Σημαντικά τα μέτωπα στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Όσον αφορά τα εθνική μας συμφέροντα πολύ σημαντικότερα είναι αυτά που συμβαίνουν στη Συρία, γιατί η μορφή που θα χώρα θα επηρεαστούν οι συνθήκες ασφαλείας της Κύπρου. Στην κρίση του Σισμίκ το 1987 ο πατέρας Άσαντ είχε μετακινήσει στρατεύματα στο Χατάι γιατί η Συρία δεν αποδέχτηκε ποτέ ως τουρκικό έδαφος την Αλεξανδρέττα (που αποσπάστηκε δόλια το 1930 από την Τουρκία). Ο Σουκρού Ελεκντάγ από τότε είχε δημιουργήσει το δόγμα των 2,5 πολέμων της Τουρκίας. Αν κλείσουν τα μέτωπα της Τουρκίας προς Συρία και Κούρδους τότε απομένει η Ελλάδα.

Η πρόταση που έκανε ο Μπαχτσελί να αποκηρύξει ο Οτζαλάν το PKK, να απελευθερωθεί και να έρθει ο ηγέτης των Κούρδων στην τουρκική εθνοσυνέλευση να μιλήσει, δημιουργεί το εξής ερώτημα, γιατί προέβη σε αυτήν την κίνηση η Τουρκία; Το έκανε από θέση ισχύος ή από αδυναμία; Σημειωτέον, ότι ο Μπαχτσελί αποτελεί τη φωνή του βαθύ κράτους.

Προφανώς το έκανε από θέση αδυναμίας! Οι λόγοι είναι δύο. Το 2013-2015 είχαμε πάλι συνομιλίες του κουρδικού κινήματος και του ιδίου του του Οτζαλάν με το τουρκικό κράτος για την επίλυση του κουρδικού θέματος. Στις εκλογές του 2015, το κουρδικό κόμμα πήρε το 13,1% και εξέλεξε 82 βουλευτές, στερώντας την αυτοδυναμία από το AKP. Αυτό φόβισε και προβλημάτισε το βαθύ κράτος, γιατί σε νέες εκλογές θα μπορούσε να πάρει ακόμα και 20% και θα είχαμε ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας. Γι’αυτό ξεκίνησαν έναν πόλεμο εναντίον των Κούρδων με μία προβοκάτσια και προκήρυξαν πρόωρες εκλογές τον Νοέμβρη, συσπειρώθηκε ο κόσμος γύρω από τον Ερντογάν και πήραν την εξουσία. Αυτά τα 9 χρόνια η Τουρκία προσπάθησε δια των όπλων και δια της καταστολής να λύσει το κουρδικό. Δεν τα κατάφερε, επειδή επιδεινώθηκε η κατάσταση κυρίως λόγω της Ροζάβα, αλλά και των συνθηκών στο Βόρειο Ιράκ.

Στην Ροζάβα για πρώτη φορά ασχολούνται με το κουρδικό θετικά οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία και μια σειρά άλλων χωρών. Εκεί η Τουρκία δεν μπορεί να επικαλεστεί πρόβλημα ασφάλειας. Ασχέτως αν το κάνει, δεν είναι πιστευτή, γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν πέταξαν οι Κούρδοι ούτε μία πέτρα εναντίον της Τουρκίας. Γιατί να επικαλείται πρόβλημα ασφάλειας; Και γι’αυτό δεν κάνουν πίσω, ούτε οι Αμερικανοί, ούτε οι Γάλλοι, ούτε οι Γερμανοί.

Η Τουρκία, για να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση και να αποφύγει το ενδεχόμενο της ίδρυσης ενός δεύτερου κουρδικού κράτους, μετά το πρώτο που λειτουργεί στο βόρειο Ιράκ, θεώρησε σωστό να προσεγγίσει τον Οτζαλάν και μέσα από τη διαδικασία ή παρόμοια με αυτήν του 2013 να προσπαθήσει δίνοντας ως δόλωμα στον Κούρδο ηγέτη την απελεύθερωσή του, να ακυρώσει τις εξελίξεις στη Ροζάβα. Αυτός είναι ο πρώτος λόγος.

