Δύο είναι τα θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών Φιντάν-Γεραπετρίτη. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών φτάνει την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024 στην Αθήνα για να συζητήσει με τον Έλληνα ομόλογό του.
Σύμφωνα με το "Βήμα", η Συζήτηση θα εστιαστεί σε διμερή και θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος. Επίσης, στα ενθαρρυντικά αποτελέσματα Θετικής Ατζέντας και συνεργασία για μεταναστευτικό. Επιπλέον, ευρωτουρκικά, Κυπριακό.
Θα διερευνηθεί επίσης, εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις διαλόγου για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Η γραμμή της Αθήνας (που είναι η εθνική γραμμή) είναι ότι δεν συζητεί θέματα που έχουν σχέση με εθνική κυριαρχία και άμυνα της χώρας κι αν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών (ο οποίος επιθυμεί στο Αιγαίο λύση «καζάν- καζάν», δηλαδή όπως λέει, σύμφωνα με την αρχή του αμοιβαίου οφέλους), αναφέρει το «όραμα» που διατύπωσε ο Ερντογάν, τότε δεν θα συνεχιστεί η συζήτηση και θα επικεντρωθεί σε θέματα θετικής ατζέντας ή ακόμα της προπαρασκευής του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) που θα γίνει αρχές του 2025 στην Άγκυρα.
Όπως είναι γνωστό την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου και ώρα 10:30 π.μ., ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης υποδέχεται στο Υπουργείο Εξωτερικών τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Hakan Fidan.
Θα ακολουθήσει κατ΄ιδίαν συνάντηση, εν συνεχεία στις 12.30 μ.μ. θα γίνουν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ και αμέσως μετά ο υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει γεύμα στον κ. Φιντάν.
Υπάρχουν οι απόψεις που λένε, ότι σε αυτή τη συνάντηση θα τεθεί το πλαίσιο για το θέμα της οριοθέτησης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και σε επόμενη συνάντηση θα μπούνε στο τραπέζι οι χάρτες. Παρά το θετικό κλίμα που θέλουν να περάσουν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, προς τα έξω, έχει δημιουργηθεί η αίσθηση, ότι η Ελλάδα θα προβεί σε υποχωρήσεις. Μας έχουν προϊδεάσει με τις δηλώσεις τους Έλληνες αξιωματούχοι, όπως η περίφημη τοποθέτηση του κ. Γεραπετρίτη, ότι δεν έχει πρόβλημα να χαρακτηριστεί μειοδότης, αν διασφαλίσει την ειρήνη...