Χρειάζονται αλλαγές στον σχεδιασμό της πολιτείας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που δυστυχώς χρόνο με τον χρόνο επιδεινώνονται. Εκτός  από την κλιματική αλλαγή που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό  αλλά και τους εμπρησμούς  από σκοπιμότητα ή αμέλεια υπάρχουν  και  άλλοι λόγοι. Τα θέματα πρόληψης  είναι αυτά που πρέπει να λάβουν υπόψη  τους οι ειδικοί.

Ο Αντιστράτηγος Π.Σ εα κ. Σπύρος Βαρσάμης μιλώντας στο ΕΠΙΛΟΓΕΣ και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων αναφέρθηκε στη λειτουργία της Δασικής Υπηρεσίας και την αποδυνάμωση που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Βαρσάμης τονίζει πως είναι αναγκαίο η δασική υπηρεσία να μπει ξανά ενεργά στο τομέα της πρόληψης αλλά και στο πρώτο στάδιο της πυρόσβεσης. 

Οι δημιουργία ‘’παράτυπων’’ μπαζότοπων  σχεδόν σε κάθε οικισμό είναι  μια άλλη πληγή καθώς οι δήμοι δεν έχουν οργανώσει ακόμη τα λεγόμενα ‘’ Πράσινα ’’σημεία.

Στη συνέχεια ο  κ. Βαρσάμης αναφέρθηκε στην τελευταία εγκύκλιο της Γραμματείας Πολιτικής προστασίας που  αφορά τη μελέτη αλλά και το  σχέδιο εκκένωσης των οικισμών από τους δήμους  σε περίπτωση κινδύνου . Μέχρι στιγμής αυτός ο σχεδιασμός  δεν έχει εφαρμοστεί από όλους τους δήμους και θα πρέπει  να γίνει σοβαρή μελέτη.  

Τα δίκτυα  διανομής ηλεκτρικού ρεύματος πολλές φορές θεωρούνται και αυτά υπεύθυνα για πρόκληση πυρκαγιάς.  Στο πλαίσιο του ταμείου ανάκαμψης υπάρχει δράση που αφορά την υλοποίηση της υπογειοποίησης των δικτύων διανομής ρεύματος, ειδικά αυτών που περνούν μέσα από δασικές περιοχές.

Τέλος ο κ. Βαρσάμης αναφέρθηκε στην στελέχωση του Π.Σ από ‘’νέο ‘’ αίμα  καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων έχουν μια ηλικιακή κατάσταση άνω των 45-50 ετών .