Τις εξελίξεις στην περιοχή με την κορύφωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση στο Ιράν, αλλά και τον ρόλο της Τουρκίας, ανέλυσε ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας, Ιωάννης Μάζης, μιλώντας στο Lamia Polis 87,7 και τον Πάνο Κατσώνη.


Τα κύρια σημεία της παρέμβασης του Ιωάννη Μάζη

Για την επικείμενη επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν: Έχει δομηθεί ένα σύστημα επιθέσεων, το οποίο έχει ένα επίπεδο deadly hacking σε όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα στρατιωτικού τύπου του Ιράν και θα ακολουθήσουν πλήγματα σε στρατιωτικούς και ενεργειακούς στόχους, χρησιμοποιώντας όλες τις δυνάμεις των συμμάχων. Όταν το πρώτο κύμα ολοκληρωθεί, τότε το Ισραήλ θα χτυπήσει πυρηνικές εγκαταστάσεις, που βρίσκονται 60 μέτρα κάτω από τη γη, που σημαίνει, ότι θα πρέπει να έχουν πυραύλους που μπορούν να χτυπήσουν σε τέτοιο βάθος και τους οποίους εξοπλίζονται από τις ΗΠΑ. Ό,τι θέατρο και να παίζουν στον Λευκό Οίκο, το κάνουν γιατί οι Δημοκρατικοί αλιεύουν από μουσουλμανικό ακροατήριο ψήφους,το οποίο αντιδρά έντονα για την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Για τον διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, Ισμαήλ Καανί, ο οποίος φέρεται να είναι πράκτορας των Ισραηλινών: Εσπάρη η αμφιβολία λόγω της δολοφονίας του Ισμαήλ Χανίγια μέσα στην Τεχεράνη, την έκρηξη των βομβητών της Χεζμπολάχ και την εξολόθρευση του Ισμαήλ Χανίγια. Η ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν έχει κρυφτεί σε καταφύγεια. Το τέλος του πολέμου με αυτές τις συνθήκες φαίνεται προδιαγεγραμμένο.

Για το μεταναστευτικό: Η Frontex να κάνει τη δουλειά της και για να μην τιμωρείται. Πως τα καταφέραμε στον Έβρο; Γιατί φοβήθηκε η Γερμανία μη φτάσουν εκεί, η οποία τώρα μαζί με Ολλανδία και Σουηδία κλείνουν τα σύνορά τους. Δεν μπορούμε να το παίζουμε ανθρωπιστές, για να κάποιουν κάποιοι χοντρές μπίζνες.

Για τα ελληνοτουρκικά: Ο νυν ΥΠΕΞ δήλωνε πριν αναλάβει, ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι τα 6 μίλια και τώρα λέει, ότι θα πάμε τα ζητήματα με την Τουρκία στο Αμβούργο για να μην περάσει το θέμα πρώτα από τη βουλή. Το Αμβούργο είναι μια χαρά, αλλά δεν θα φταίει αν ξεκινάμε από το ερώτημα της αιγιαλίτιδας ζώνης και αν τα νησιά και βραχονησίδες έχουν τα ίδια δικαιώματα σε ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα και αιγιαλίτιδα ζώνη. Ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι ξεκάθαρος, ότι κάθε νησί και βραχονησία έχει δικαίωμα σε όλα αυτά. Πότε τα εφαρμόσαμε όλα αυτά; Από τη μία μας λέτε, ότι πάτε με το διεθνές δίκαιο, το οποίο δεν αναγνωρίζει το casus belli και από την άλλη αναγνωρίζετε όλα αυτά; Από τη μία λέμε, ότι είναι παράνομοι οι Τούρκοι και από την άλλη αναγνωρίζουμε την παρανομία του. Προχθές ήρθε ο Ζελένσκι στην ΕΑΣ και ερωτώ τί ήθελε η ελληνική βιομηχανία όπλων με τον Ουκρανό πρόεδρο με τον Ουκρανό πρόεδρο; Έχει καταρρεύσει όλο το πολιτιικό σύστημα. Έχει υποπέσει σε ανυποληψία και αυτό είναι επικίνδυνο. Γιατί δεν ξέρεις τί θα σου προκύψει μετά.

Για την εγκαινίαση του μεγαλύτερου τζαμιού των βαλκανίων από τον Ερντογάν στην Αλβανία: Τα είχε γράψει ο Νταβούτογλου στο βιβλίο του περί στρατηγικού βάθους. Η Τουρκία πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της παλαιάς οθωμανικής αυτοκρατορίας για να ευρύνει την επιρροή της. Αυτό θα το κάνει πρώτα πολιτιστικά. Εγώ το λέω ονείρωξη αυτό, γιατί δεν υπάρχουν εύκολα δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, οι οποίες θα παραχωρήσουν εύκολα την εξουσία στα Δυτικά Βαλκανία, πέραν δικών τους κυβερνήσεων-ανδρεικέλων. Ο κίνδυνος είναι την περίοδο που θα κάνει την οικονομική διείσδυση η Τουρκία μέσω εμπορικών συμφωνιών κυρίως αμυντικών, οι Αμερικανοί πολύ απλά, ειδικά αν είναι Δημοκρατικοί στην εξουσία, θα χρησιμοποιήσουν την Τουρκία. Το ζήτημα είναι η βαλκανική ζώνη να έχει ισλαμική ταυτότητα για να ανακόψει ένα τεράστιο ορθόδοξο τεράστιο κύμα που εκπροσωπείται από τη Ρωσική Ομοσπονδία, το οποίο διακόπτεται από μία ζώνη και δεν ενώνεται με τα ορθόδοξα Βαλκάνια. Αποκόπτεται δηλαδή η Ελλάδα και η Κύπρος. Η προώθηση του Ισλάμ είναι θέμα της πολιτικής των Δημοκρατικών που βασίζεται στα θέσφατα του Σπάικμαν για το ποια πρέπει να είναι η σχέση της Heartland με τον Rimland.