Ο δεύτερος λόγος είναι η εξουσία. Ο Ερντογάν δεν μπορεί να είναι άλλη φορά υποψήφιος και το 2028 έχουμε εκλογές. Πρέπει να αναθεωρήσει το Σύνταγμα. Αριθμητικά δεν βγαίνει χωρίς τους Κούρδους. Με ένα σμπάρο δύο τρυγώνια δηλαδή… Εδώ πρέπει να δούμε το εξής. Έχουμε την ανακοίνωση που έκαναν οι δύο βουλευτές του κόμματος DEM μετά τη συνάντηση με τον Οτζαλάν. ‘Εχουμε και ένα άλλο κείμενο, το οποίο πήγε και στο Κανδήλι, δηλαδή στην ηγεσία του Κουρδικού Απελευθερωτικού Κινήματος, αλλά και στη Ροζάβα, στη βορειοανατολική Συρία. Εκεί περιγράφεται το πλαίσιο των ενεργειών που πρέπει να γίνουν, για να προχωρήσει η διαδικασία.

Για να διαβάσεις τον Οτζαλάν θέλει μεγάλη εμπειρία, γιατί μέσα στις λέξεις κρύβονται πολλά πράγματα. Αρχίζοντας λέει, “είμαι δυνατός”. Αυτό είναι μήνυμα στο κίνημά του, ότι δεν παραδόθηκε στους Τούρκους και να μην παραδοθούν και αυτοί. Από εκεί και πέρα υπάρχει μία λέξη που είδα και πως την ερμηνεύουν στην Ελλάδα. Μίλησε για αδελφοσύνη Τούρκων και Κούρδων. Αυτό ακριβώς είναι που δεν θέλουν οι Τούρκοι, αδελφικές σχέσεις, αλλά όλοι να είναι Τούρκοι, να μην υπάρχουν Κούρδοι. Άρα μέσα στις γραμμές, τα μηνύματα που έστειλε ο Οτζαλάν και στην Τουρκία και στους δικούς του ανθρώπους είναι ότι επιδιώκει ισότητα, ότι το νέο κράτος της Τουρκίας Τούρκοι και Κούρδοι θα έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις απέναντι στο Κράτος.

Ο Ντογού Εργκίλ είναι Ακαδημαϊκός, ο οποίος σε βίντεο που προβλήθηκε σε παντουρκική εμβέλεια είπε, ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας έστειλε μια επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών, του παραθέτει ένα ερωτηματολόγιο και του καταθέτει προτάσεις για τον τουρκικό υπερπληθυσμό. Θυμάστε, ότι πριν από τρία ο Ερντογάν είπε, ότι “θέλω να κάνετε όλοι τρία παιδιά”; Δεν είπε μόνο αυτό, είπε και κάτι άλλο. “Αυτοί του PKK, κάνουν δέκα και δώδεκα παιδιά, θα μας φάνε”. Άρα οι Κούρδοι έχουν στα χέρια τους το δημογραφικό όπλο. Αν όντως λειτουργήσει αυτό το σχέδιο λύσης όπως περιγράφεται από αυτήν την ανακοίνωση που είναι η επικοινωνία του Οτζαλάν με το τολυρκικό πολιτκό σύστημα και εμ τους Κούρδοςυ τότε θα μιλάμε για μια εντελώς τουρκία.

Αυτά είναι πράγματα βέβαια που θα πάρουν καιρό. Εν τω μεταξύ θα δημιουργουνται νέα τετελεσμένα στη Ροζάβα, που θα καθιστούν δυσχερέστερη τη λύση που σκαρφίστηκαν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες με τον Φιντάν και τον Μπαχτσελί. Αυτά είναι στοιχεία που δεν έχουν ξαναειπωθεί…

ΠΗΓΗ: Geopolitico.gr