Facebook Pixel Sportdog.gr | Πλήγμα για το κόμματα του Ερντογάν! Χάνει ψήφους γυναικών
Life
| 2021-10-22 15:12:00

Πλήγμα για το κόμματα του Ερντογάν! Χάνει ψήφους γυναικών

Sportdog Team
Πλήγμα για το κόμματα του Ερντογάν! Χάνει ψήφους γυναικών

Το AKP έπεσε κατά δέκα μονάδες καθώς οι γυναίκες απομακρύνονται λόγω της οικονομικής κρίσης.

Τα αποτελέσματα δημοσκόπησης δείχνουν ότι καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι πιθανό να υποστεί δραματική απώλεια στις εκλογές, η απώλεια θα είναι σημαντικά πάνω από το μέσο όρο στις περιοχές όπου κατοικούν κατά πλειοψηφία οι Κούρδοι, καθώς κυρίως οι γυναίκες απομακρύνονται από το AKP εν μέσω μιας καταστροφικής οικονομικής κρίσης.

Η επικεφαλής αναλύτρια μιας εταιρίας δημοσκοπήσεων στην Τουρκία που ειδικεύεται σε έρευνες που καλύπτουν τις επαρχίες της Τουρκίας με πλειοψηφία Κούρδους, είπε ότι η οικονομική κρίση και ιδιαίτερα η αύξηση της ανεργίας έχουν προτεραιότητα έναντι άλλων θεμάτων τα τελευταία δύο χρόνια και πως οι γυναίκες έχουν αισθανθεί τον αρνητικό αντίκτυπο της κρίσης πολύ περισσότερο από τους άνδρες.

Η Γιουκσέλ Γκεντς , συντονίστρια του Κέντρου Κοινωνικοπολιτικών Ερευνών, ανέλυσε την τελευταία δημοσκόπηση που διεξήχθη μεταξύ 10-22 Σεπτεμβρίου σε 22 πόλεις της Τουρκίας, με τη συμμετοχή 2.000 ατόμων.

Υποδεικνύοντας ότι η απώλεια εκλογικής υποστήριξης για τον κυβερνών συνασπισμό που αποτελείται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) είχε φτάσει πρόσφατα κατά μέσο όρο τις 10 ποσοστιαίες μονάδες στην Τουρκία, εξήγησε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στην οικονομική κρίση, ενώ η απώλεια ήταν δύο μονάδες πάνω από τον μέσο όρο στις επαρχίες με πλειοψηφία Κούρδους κατοίκους.

«Οι απώλειες από την πλευρά του κουρδικού εκλογικού σώματος ξεκίνησαν με την εισαγωγή στρατιωτικών πολιτικών για το Κουρδικό Ζήτημα με πρόφαση την ασφάλεια, αλλά η οικονομική κρίση και η αυξανόμενη φτώχεια στην περιοχή έχουν καταστήσει αυτές τις απώλειες σχεδόν μη αναστρέψιμες», είπε, προσθέτοντας ότι η αύξηση της υποστήριξης για το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) ήταν σημαντική: «Η πρόσφατη δημοσκόπηση μας δείχνει ότι ενώ το AKP έχει απώλεια 10-12 ποσοστιαίων μονάδων, η υποστήριξη για το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, το Καλό Κόμμα και το Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού αυξήθηκε.

«Καθώς η αύξηση φαίνεται σημαντική, ειδικά για το CHP, αυτή συμπίπτει με μια δήλωση του ηγέτη του κόμματος που είπε ότι θα μπορούσαν να λύσουν το Κουρδικό Ζήτημα στο κοινοβούλιο και πως το Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού (HDP) πρέπει να αντιμετωπιστεί ως νόμιμο κόμμα».

Η Γκεντς σημείωσε ότι η αύξηση της υποστήριξης για το CHP προήλθε από το εκλογικό σώμα που παραδοσιακά ψηφίζει τα κόμματα του κέντρου και ειδικότερα το AKP, τα τελευταία 20 χρόνια.

«Παρατηρούμε ότι αυτή η ομάδα, που ανέρχεται περίπου στο 20-25% των συνολικών ψήφων, έχει αρχίσει να στρέφεται προς το CHP».

Ανέφερε επίσης ότι η απώλεια του AKP ήταν ακόμη πιο δραματική μεταξύ των γυναικών.

«Οι γυναίκες ήταν μια σημαντική πηγή υποστήριξης για το AKP για πολλά χρόνια. Το ΑΚΡ είχε περισσότερες γυναίκες ψηφοφόρους από τα άλλα κόμματα. Και ήταν πιστές στον Ερντογάν. Ωστόσο, παρατηρούμε ότι το AKP χάνει πρόσφατα τις ψήφους των γυναικών. Ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης είναι αδιαμφισβήτητος. Τα πακέτα κοινωνικής στήριξης που παρέχονται αποκλειστικά στις γυναίκες άρχισαν να μειώνονται. (…) Όταν οι γυναίκες απομακρύνονται από ένα πολιτικό κόμμα, συχνά δεν επιστρέφουν εύκολα».

«Το μεγαλύτερο μέρος της απώλειας που θα υποστεί το AKP στις εκλογές θα οφείλεται στους Κούρδους και στις γυναίκες».

Τονίζοντας ότι το HDP διαθέτει την πιο σταθερή βάση ψηφοφόρων, ανέφερε ότι η υποστήριξη προς το HDP εδραιώθηκε σταθερά λόγω της εμφάνισής του ως του μοναδικού πολιτικού κινήματος που εξέφρασε και εκπροσώπησε το κουρδικό ζήτημα και την κουρδική ταυτότητα στο κοινοβούλιο.

Η Γκεντς πρόσθεσε ότι οι υποστηρικτές του HDP ξεκίνησαν να περιμένουν από το εν λόγω κόμμα να καταλήξει σε σαφείς και βιώσιμες πολιτικές για την οικονομική κρίση και την ανεργία τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς οι επαρχίες με την πλειοψηφία τους Κούρδους ήταν αυτές που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Σημείωσε ότι η ζημιά που προκάλεσε ο πόλεμος και η βία στα παραδοσιακά δίκτυα αλληλεγγύης επιδείνωσαν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Μια άλλη εικόνα που παρείχε η έρευνα ήταν η αξιοσημείωτη αλλαγή στην αντίληψη των γυναικών για πολιτική συμμετοχή και τον ακτιβισμό. Η Γκεντς επεσήμανε ότι οι γυναίκες έτειναν να απομακρυνθούν από τον παραδοσιακό συντηρητισμό.

«Το 64,8% των γυναικών στην περιοχή βλέπουν θετικά το σύστημα προεδρίας του HDP», είπε. «Το 83,2% υποστηρίζει τη συμμετοχή των γυναικών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και της πολιτικής. Αυτά τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά αφού δείχνουν ότι υπάρχουν μεγάλες ρωγμές στον παραδοσιακό συντηρητισμό των διακρίσεων, και οι γυναίκες τείνουν να παρακολουθούν και να προκαλούν αυτές τις ρωγμές».

ΠΗΓΗ: kurdishvoice.gr

 

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags