Αφιερωμένος στην Παναγία Σουμελά είναι ο περικαλλής ναός που κατασκευάστηκε στο Αλεθρικό, την κοινότητα που ανήκει στην επαρχία Λάρνακας, στην Κύπρο.
Η τελετή θυρανοιξίων έγινε το απόγευμα της Τρίτης από τον μητροπολίτη Τριμυθούντος Βαρνάβα, ο οποίος χοροστάστησε στον Εσπερινό.
Το πρωί της επομένης τελέστηκαν ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, και το απόγευμα εψάλη η Ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνα προς την Παναγία Σουμελά.
Σε όλες τις ακολουθίες συμμετείχε και ο καθηγητής βυζαντινής μουσικής Χαράλαμπος Συμεωνίδης από την Αθήνα.
Στο προαύλιο του ναού λειτούργησαν παζαράκια και διατέθηκε φαγητό. Όλα τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά αναγκαίου εκκλησιαστικού εξοπλισμού του ναού.
Το πείσμα ενός Πόντιου από την Τσάλκα
Το 2016 το pontosnews.gr είχε βρεθεί στη Λάρνακα και είχε συναντήσει τον Αβραάμ Αναστασιάδη. Ο Αβράμης όπως τον ξέρουν όλοι, είναι Πόντιος της Τσάλκας. Έχοντας περάσει από την Ελλάδα νεοπρόσφυγας, γνώρισε τον τότε πρόξενο της Κύπρου στην Ελλάδα που τον προέτρεψε να πάει στη μαρτυρική Μεγαλόνησο για να βρει δουλειά και να ριζώσει.
Ήταν από τους πρώτους Πόντιους της Κύπρου. Ελάχιστοι είχαν φτάσει πριν από αυτόν, ανάμεσά τους ο πρώην συντονιστής ΣΑΕ Ευρώπης Άγγελος Ασλανίδης που είχε παντρευτεί στην Κύπρο. Ο Αβράμης εγκαταστάθηκε στη Λάρνακα κι έπειτα στο Αλεθρικό, το κοντινό, πανέμορφο χωριό με θέα τη Μεσόγειο. Ήταν το 1992.
«Όταν το 1997 είπε ότι θα χτίσει την Παναγία Σουμελά, όλοι τον κορόιδευαν. Ρε, του έλεγαν, εσύ δεν ξέρεις ελληνικά, θα χτίσεις εκκλησία; “Η Παναγία θα με βοηθήσει”, απαντούσε.
Έχοντας πλάι του τον πατέρα του, ο τότε πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας Άλκης Αναστασιάδης περήφανος είχε διηγηθεί πώς ξεκίνησε η περιπέτεια της οικοδόμησης του ναού των Ποντίων στην Κύπρο, χάρη στην πίστη και την αποφασιστικότητα του πρόσφυγα από την Τσάλκα που κάποιοι αμφισβήτησαν τις δυνάμεις του επειδή δεν μιλούσε ελληνικά!
Το όνειρο για μια Παναγία Σουμελά των Ποντίων της Κύπρου άρχισε να χτίζεται όταν ο Αβράαμ είδε στον ύπνο του την Παρθένο να του το ζητά. «Ήμουν 7-8 χρονών και είπα στη μαμά μου “Μα ο μπαμπάς λέει βλακείες;”. “Καλά, ούτε εσύ με πιστεύεις μικρέ;” με ρώτησε παραπονεμένα ο πατέρας», θυμόταν ο Άλκης Αναστασιάδης.
Δεκατρία χρόνια μετά από εκείνο το όνειρο και έπειτα από τεράστιο αγώνα, μπήκε ο θεμέλιος λίθος της εκκλησίας, παρουσία μάλιστα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, κάτι ασυνήθιστο που όμως έγινε πραγματικότητα χάρη στην επιμονή του Αβραάμ Αναστασιάδη.
Για να επιτευχθεί ο στόχος της ανέγερσης ναού της Παναγίας Σουμελά απαιτήθηκε πολύς κόπος και υπέρβαση γραφειοκρατικών εμποδίων. Όμως η επιμονή του εμπνευστή της και κάποιοι ξεχωριστοί άνθρωποι πίστεψαν, και είτε εργάστηκαν σκληρά είτε συνέβαλαν εκ της θέσεώς τους στο έργο. Ανάμεσά τους ο τότε πρόξενος της Ελλάδας στην Κύπρο Θεόδωρος Τσιούπης, που συνεισέφερε και οικονομικά προκειμένου να δημιουργηθεί ίδρυμα για την κατασκευή της εκκλησίας, το Ίδρυμα Αρωγής Ελλήνων του Πόντου «Τσάλκα», του οποίου έγινε και πρόεδρος. Επίσης, ο αρχιμανδρίτης Ανδρέας Βουρκάς, που έχει κάνει τα αρχιτεκτονικά σχέδια και τη μελέτη.
Ήδη έναν χρόνο μετά την άφιξή του στην Κύπρο, το 1993, ο Αβραάμ Αναστασιάδης είχε ιδρύσει το σύλλογο Παναγία Σουμελά Λάρνακας-Αμμοχώστου.
Ήταν επιλογή να αναφέρεται η Αμμόχωστος στον τίτλο του συλλόγου, ώστε να συνδεθεί το προσφυγικό στοιχείο: Οι Κύπριοι από τα Κατεχόμενα και οι Πόντιοι ξεριζωμένοι.
Ο Αβραάμ Αναστασιάδης αιτήθηκε παραχώρηση χαλίτικης γης (που ανήκει στο Δημόσιο δηλαδή).
«Ο πατέρας μου πήγε να πάρει τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου και εκείνος τον ρώτησε: “Αβράμη, όλες οι εκκλησίες δεν είναι και των Ποντίων; Εσείς άλλωστε είστε πιο ορθόδοξοι από μας”. Και ο πατέρας μου του αποκρίθηκε: “Ναι μακαριότατε, αλλά δεν υπάρχει αυτή που θέλουμε, η Παναγία Σουμελά”. Τότε ο Αρχιεπίσκοπος του έδωσε το πράσινο φως».
ΠΗΓΗ: Pontos News