Από το ξεκίνημα του πολέμου στην Ουκρανία, με την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου 2024, η Μόσχα έχει ξεκαθαρίσει, προς πάσα κατεύθυνση, ότι σε περίπτωση που απειληθεί η κυριαρχία της, τότε μπορεί να κάνει χρήση πυρηνικών. Από τότε έχουν υπάρξει πολλαπλά χτυπήματος εντός ρωσικού εδάφους από πλευράς Κιέβου, με την υποστήριξη πάντα της Δύσης, με τελευταίο παράδειγμα την εισβολή στο Κουρσκ. Η τελευταία εξέλιξη ήταν μια απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης Ζελένσκι να αποκομίσε κάποια οφέλη με την κατοχή ρωσικών εδαφών, ούτως ώστε να τα χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί για τη λήξη του πολέμου.

Βλέπετε η υποψηφιότητα Τραμπ έχει θορυβήσει το Κίεβο, αφού ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, έχει διαμηνύσει στην προεκλογική του εκστρατεία, ότι αν εκλεγεί θα τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, για τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει τεράστια κεφάλαια. Τελευταία προσπάθεια του Ζελένσκι ήταν να πείσει τον Τραμπ, σε κατ'ιδίαν συνάντηση, να αλλάξει τη θέση του.

Αναλυτές υποστηρίζουν, ότι ο Ζελένσκι δεν έπεισε με το σχέδιο «νίκης» που προέβαλλε και όλα δείχνουν, ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί, ειδικά αν δεν υπάρξει πρωτοβουλία για την ειρήνευση, με τη συμμετοχή και των δύο αντιμαχόμενω, δηλαδή της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Υπάρχουν και απόψεις που υποστηρίζουν, ότι ο Τραμπ είναι αναγκασμένος να συνεχίσει τον πόλεμο, προκειμένου να διατηρήσει την ισχύ των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή. Διαφορετικά ο αντίκτυπος θα είναι πολύ μεγάλος.

Από την άλλη πλευρά η Ρωσία με πλέον κατηγορηματικό τρόπο απειλεί τη Δύση για δυναμική αντίδραση, σε περίπτωση που δοθεί άδεια στους Ουκρανούς για πλήγματα εντός ρωσικού εδάφους. Η Ουκρανία δεν έχει όμως τέτοιου είδους πυρομαχικά. Αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα στις χώρες της Δύσης. Οποιοδήποτε χτύπημα εντός της Ρωσίας μπορεί να απαντηθεί με πλήγματα σε χώρες που εξόπλισαν την Ουκρανία με αυτά τα όπλα.

Εδώ υπάρχει και ο κίνδυνος να χτυπηθούν χώρες του ΝΑΤΟ. Μια πιθανή αντίδραση είναι χτύπημα σε χώρους τρίτης χώρας όπου συγκεντρώνονται τα όπλα, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία αλλά και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Οι απειλές για χρήση πυρηνικών είναι προειδοποίηση που δεν πρέπει να αγνοηθεί.