H πρώτη δημοσκόπηση που βγήκε στη δημοσιότητα μάλλον στερείται σοβαρής επιστημονικής έρευνας, καθώς έγινε εν μέσω διακοπών, μέσα στον Αύγουστο.

Και όποιος ρωτήσει καλούς δημοσκόπους αν πρέπει γίνονται γκάλοπ τέτοιες ημέρες γελάει λέγοντας: «Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;»

Όμως, για την ουσία της συζήτησης να σας πω ότι σύμφωνα με την Interview, η ΝΔ έχει ποσοστό 22,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πέμπτο κόμμα με 8,3%, το ΠΑΣΟΚ δεύτερο με 11,7%, η Ελληνική Λύση 8.8% και το ΚΚΕ 8,7%.

Όπως μου λένε πάντως υπεύθυνοι δημοσκοπήσεων, μέσα στις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου θα βγουν πιο αξιόπιστα στοιχεία, καθώς οι έρευνες θα ενσωματώνουν απόψεις των πολιτών όχι από την… παραλία.

Και οι ίδιοι δημοσκόποι μου λένε ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται για το πολιτικό σκηνικό γενικότερα είναι επιεικώς… καταστροφική.

Λένε π.χ. ότι οι πρόδρομες έρευνες δείχνουν «ρευστοποίηση» όλων των κομμάτων, όχι μόνο της αντιπολίτευσης. Κι επιβεβαίωση της οργής του κόσμου συνολικά για το πολιτικό σύστημα.

Η ΝΔ πληρώνει και τη διαχείριση των πυρκαγιών, ειδικά την κακή εικόνα στην Αττική, αλλά και την απίστευτη ακρίβεια παντού, την οποία διαπίστωσαν οι Έλληνες και στις διακοπές τους.

Και το κυβερνών κόμμα δείχνει να χάνει κι άλλες δυνάμεις, ακόμη και από το παραδοσιακό δεξιό κοινό της, κάτι που γνωρίζουν στο Μαξίμου και θα προσπαθήσουν να διορθώσουν το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από τη ΔΕΘ.

«Η ΝΔ δεν πάει καλά, οι πολίτες χτυπούν ηχηρά καμπανάκια. Θα το δείτε στις επόμενες δημοσκοπήσεις», μου λένε.

Το χάος στον ΣΥΡΙΖΑ και το «Νίκο φύγε» στο ΠΑΣΟΚ

Στο χώρο της Κεντροαριστεράς γενικότερα οι έρευνες δείχνουν το απόλυτο… χάος, και την αδυναμία να βρεθεί μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

Οι πηγές μου στις εταιρείες ερευνών μου λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την εικόνα που εμφανίζει δείχνει να οδηγείται ταχύτατα προς μονοψήφια ποσοστά. Με την κατάσταση αυτή να παγιώνεται, να είναι δηλαδή μη αναστρέψιμη κατάσταση.

Για το ΠΑΣΟΚ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια στασιμότητα εν αναμονή των εσωκομματικών εκλογών του Φεβρουαρίου.

Όμως, κι εδώ δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο δυναμικό κοινωνικό ρεύμα που θα κάνει το ΠΑΣΟΚ ισχυρή δύναμη εξουσίας. «Κινείται μεταξύ 11% και 14%», μου λένε, με τους πολίτες να περιμένουν ποιος θα είναι ο επόμενος αρχηγός.

Στο ερώτημα για τις εσωκομματικές εκλογές, πάντως, οι περισσότεροι ερευνητές βλέπουν μονομαχία Ανδρουλάκη – Δούκα, παρά την καλή πορεία Γερουλάνου και Διαμαντοπούλου.

To πρόβλημα μάλλον ο νυν πρόεδρος το έχει αφού κινδυνεύει να βρεθεί εκτός δεύτερου γύρου, επιβεβαιώνοντας όσους του έλεγαν εδώ και καιρό «Νίκο φύγε».

Το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση;

Και μιας και μιλάμε για πολιτική και κόμματα, να σας πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει μόλις 3 βουλευτές από το να δώσει στο ΠΑΣΟΚ τον τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σήμερα διαθέτει 35 βουλευτές, καθώς έχουν φύγει 11 για τη Νέα Αριστερά κι έχει διαγραφεί ο Παύλος Πολάκης.

Αν υπάρξουν νέες αποχωρήσεις, πράγμα πολύ πιθανό, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει τρίτο κόμμα και το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση.

Λεφτά από την κομματική επιχορήγηση μπορεί να μη χάσει, όμως θα χάσει θέσεις εργαζόμενων ως επιστημονικό προσωπικό, μείωση του χρόνου ομιλίας στην Ολομέλεια, συμμετοχή σε επιτροπές κ.λπ.

Δύσκολοι καιροί για το κόμμα που μόλις πριν από 5 χρόνια κυβερνούσε τη χώρα…

Πηγή: mononews.gr