Τον τελευταίο καιρό χύθηκε πολύ μελάνι για τη μετακίνηση του Κώστα Φορτούνη στην Αλ Καλίτζ.  Η Ελλάδα όμως έχει εμβαθύνει τη σχέση της στην περιοχή. Μια άλλη μεταγραφή στη Σαουδική Αραβία έχει την υπογραφή Μητσοτάκη. Δεν μιλάμε για πώληση, αλλά για δανεισμό, ο οποίος πρόκειται να ανανεωθεί. Εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε. Ναι μεν μιλάμε με ποδοσφαιρικούς όρους, αλλά το κυρίως θέμα αφορά ζητήματα ασφαλείας στο πεδίο της ναυτιλίας.

Από το 2021, η Ελλάδα συμμετέχει στη διεθνή πρωτοβουλία «Integrated Air Missile Defense (IAMD) Concept», για την προστασία κρίσιμων εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας από επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Έτσι λοιπόν μία πυροβολαρχία κατευθυνομένων βλημάτων Patriot της Πολεμικής Αεροπορίας με το προσωπικό της, γνωστή και ως Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας, έχει αναπτυχθεί σε στρατηγικό σημείο στην περιφέρεια του Ριάντ, ώστε να παρέχει αντιαεροπορική ομπρέλα στις εγκαταστάσεις της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας ARAMCO.

Με απλά λόγια, τα αμερικανοκατασκευασμένα κανόνια του Ελληνικού Πυροβολικού, τα οποία αποτελούν έναν σημαντικό "παίκτη" για την ελληνική αεράμυνα, εστάλησαν στη Σαουδική Αραβία για να προστατεύει τις πετρελαιοπηγές από τους πυραύλους των Χούθι, οι οποίοι τον τελευταίο καιρό έχουν βάλει στο στόχαστρο πλοία ελληνικών συμφερόντων στην Ερυθρά Θάλασσα. Η σύμβαση λήγει τον Νοέμβριο αλλά, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, θα ανανεωθεί αυτόματα για άλλο έναν χρόνο, αφού συμφέρει και τη χώρα μας.

Πώς ένα εξελιγμένο οπλικό αντιπυραυλικό σύστημα φέρνει δύο χώρες πιο κοντά; Την απάντηση δίνει ο «Βηματοδότης». Οταν δανείσαμε στη Σαουδική Αραβία μία πλήρη συστοιχία Patriot, οι σχέσεις μας με το αραβικό αυτό βασίλειο άλλαξαν ριζικά. Τόσο που στα μέσα φθινοπώρου πραγματοποιείται Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν αλ Σαούντ και του μισού Υπουργικού Συμβουλίου των δύο χωρών.

Η συστοιχία Patriot εστάλη στη Σαουδική Αραβία για να προστατεύει τις πετρελαιοπηγές από τους πυραύλους των Χούθι. Η σύμβαση λήγει τον Νοέμβριο αλλά, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, θα ανανεωθεί αυτόματα για άλλο έναν χρόνο, αφού συμφέρει και τη χώρα μας. Και ξέρετε γιατί; Με Patriot εκπαιδεύονται σε συνθήκες ετοιμότητας πολέμου και 120 έλληνες τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, και μάλιστα με όλα τα έξοδα πληρωμένα.

Αλλά τα οφέλη της ισχυρής πλέον φιλίας με τη Σαουδική Αραβία έχουν και άλλες παραμέτρους. Με μεσολάβηση της Σαουδικής Αραβίας (μετά από τηλεφώνημα του Πρωθυπουργού προς τον πρίγκιπα-διάδοχο) επετεύχθη προσωρινή εκεχειρία με τους Χούθι, ώστε να απομακρυνθεί ασφαλώς το ελληνικής ιδιοκτησίας πλοίο «Sounion» που καιγόταν στη θάλασσα. Βεβαίως δεν περνά απαρατήρητο και το γεγονός της στενής αμυντικής συνεργασίας που έχουν οι δύο χώρες με κοινές αεροπορικές ασκήσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα του FIR Αθηνών.

Ετσι η ανανέωση της σύμβασης για το Patriot έγινε αναγκαία γιατί στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας του φθινοπώρου θα εξεταστεί η πορεία του Ψηφιακού Καλωδίου στο οποίο μετέχουν η Ελλάδα και η Κύπρος, ενώ θα προωθηθούν και οι ελληνικές επενδύσεις στη Σαουδική Αραβία, οι οποίες αυξάνονται συνεχώς, κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα, στην ενέργεια και στον τουρισμό.