H πρώτη εμφανής αλλαγή είναι ότι στα Windows 10 δεν υπάρχουν δύο επιφάνειες εργασίας χωρίς λόγο και το κουμπί της έναρξης ή των Windows στο πληκτρολόγιο δεν σε προσγειώνει «αλλού». Επίσης, ο υπολογιστής γραφείου απέκτησε εικονική βοηθό που κρατάει σημειώσεις καθ'υπαγόρευση, αν και μάλλον λίγοι είναι εκείνοι που θα αρχίσουν να μιλάνε στην Cortana στο γραφείο.
Μερικές από τις πρώτες εμφανείς αλλαγές, και παρατηρήσεις είναι οι ακόλουθες:
Δοκιμάστε να αλλάξετε το μέγεθος των παραθύρων των εφαρμογών (apps). Θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε να το κάνετε για όλα τα apps, σε αντίθεση με αυτό που συνέβαινε στα Windows 8 (resize μόνο στα apps με αφή).
Στα Windows 8 πατώντας το πλήκτρο start όταν βρίσκεστε σε desktop mode μεταβαίνατε στο metro -με όλα τα apps σε μορφή tiles. Στα Windows 10, το start λειτουργεί όμως και στα Windows 7. Ό,τι βλέπατε στο metro mode, τώρα βρίσκεται ενσωματωμένο στο παράθυρο που αναδύεται όταν πατήσετε το κουμπί με το εικονίδιο των Windows κάτω αριστερά της οθόνης ή το αντίστοιχο πλήκτρο στο πληκτρολόγιο.
Τα tiles που θα βλέπετε στο Start menu στα Windows 10, μπορείτε να επιλέξετε να τα ξεκαρφιτσώσετε (unpin με δεξί κλικ πάνω τους). Μπορείτε επίσης να τα οργανώσετε καλύτερα και να τα ομαδοποιήσετε. Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε μια ομάδα tiles με χαρακτηριστικό τίτλο π.χ. «Δουλειά» και να εντάξετε σε αυτήν τα apps για e-mail, browsing, twitter, office, MS Word.
Όσοι έχουν μηχάνημα με αποσπώμενο πληκτρολόγιο και οθόνη αφής που μετατρέπεται σε tablet, θα δουν τα tiles να μεγαλώνουν και τα apps να καταλαμβάνουν ολόκληρη την οθόνη.
To πεδίο διαλόγου με την εικονική βοηθό Cortana βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο μενού έναρξης. Από εκεί, ο χρήστης μπορεί να κάνει αναζήτηση εισάγοντας τις παραμέτρους ή μιλώντας στο μικρόφωνο. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να ορίσει υπενθυμίσεις ή να εισάγει ραντεβού στο ημερολόγιο.
Η Cortana ψάχνει μόνο στο Bing.
Ένα πρόβλημα με την Cortana είναι ότι οι χρήστες, στην συντριπτική πλειονότητά τους, δεν έχουν Windows phones. Έτσι, οι ειδοποιήσεις ή τα ραντεβού που έχουν οριστεί στο desktop PC δεν μεταφέρονται στο τηλέφωνο, μια λογική συνέχεια. Η Microsoft επιμένει ότι η Cortana τελικά θα διατεθεί ως app σε Android και iOS, αργότερα.
O Internet Explorer αντικαθίσταται ως προεπιλεγμένος browser από τον Edge -με εικονικό μαρκαδοράκι για να ζωγραφίζετε πάνω στην ιστοσελίδα και να την κοινοποιείτε ποικιλοτρόπως.
Κυρίως, δεν υπάρχουν δύο εφαρμογές browsing, δύο Internet Explorer -ένας στο desktop και ένας σε tablet mode, όπως στα Windows 8, όπου πραγματικά ο χρήστης δεν ήξερε πού βρισκόταν.
Ο Internet Explorer παραμένει διαθέσιμος αν και παραμεριμένος για να εξυπηρετήσει «παλαιότερα website που τον χρειάζονται».
Στα Windows 10 θα δείτε επίσης το λεγόμενο Action Center που επιτρέπει την άμεση πρόσβαση σε ρυθμίσεις όπως το Wi-Fi, η φωτεινότητα της οθόνης και η επιλογή για ορισμό των ωρών που δεν πρέπει να εμφανίζονται και να ακούγονται ειδοποιήσεις (π.χ. κατά την διάρκεια μιας παρουσίασης από τον ίδιο υπολογιστή).
Η Cortana δέχεται εντολές και μέσω του Edge -γραπτά ή και προφορικά σε κάθε περίπτωση. Στον edge, με δεξί κλικ μπορείτε να ρωτήσετε κάτι και η απάντηση να εμφανιστεί σε ένα προσωρινό παράθυρο -δεν ανοίγει καινούργιο tab (καρτέλα).
Στα Windows 10, το OneDrive τηρεί αυτόματα συγχρονισμένα αντίγραφα αρχείων στην υπηρεσία -δεν επιχειρεί να ανακτήσει την νεότερη ή τροποποιημένη έκδοσή τους από το cloud μόνο όποτε ο χρήστης το ζητήσει.
ΠΗΓΗ: in.gr