλησία και μόνο το 4% με τον υπήκοο του Ρωσικού Πατριαρχείου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε η ίδια οργάνωση το 2022, έναντι 42% και 18% το προηγούμενο έτος.