Facebook Pixel Στρατηγική ευκαιρία για Ελλάδα και Κύπρο! Ο Ευρωστρατός κόβει τη φόρα στην Τουρκία (ΒΙΝΤΕΟ)
Life
| 2022-04-21 12:33:00

Στρατηγική ευκαιρία για Ελλάδα και Κύπρο! Ο Ευρωστρατός κόβει τη φόρα στην Τουρκία (ΒΙΝΤΕΟ)

Sportdog Team
Στρατηγική ευκαιρία για Ελλάδα και Κύπρο! Ο Ευρωστρατός κόβει τη φόρα στην Τουρκία (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο προσκήνιο έρχεται το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία στρατιωτικής δύναμης ταχείας επέμβασης.

Στο προσκήνιο έρχεται το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία Ευρωστρατού. Ο αναλυτής και διδάκτωρ των διεθνών σχέσεων, Γιάννος Χαραλαμπίδης αναφέρεται στη «Στρατηγιική Πυξίδα» και αναλύει την ευκαιρία που αναδύεται για Ελλάδα και Κύπρο, προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του ελληνισμού, απέναντι στις νεοθωμανικές ορέξεις της Τουρκίας, με το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας και το Τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Τί είναι η στρατηγική πυξίδα

Στις 25 Μαρτίου 2022, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενέκριναν τη «Στρατηγική Πυξίδα», στο πλαίσιο της οποίας συγκροτείται ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη με τη Γερμανία στον πυρήνα της, τονίζοντας, ότι τα νέα σχέδια έχουν σκοπό να συμπληρώσουν και να ενισχύσουν -όχι να αντιγράψουν ή να αντικαταστήσουν- τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ.

Η ΕΕ προκειμένου να είναι σε θέση να δρα γρήγορα και δυναμικά κάθε φορά που ξεσπά μια κρίση, θα δημιουργήσει μια δύναμη ταχείας αντίδρασης έως και 5.000 στρατιωτών, υλοποιώντας τα σχέδια για έναν ευρωπαϊκό στρατό που υπήρχαν μόνο στα χαρτιά από το 2007.

Στο κείμενο της συμφωνίας αναφέρεται ότι η ΕΕ πρέπει να έχει τα μέσα για να διασφαλίζει τόσο τα συμφέροντά της, όσο και να προστατεύει τους πολίτες της, ενώ υπογραμμίζεται η ανάγκη για ενίσχυση της συνεργασίας με τους εταίρους, όπως το ΝΑΤΟ.

Η δύναμη αναμένεται να είναι επιχειρησιακή έως το 2025, δίνοντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση την απαραίτητη εργαλειοθήκη για να έχει λόγο σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Το σχέδιο αποφασίστηκε να βγει από τον «πάγο» μετά την χαοτική απόσυρση των συμμαχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν τον περασμένο Αύγουστο, αλλά και του πολέμου που ξέσπασε στην Ουκρανία μετά την έναρξη των ρωσικών επιχειρήσεων στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags