Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο λόγω του ανταγωνισμού από την Τουρκία, την παραπληροφόρηση και την έλλειψη νομοθετικού πλαισίου.
Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια, ενός κλάδου που προσφέρει ετησίως 700 εκ στο ΑΕΠ, βρίσκεται μπροστά σε μια μοιραία καμπή. Χωρίς άμεσα και δυναμικά μέτρα, η Τουρκία θα μονοπωλήσει τις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης, αφήνοντας την Ελλάδα να μετρά απώλειες και να θρηνεί το τέλος ενός πυλώνα της οικονομίας και της εξαγωγικής μας δύναμης στον κλάδο των τροφίμων.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ:
Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο λόγω του ανταγωνισμού από την Τουρκία, της επικείμενης λήξης του χωροταξικού σχεδιασμού το 2026 και μιας καλά ενορχηστρωμένης εκστρατείας παραπληροφόρησης από εγχώριους φορείς.
Η Τουρκία αυξάνει ραγδαία την παραγωγή της, εκμεταλλευόμενη την έλλειψη αυστηρών ελέγχων και κρατικών ενισχύσεων, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις παραμένουν στάσιμες λόγω των αυστηρών κανονισμών.
Η Τουρκία χρησιμοποιεί αθέμιτες τακτικές όπως η απουσία περιβαλλοντικών ελέγχων και η ανεξέλεγκτη εξαγωγή αμφιβόλου ποιότητας ψαριών προς τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές.
Οι τουρκικές εξαγωγές από 100 χιλ. τόνους το 2013 εκτοξεύθηκαν στους 310 χιλ. τόνους το 2023
Ελλάδα παραμένει εγκλωβισμένη στις ακαμψίες της νομοθεσίας παραμένοντας στους 130 χιλ τόνους ετησίως
Ο κλάδος απασχολεί πάνω από 3.500 εργαζόμενους άμεσα και 12.000 έμμεσα, με οικονομικό αποτύπωμα που φτάνει τα 700 εκατ. ευρώ ετησίως. Η απώλεια της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας θα οδηγήσει σε διακοπή της εξαγωγικής δραστηριότητας σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Το χωροταξικό σχέδιο, που λήγει το 2026, αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για τη βιωσιμότητα του κλάδου. Χωρίς την ανανέωση ή την παράτασή του, οι ελληνικές ιχθυοκαλλιεργητικές μονάδες θα βρεθούν χωρίς άδειες λειτουργίας και θα οδηγηθούν σε κλείσιμο, με καταστροφικές συνέπειες για τους εργαζομένους και τις τοπικές κοινωνίες.
Παράλληλα, η απουσία ενός σαφούς χωροταξικού πλαισίου έχει μπλοκάρει κάθε προσπάθεια επέκτασης και ανάπτυξης των επιχειρήσεων και της εξαγωγικής δύναμης .
Η παραπληροφόρηση από εγχώριους φορείς πλήττει το κύρος της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, διαδίδοντας ψευδείς ειδήσεις και προκαλώντας αμφιβολίες για την ποιότητα του προϊόντος, παρά τις διεθνείς πιστοποιήσεις και τη διαχρονική εμπιστοσύνη των καταναλωτών σε Αμερική και Ευρώπη.
Η Πολιτεία πρέπει να αντιδράσει άμεσα, προχωρώντας σε:
Αυστηροποίηση των ελέγχων στις εισαγωγές τουρκικών προϊόντων στην Ε.Ε.
Ανανέωση και παράταση του χωροταξικού σχεδιασμού.
Θεσμοθέτηση ενός σαφούς νομοθετικού πλαισίου που να επιτραπεί την επέκταση των μονάδων.
Οικονομικά κίνητρα και φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις.